-

Sziget ’12: Treće veče – (Ponovo) obožavani Stone Roses!

The XXJedan od najboljih evropskih festivala se polako bliži kraju. Dosad smo već imali priliku pogledati mnoge manje ili više popularne bendove, poput Hurts, Placebo, Korn i mnoge druge, pa tako i The Vaccines, Panonnia Allstars Ska Orchestra, The XX i The Stone Roses.

Wild Beasts britanski su indie bend koji je ovoga ljeta nastupao na festivalu. S obzirom na to da su svirali rano poslijepodne, te da je u isto vrijeme na velikoj pozornici nastupao bend The Vaccines, Wild Beasts su svejedno imali znatan broj fanova u publici. Njihova polagana glazba sjajno se uklopila u vrući dan, tako da su neki jednostavno sjedili na podu ispred pozornice i mirno uživali u pivu i glazbi. Za to vreme, glavna pozornica ugostila je The Vaccines, još jedan indie bend iz Londona. Možda se radi o dobro osmišljenoj recepturi, koja se sastoji od alternative, indie rocka i buntovnog garage rocka, ali ovi momci svakako poseduju nešto. Nešto ozbiljno. Iako postoje samo dve godine, njihova popularnost raste rapidnom brzinom, tako da su često na turneji. Do sada su otvarali nastupe velikim imenima, kao što su Arcade Fire, Kasabian i Arctic Monkeys. Većinski deo repertoara činile su pesme sa debi albuma „What Did You Expect from The Vaccines?“, ali mogli smo čuti i novi materijal sa predstojećeg albuma „Come of age“, koji izlazi u septembru. Na ovogodišnjem Szigetu i mi smo mogli iskusiti što njihova muzika donosi. Publiku su začarali, a istovremeno i postepeno pripremili teren za aktove koji su usledili posle.

U tome im je pomogao i njemački bend Sportfreunde Stiller. Iako u Mađarskoj nisu posebno poznati, bili su jedni od zvijezda dana, iz razloga što Sziget festival posjećuje jako velik broj Njemaca. Iza sebe na pozornici imali su ispisano svoje ime, sportskim čarapama pribijenima na platno. Osim time, publiku su zabavljali i smiješnim komentarima, a par puta posebno su pozdravili i svoje sunarodnjake, a tako i domaće. Na „World music“ bini trajao je nastup mađarskog Pannonia Allstars Ska Orchestra. Frontmen benda – Lord Panamo, eleganto i opušteno, u belom odelu i šeširu, uneo je malo veselja među ljude. Iako je bio „natovaren“ tim odelom, skakutao je u ska maniru i bodrio ih uzvicima koji bi prevedeni na naše podneblje ličili na „hop, hop, hop…“. Dva saksofona, truba i trombon – to nikako ne može biti loš ska. Kada su se i ostali pomalo opustili, počelo je kolektivno skakanje. I muzičara, i duvača. Čak je i bubnjar pravio šaljive poskočice na stolici.

Posle domaćeg ska, prešli smo na domaći disko, tačnije, na nastup benda Compact Disco, na A38 stejdžu. Dance, indie, pop, elektronika… Compact Disco, bez šale, svira sve to. Dobro osmišljeno, uz minimalno korišćenje gitare, dosta klavijatura i umerenih „background“ matrica. Zanimljivo je da je Compact Disco bio predstavnik Mađarske na ovogodišnjem takmičenju za „Pesmu Evrovizije“. Vrativši se na „World Music stage“ zatekli smo Roy Paci & Aretusku kako dižu prašinu, u pravom smislu te reči. Napravili su jurnjavu ispred bine. Verovatno su se svi prisutni najeli prašine, ali je užitak zasigurno bio neponovljiv. Poseban italijanski šmek u njihovoj muzici tera na ples. Jedno je sigurno. Ko namerava da posećuje Sziget mora da poseti „World Music stage“. Ali, ko nema kondiciju bolje da ne dolazi. Jurnjava se nastavila na poznatu komunističku kompoziciju „Bella Ciao“. Jedan od najenergičnijih nastupa na festivalu. Njihov jednosatni repertoar kao da je trajao tri sata. Ispraćeni su velikim ovacijama. Zasluženo. Sa nekih pedesetak metara se mogao videti znoj koji lije sa njihovih lica.

Na nešto manjoj pozornici nastupila je jedna Njemica – Agnes Obel. U tome joj je pomogla i čelistica, kako sviranjem tako i pratećim vokalom. No, nažalost, svoj nastup su morale skratiti jer su na samom početku se javili tehnički problemi. Tako je nastup ovog dua počeo tek 15-tak minuta kasnije. U to vrijeme publika je skandirala ne bi li nagnala Agnes da započne koncert, no to nije mogla dok joj napokon nisu popravili mikrofon. Tada se ispričala i zahvalila fanovima. No ipak, bilo je dovoljno da samo pusti glas i sve drugo je zaboravljeno.

Nešto prije 20h na PopRock pozornici krenuo je koncert The XX-a, tročlanog indie-pop benda. U usporedbi s dosadašnjim izvođačima, njihova glazba je mnogo sporija i lakša, no to nije bio problem. Fanovi su gotovo napravili stampedo kako bi došli do glavnog stage-a. Oliver Sim imao je odličnu komunikaciju s publikom. Često je pozdravljao i zahvaljivao svima prisutnima, a jednom prilikom se i ispričao svima što nisu ranije posjetili Mađarsku. Pjevačica Romy Madley-Croft toliko je oduševila publiku na jednoj od pjesama, da je Oliver morao prokomentirati koliko ju svi vole. Po završetku koncerta, veliko slovo X koje su imali iza sebe umjesto transparenta, ispunilo se dimom te uz još par bljeskova svjetala njihov nastup na Szigetu priveo se kraju.

U isto vreme LaBrassBanda je darivao komplimente celoj ekipi Sziget festivala. „Ovo je tako miran festival! Ne vidim puno obezbeđenja. I policija je stvarno kul. Ovo je jedna divna manifestacija!“, rekao je pevač Stefan Detti. Nakon toga, ušao je među narod i bez ikakvog straha pozdravljao svakoga ko mu je prišao. Nastavio je da se udaljava od bine. U jednom trenutku otišao je toliko daleko da produkcija više nije mogla da ga „prati“, te se njegova truba više nije mogla čuti na razglasu.

Poslednji akt večeri bili su izvanredni The Stone Roses. Kakvo je samo veselje „iznedrila“ publika kada je bend izašao na pozornicu. John Squier je polako zakoračio na svetlo, naizgled, veoma neizainteresovano, dok se Mani, sa osmehom na licu, rukovao sa fanovima. Pozdravio se sa prvim redovima, gestikulirao rukama i pozivao na ovacije. Reni je popeo na svoju poziciju za bubnjevima u njemu prepoznatljivom outfitu, sa kapom na glavi. Celo polje ispred benda bilo je ispunjeno – čini se da je najviše ljudi bilo od početka festivala. Znali su reči svake pesme, a toliko je bilo uzbuđenje da je publika bila puna stagediver-a. Nakon što su ih zaštitari par puta pokušali izvući, publika se malo smirila, no entuzijazam je još uvijek bio tu. Pjevač Ian za vrijeme cijelog koncerta šetao je pozornicom, što je naglasilo kontrast između njih i prethodnog benda, The XX, koji je na pozornici bio vrlo statičan. Na instrumentalnim delovima, dok je ostatak benda energično svirao, Ian je šetao od kraja do kraja ne samo glavnog dela pozornice nego i rubnih delova gde su se nalazili kamermani. Za to vrijeme komunicirao je s publikom raznim pokretima i gestama, te ih tako poticao na maksimalno uživanje u glazbi. Nekoliko puta tijekom koncerta pozdravljao je publiku, no većinom je ostajao vrlo ozbiljnog izraza lica. I to je dovoljno, s obzirom da važi za čoveka kratkih živaca i preke naravi. Čak se u pauzama šalio sa ostatkom benda, ali je predmet šala ostao u tajnosti. Pokušavajući da se probije kroz gužvu, gospodin srednjih godina, podelio radost sa nama: „Nakon je**nih 16 godina, pravi je raj videti ih ponovo!“.

Stone Roses Set lista:

1) I Wanna Be Adored
2) Mersey Paradise
3) (Song for My) Sugar Spun Sister
4) Sally Cinnamon
5) Ten Storey Love Song
6) Where Angels Play
7) Shoot You Down
8) Fools Gold
9) Something’s Burning
10) Waterfall
11) Don’t Stop
12) Love Spreads
13) Made Of Stone
14) This Is the One
15) She Bangs The Drums
16) I Am The Resurrection

Fotografije: Marina Kompar