-

NaslovnaReportažeTaksirat 2007 uz Hladno Pivo, Laibach, Buzzcocks i Rundeka

Taksirat 2007 uz Hladno Pivo, Laibach, Buzzcocks i Rundeka

taksirat4Mesavina muzickih pravaca i plejada lokalnih, ex yu i svetskih imena obelezili su zavrsno vece Taksirat festivala u Skoplju. Pod sloganom “For tolerance and diversity” skupilo se nekoliko hiljada raspolozenih ljubitelja muzike i festivalske atmosfere, sto ipak nije bilo dovoljno da napuni ogromne sajamske hale. Medjutim, iako se pokazalo da je ovaj koncertni prostor za sada preveliki zalogaj za ambiciozne organizatore, sve ostalo je besprekorno funkcionisalo.

Na Rock stage-u je najpre nastupila domaca snaga, makedonski bend Denny Te Chuva.

Nakon njihovog energicnog uvoda, uz ovacije na binu izlazi Hladno pivo – i pored ogromnog opusa ove zive pank legende, za svakog se nasao barem po neki stih…hitovi su se redjali jedan za drugim….”Trening za umiranje”, “Samar”, “Ne volim te”, “Pjevajte nesto ljubavno” kao i “Nije sve tako sivo” i “Konobar” sa poslednjeg albuma “Knjiga zalbe”. Tokom nastupa Hladnog piva kao gosti iznenadjenja su se pojavili i Superhiks, makedonska ska/rock/reggae atrakcija, koja je niskoj publici poznata po uspesnim nastupima na Nisomniji. Nakon regularnog dela, Hladno pivo je ovacijama i skandiranjem vraceno na binu, gde se za kraj iz hiljade grla orilo “Fur immer punk”.
Nakon ove bucne i vesele katarze, krece nesto sasvim drugacije – majstori provokacije (u najpozitivnijem smislu te reci), kontroverzni Laibach izlazi na binu uz zvuke makedonske himne. Inace, national anthem intro je vec ustaljen na njihovim koncertima. Revija himni sa njihovog poslednjeg albuma “Volk” pocinje…..najvise odobravanja izazvala je “Slovanska”, uz VJ-ing sa iscrtanim granicama istocnog lagera i gradovima kao pulsirajucim crvenim tackama….point taken. Drugi deo nastupa je doneo starije industrial elektro hitove “Tanz mit Laibach”, “Alle gegen alle”, “Du bist unse” uz, sada vec nezaobilazne dobosarke i za Laibach ocekivan vizuelni spektakl.

Nakon Laibach-a, na scenu izlaze stari mančesterski pankeri Buzzcocks…maltene bez pauze se ređaju pesma za pesmom, ’’Ever falled in Love’’ i ’’Orgasm Addict’’ naravno…puno dobre energije kao dokaz da godine nisu prepreka za pankere u duši. Među mlađom publikom ludilo i a oni stariji koji su između The Beatles and The Stones izabrali Buzzcocks uzivaju….

Kao poslednji na rock stejdžu nastupili su Darko Rundek & Cargo Orkestar. Ljubimac urbanih ex-yu generacija i veceras je privukao nostalgičare koji su uživali u maestralnom nastupu i dobili čak dva bisa nakon regularnog kraja svirke… ipak, ostaje utisak da sam prostor, ogromna hala sva u betonu i metalu, bas i nije bila ambijent za ono sto su muzičari želeli da prenesu publici a ona istovremeno želela da doživi….intimnija klupska atmosfera je ono što je nedostajalo za pravu razmenu energija…Mix klasika Haustora i stvari sa poslednjih albuma “Ruke” i „Mhm A-ha Oh Yeah Da-Da“, bio je adekvatan odabir pesama za ovaj tip nastupa sa šarenolikom pubikom a interakcija Cargo Orkestra (dva duvača, klavijature, kontrabas, bubanj, violina, gitara) i samog Rundeka sa publikom tekla je spontano i lako kroz različita raspoloženja i sećanja…..za pamćenje i poštovanje, kao i Taksirat u celini.