-

NaslovnaReportažeTamo gore je bolje – Mount of Artan XIX

Tamo gore je bolje – Mount of Artan XIX

Mount of Artan XIX Rtanj Koncert Festival Planina Gore Gore Gore Puljp StonerizerMestašce u podnožju Rtnja, sa izuzetno zanimljivom, ali burnom istorijom gotovo je postalo napušteno kao mali Pripjat u godinama opštenarodne deklinacije, ali razvoj seoskog turizma, hajkinga i, naravno, postojanje Mount of Artan festivala donekle oživljavaju selo. Premda još uvek ne postoji ni prodavnica, a kamoli sve što je imalo u vreme procvata između dva svetska rata, selo je kadro da jedan vikend godišnje primi stotine masnokosića u potrazi za dobrim provodom i nestvarnom atmosferom u kojoj se festival održava.

Nepoznato je da li je dovde stigla zlurada predrasuda o ovim, za lokalce malo čudnim posetiocima. Tek, zlu ne trebalo, vlasnici pansiona su tolerisali redove po pansionskim kupatilima koje gosti ćutke ustupaju svojim drugarima iz kampa, a neka dobra duša se čak setila da ostavi sapun kraj česme u dvorištu mesne zajednice. Meštani ili organizatori su očistili inače zapušteni vrt do skoro prepun zmija kako bi kamperi mogli više da uživaju u svom ceremonijalnom vikendu.

Iako deluje kao prilično ekskluzivan događaj zbog malog broja posetilaca i stonerske orijentacije, Mount of Artan je zapravo potpuno otvoren događaj. Ovde publika ulazi za džabe, izvođači sviraju za džabe, sve u cilju da se uživa u blagodetima minijaturnog Tvin Piksa i krajnje raznovrsnog muzičkog programa. Stoga i ne čudi što bendovi iz regiona hrle da nastupaju tamo osećajući takav doživljaj kao privilegiju. No, red je ipak pričati o onima koji su došli iz Mađarske, Hrvatske, Bugarske, Vojvodine da sviraju, kao i o izuzetnoj publici jednako šarenoj po svim osnovama, te se tu i tamo naletelo na Brazilca, Francuza ili čak Meksikanca.

Mount of Artan XIX Rtanj Koncert Festival Planina Gore Gore Gore Puljp Stonerizer

Ovogodišnja edicija festivala „Tamo gore“ okupila je oko dvestotinak duša iz različitih zemalja i sfera andergraunda da teraju dobru šegu, teturaju se po platou podno bine usled razređenog planinskog vazduha, pune mozak prirodom i uši teškim rifovima stonera. Mnogi čak ni ne ispitaju muziku najavljenih bendova, već dolaze u potpunom slepilu stičući impresije kroz faktor iznenađenja.

Prvo veče festivala otvorio je interesantan bend iz Mađarske pod nazivom Woodstock Barbie predvođen pevačicom magnificentnog stasa. Njihov zvuk je neka čudna blues/rock mešavina iz krajputaškog bara na pola puta između Teksasa i San Franciska i to sve zvuči izuzetno prijatno.

Jednako prijatni, ali ambijentalno potpuno suprotni njima, gosti iz Čakoveca Zagušljivi dim guraju jednu spooky kombinaciju maškara, mistike, mraka i avangarde. Pevačica ovog sastava Tina Čatlaić briljirala je u svom zadatku da zaintrigira publiku unoseći intenzivnost u etar, te je na prvu loptu dobila epitet hrvatske Anje Rupel. Njeno pevanje tj. recitovanje bilo je nešto jako, jako čudno. Čudno i dozlaboga simpatično.

Mount of Artan XIX Rtanj Koncert Festival Planina Gore Gore Gore Puljp Stonerizer

Dan su zaključili zrenjaninski mračni industrijalci Plamen večnosti. Njihov živopisan i opskuran nastup oduševio je dobar deo publike, a možda i zastrašio kojeg obližnjeg lokalca. Toliko mračna muzička podloga sastava uz pogled na straobalni piramidalni vrh Šiljak ledi krv u žilama i stvara samrtnu jezu uz već prohladno vreme.

Možda ne centralni događaj, ali svakako poseban ugođaj, predstavlja popodnevni matine ili intermeco narednog dana u ambijentu čuvenog rozarijuma. Kao poseban deo programa, Rosarium Rituals je odlična prilika za posetioce da se odmore od lude prve večeri i jutarnjeg uspona na vrh Šiljak.

Drugo veče je rezervisano za mnogo čvršći gitarski zvuk i novosadska post metal skupina Lednik je svojom efektivnom svirkom zavrtela taj teški karusel. Momci su opravdali poverenje organizacije i očekivanja publike.

Mount of Artan XIX Rtanj Koncert Festival Planina Gore Gore Gore Puljp Stonerizer

U sam cajtnot pojavio se i drugi mađarski bend nakon problema na granici. Torn From Earth su svu svoju agresiju pretvorili u pozitivnu energiju, a muzika mešalice za beton artikulisana kroz intenzivno urlanje je podigla temperaturu u ionako malo prijatnijoj večeri od prethodne, barem kad govorimo o vremenskim uslovima. Na sve to, ispred bine počele su prve šutke na ovom festivalu uz konstantno prosipanje piva i vode da osveži aktere.

Kao veliko finale i šlag na tortu, čast da zatvori festival pripao je starim znancima ovog festivala. Poznati bugarski stoner sastav Obsidian Sea nastupa već četvrti put na Rtnju. Bugarski Black Sabbath i frontmen čiji stas i brkovi neodoljivo podsećaju na Franka Zappu je u oko sat vremena nastupa odsvirao svoj set pesama koji dobar deo publike, usled toga što je bend na festivalu postao gotovo deo invetnara, zna već napamet.

Veče je završeno u rano jutro uz višesatni DJ set. Puštalo se maltene sve od Silvane do Nirvane, a osećaj radosti zbog vikend izbavljenja iz ustaljene svakodnevnice se polako pretvara u tugu zbog povratka u istu.

Mount of Artan XIX Rtanj Koncert Festival Planina Gore Gore Gore Puljp Stonerizer

Šta će biti sledeće godine? Da li će festival nastaviti da se održava? Niko to ne zna, ali ako je Mount of Artan dvadeset godina sa štapom i kanapom uspevao da preživi sve izazove, ne postoji razlog da se takvo nešto ne nastavi. Uporni i snalažljivi organizatori uspeli su u nameri da svoje čedo održe kao DIY festival i niko ko je prisustvovao ovome, ne samo ove godine, ne bi želeo komercijalizaciju događaja.

Sa druge strane, pojedini investitori već su započeli proces transformacije ovog parčeta raja i ko zna šta će nas sačekati naredne godine. I pored svega toga, odlučno brojimo dane do narednog susreta. Zahvaljujemo se organizaciji, izvođačima i publici na idiličnom vikendu i fotografu Marku Petkoviću za ustupljene fotografije.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Mount of Artan XIX Rtanj Koncert Festival Planina Gore Gore Gore Puljp Stonerizer