-

Naslovna Reportaže Tech death igranka - Obscura u Domu omladine Beograda

Tech death igranka – Obscura u Domu omladine Beograda

Obscura Dom omladine Beograd
Obscura; foto: Milica Simić

Beogradska publika je sinoć, 22. februara, u Domu omladine ugostila četiri veoma kvalitetna (tech) death metal benda. Već po izlasku iz terazijskog tunela se nazirala ekipa koja se polako skupljala ispred doma. Subota veče, pivo, društvo koje stigneš da vidiš samo na koncertima, dobar vikend.

Koncert su otvorili Fractal Universe, progressive/tech death metal bend iz Francuske. Momci su jednostavno oduševili sve prisutne kao, definitivno. najbolja pregrupa to veče. Sviranje apsolutno utegnuto, ton fenomenalan, a scenski nastup ravan headlinerima na nekom velikom festivalu. Stilski slični Obscuri, ali dovoljno različiti i dinamički šareni. Frontmen je čak poslednje rifove poslednje pesme odsvirao iz publike. Najtoplija moguća preporuka za Fractal Universe!

God Dethroned Dom omladine Beograda
God Dethroned

Nakon kratke pauze, na red je došla Thulcandra. Bend je nastao svega godinu dana nakon Obscure, osnovan od strane Steffena Kummerera, njihovog zajedničkog frontmena. Recimo varijacija na temu Dissectiona. Tehnički kvalitetno, uvežbano, old skul vajb. God Dethroned je bila poslednja pregrupa to veče. Klasičan death metal bend, taman da podigne atmosferu na što viši nivo pre Obscure. Zakucavanje doboša, tremolo picking, haotične solaže, sve po propisima.

Ipak, najveći broj ljudi je došao zbog njih. Obscura konačno izlazi na binu i putovanje kroz svemir počinje. “The Anticosmic Overload” sa albuma “Cosmogenesis“iz davne 2009. godine je otvorio crnu rupu. Uživo još fascinantniji vokali, fretless bass koji seče oštre gitare… Sa razlogom je Obscura uspela da izgradi reputaciju koju ima. Bend se osvrnuo na njihov prethodni nastup u Beogradu, takođe u Amerikani, kada su svirali kao pregrupa Death DTA pre četiri godine, kao i na davni nastup (verovatno SKC 2009. godine). “The Seventh Aeon”“Ode to the Sun”“Emergent Evolution”… malo “Akroasis“, malo “Diluvium“. U jednom trenutku prestajete da pratite koja je pesma u pitanju, jer se ova dva albuma toliko skladno nadovezuju. I onda uleti “Vortex Omnivium”, čisto da vas podseti na nešto siroviju ali i dalje veoma dobro tehnički potkovanu prošlost ovog benda.

Obscura Dom omladine Beograd
Obscura

Obscura je pravi primer tog finog balansa između tehnikalije i sirovosti prog/tech death metala i melodičnosti. Ubacite u tu jednačinu i tematiku koja, kada obratite pažnju na tekstove, vas ubaci u mod razmišljanja o beskonačnosti svemira i beznačajnosti pojedinca i dobijate istinski posebno iskustvo. U prevodu, dovoljno brutalno i hevi, ali i melodično i deep po potrebi. Veliko je zadovoljstvo biti na mapi turneje velikana ove scene, zbog prilike da ih neretko čujemo, ali i prilike da uživo iskusimo i upoznamo nove bendove (poslušaj Fractal Universe!). Definitivno veče za pamćenje.

Setlista (Obscura):

The Anticosmic Overload
The Seventh Aeon
Ode to the Sun
Emergent Evolution
Diluvium
Mortification of the Vulgar Sun
Septuagint
Vortex Omnivium
Alone
Universe Momentum
Akróasis
An Epilogue to Infinity

Bis

Ten Sepiroth
A Last Farewell

GALERIJA FOTOGRAFIJA
Obscura Dom omladine Beograd