fbpx

-

Naslovna Reportaže T-Error: Dvadeset godina kasnije

T-Error: Dvadeset godina kasnije

Danilo Ašanin
Funkcija: Novinar Sebe vidi kao: Čoveka u stalnoj potrazi za novim muzičkim žanrovima i bendovima vrednim slušanja. Moto: Play the game.. but don't let the game play you!

T-Error; foto: Petar Jovanović

Da vokalne sposobnosti ne jenjavaju ni posle 20 godina, sinoć nam je dokazao Milan Tasković – Tale na “rođendanskoj žurci” T-Errora, koja je protekla uz fenomenalnu domaću i inostranu hardcore podršku, u prijateljskoj atmosferi, bez kašnjenja i bez incidenata.

suffering the price
Suffering’s the Price

Niški bend Suffering’s the Price nastupao je prvi. Počeli su tačno u 20:30. Veoma poznatom hardcore/beatdown kombinacijom ritmova, tada malobrojnoj odomaćenoj publici, koja je do tada ušla, dali su šlagvort za dalje. Viktor Nagradić, vokalista Honey Ridera, gostovao je u bendu Suffering’s the Price. Nastup su obeležili pesmom “Big mouth”, kritikujući sve ljude koji mnogo pričaju, a ništa ne rade. Nastup je planski trajao 45 minuta. Iako još nije bilo velike gužve, fanovi koju propratili svirku pravili su omanje šutke i sa uživanjem pratili bend.

Po prvi put u Srbiji, u čast T-Erroru, nastupio je i bugarski bend Cut Off. Bend je izašao na scenu u malo izmenjenom sastavu. Bivšeg vokalistu Julija zamenio je Todor. Basista Vase otkrio nam je da bugarskoj hardcore sceni, iako malo jačoj od naše, nedostaje raznovrsnost: “Ako moram da biram između Niša, Beograda i Sofije, Sofija je moj definitivni izbor. I ne, nisam pristrasan. Za Niš stvarno ne mogu da kažem kako je, ipak sam nov ovde. U Beogradu, pošto živim i radim tamo, je slaba posećenost hardcore svirki.  Što se Sofije tiče, tu je malo bolja situacija. Nažalost, ljude je svuda zaslepio turbo-folk.

bugari cut off
Cut off

Da je njihova muzika dosta jednostavnija, ali ne i manje kvalitetnija, dokazali su nam sinoć.

Posle njih, nastupio je kragujevački bend Thimble, od ranije dobro poznat Nišlijama. Modernim hardcore zvukom, sa malo drugačijom ritmikom, ovaj bend je skoro sat vremena svirao pred punom salom. Dosta energičan nastup obeležen prodornim glasom vokaliste u pesmi “Seize control”. Publika nije krila oduševljenje bendom, a horski su ih propratili uz njihovu čuvenu pesmu “Say”.

Thimble
Thimble

U 23:15, sirenama za početak vazdušne opasnosti, u mrklom mraku, najavljen je povratak u devedesete godine, makar na muziku tog doba, i početak povratničkog nastupa T-Errora. Taletov brutalan vokal iznenadio je i mlađu i stariju publiku. On je u jednom trenutku naterao celu salu da “sedne i odmori”, što je veoma dobro izgledalo. Ivan, Srđan i ostali pokazali su energiju koja je ostala ista i posle 20 godina. Svirali su njihove prve hitove iz devedesetih kao što je pesma “Once again” sa prvog albuma objavljenog 1994. godine. Mlađa publika bila je vrlo iznenađena, obzirom da ih čuju uživo po prvi put. Taletov prijatelj Mič, inače bivši gitarista, pridružio im se u nekoliko pesama. Na kraju nastupa, zahvalili su se svima koji su došli da ih podrže. Svežinu u bend uneo je njihov novi gitarista Velibor Stanojević iz Styptica. Za razliku od prethodnih bendova čiji je hardcore imao moderniji zvuk, T-Error su podsetili prisutne na staru školu ovog pravca. Pogotovo na pomenute 90e, kada je ovaj pravac dominirao. Sve je bilo za nijansu bučnije i sirovije, pa je i publika bila energičnija i šutke su bile žešće.

Međutim, to nije bilo to. Pred kraj nastupa pridružio im se još jedan kultni niški bend Ding Dong. Oni su sa T-Errorom odsvirali njihovu pesmu “Luda igra”. Usledila je zajednička pesma “Nema para”, a zatim je T-Error sa bendom Thimble odsvirao pesmu “Friends” u čast svim ljudima koji su došli. Tu su im se pridružili i Ding Dong i Mič sa ostalim prijateljima.

t-error 2
T-Error i Ding-Dong