-

NaslovnaReportažeTeksaški masakr električnom gitarom

Teksaški masakr električnom gitarom

arhiva

Sinoć je u beogradskoj Areni održan koncert moćnog teksaškog bluz-rok trija ZZ Top, jedan od najduže očekivanih koncerata u poslednjih nekoliko godina. Srpska publika, koja je napunila arenu do poslednjeg mesta, do sad verovatno nije imala prilike da čuje bend koji svira sa tolikim uživanjem, spontanošću i smislom za humor. Bradata trojka koju čine Bili Džibons (gitara, vokal), Dasti Hil (bas gitara, vokal) i Frenk Berd (bubnjevi, a bradu nosi samo kao prezime) zračila je sa bine i samim svojim prisustvom a njihov autentičan zvuk, koji gotovo da miriše na motorno ulje i pivo, ostavio je publiku bez daha.

Oko 15 do 9 sa razglasa se začula neobično glasna dram-end-bejs muzika a onda su se pogasila svetla da bi, nakon nekoliko minuta, Bili, Dasti i Frenk uz ovacije izleteli na binu i zasvirali rokačinu „Got Me Under Pressure“. Koncert je nastavljen sa pesmama „Jesus Just Left Chicago“ i „Pincussion“ a onda je Bili, na čistom srpskom, pitao publiku „Jel’ se dobro provodite?“ a zatim je neobavezno porazgovarao sa svojom novom prijateljicom Anom (zgodnom plavušom) i, da bi nastavio koncert, zatražio svoju „Bluz kapu“, koju su mu donele oskudno odevene „tehničarke“. Veče se nastavilo uz dobro poznate pesme poput „Cheap Sunglasses“ i „Just Got Paid“, kao i nekoliko „naftalina“ za tvrdokorne fanove, poput „Mexican Blackbird“ i „Party On The Patio“. Odsvira na je i „Foxey Lady“, kao posveta pokojnom Džimiju Hendriksu, čiji je Bili bio jako dobar prijatelj. U jednom trenutku Bili je rekao „Hajde da čujemo bubnjara malo bolje!“. Usledio je vrlo poznat ritam propraćen kadrovima legendarnog spota, i ubrzo je cela Arena pevala „Gimme All Your Lovin“. Serija najvećih hitova nastavljena je pesmama „Sharp Dressed Man“ a da bi ponovo pokazali da su puni iznenađenja (i zagriženi kolekcionari retkih i neobičnih gitara), Bili i Dasti su numeru „Legs“ kojom je završen zvanični deo koncerta, odsvirali na velikim belim paperjastim gitarama što je u publici izmamilo mnoge osmehe.

Nakon kraće pauze, usledio je bis. Na opšte oduševljenje publike, bend je odsvirao legendarni bugi o starom teksaškom bordelu, „La Grange“. Bili je opleo jednu od svojih najboljih solaža, domaći zadatak koji većina od mnogobrojnih gitarista u publici nikad neće moći da odsvira sa toliko osećaja. Zatim je Dasti preuzeo mikrofon i otpevao još jedan veliki hit, „Tush“, svojim karakterističnim, visokim i moćnim glasom. Posle još jedne pauze, bend je ponovo izašao na bis, ovaj put sa numerom „Tube Snake Boogie“. Potom su se poklonili publici i time je koncert bio stvarno završen.

Atmosfera je stvarno bila fenomenalna, ZZ Top je jedan od onih bendova koji uvek deluju sveže i imaju da ponude nešto novo. Iako su poznati po mnogo nasnimavanja i šminke na studijskim albumima, oni su bend koji treba čuti uživo. Bilijevi masni rifovi i solaže, Dastijeve glomazne bas deonice i Frenkovo precizno bubnjanje su živi dokaz da 3 čoveka mogu da zvuče punije nego čitav orkestar. I do te mere su opušteni sa publikom da je pozovu da „svrati do Teksasa pa da zajedno obrnemo roštilj“.

Jedina zamerka ovom koncertu je što je zaista potrajao kraće nego što su ljudi očekivali, svega sat i četrdeset minuta sa oba bisa. A bilo je materijala za bar još pola sata svirke, preskočeni su i hitovi poput „Rough Boy“, „Doubleback“, „Blue jean Blues“, „Pearl Necklace“… Ostaje nam da se nadamo da će nam simpatični Teksašani opet doći u goste, i da ćemo se družiti malo duže i čuti još neke od njihovih dobrih pesama.