-

NaslovnaReportažeSziget, šesti dan: Tropske vreline uz koncerte najvećih zvezda

Sziget, šesti dan: Tropske vreline uz koncerte najvećih zvezda

Coheed and Cambria Sziget festival Budimpešta
Coheed and Cambria; foto: Hristina Panić

Pretposlednji dan na Szigetu bio je najtopliji u mojih pet godina pohođenja ovog festivala u mađarskoj prestonici. Organizatori su smestili vodene topove sa strane, kod glavne bine, gde je m(ještoviti) balkanrokerski reporterski dvojac besomučno tražio spas. Ipak, raditi se mora, pa smo i juče bili vredni, a  o najzanimljivijim momentima možete čitati u narednim redovima.

Imao sam priliku da sa holandskom ekipom budem među privilegovanima, te sam dan počeo Sziget backstage turom. Možda ta mini ekskurzija nije bila toliko glamurozna koliko sam očekivao, ali zato je bilo laganih 39 stepeni pride, tako da, ono, i nije neko iskustvo. Dve devojke u ulozi vodiča ispričale su nam specifikacije i neke zanimljive brojeve u vezi sa najvećom festivalskom binom, pokazale su nam gde umetnici odsedaju pre koncerata, kako izgleda ketering prostor i šta su određeni izvođači zahtevali na rajder listi. Prodefilovali smo Mejnom uzduž i popreko, popeli se na toranj koji gleda direktno na scenu i odakle je, verovatno, pogled tokom nastupa fantastičan. Eto, fotke za sećanje i kraj storije.

Kako sam došao prilično rano, nabasao sam na par nastupa izvođača kao što su češki I Love You Honey Bunny koji rade pod ogromnim uticajem Arctic Monkeysa, odnosno američki sastav Big Thief, čiji je ovogodišnji album „U.F.O.F.“ zaista sjajan. Ipak, moraju da porade kada su živi nastupi u pitanju. Iznenađujuće dobar koncert održala je četvoročlana postava iz benda Catfish and the Bottlemen. Otprašili su zadovoljavajuću dozu alternativnog roka, a moram priznati, ovo je bio najglasniji koncert u dosadašnjem delu festivala.

Coheed and Cambria Sziget festival Budimpešta
Coheed and Cambria

Najglasniji koncert u A38 šatoru održao je njujorški progressive rok bend Coheed and Cambria. Frontmen Claudio Sanchez svirao je gitaru sa dva vrata, i iza svog vrata, demonstriravši zavidno sviračko umeće. Prošle godine objavili su album „The Unheavenly Creatures“, te je polovina setliste bila upotpunjena pesmama sa ovog izdanja, dok je za samo finale odsviran stari hit „Welcome Home“.

Zvezde večeri bili su Florence + the Machine, jedan od trenutno najpopularnijih bendova na svetu. Crvenokosa Florence Welch pojavila se u providnoj, beloj haljinici, bosonoga, sa svetlucavim detaljima na telu, te je podsećala na nekakvu dobru vilu. Čini se da je od prošlog nastupa ovog sastava na Szigetu, 2016. godine broj fanova porastao što je rezultiralo ogromnom gužvom ispred Mejn stejdža. Hm… Florence odlično peva, tu dileme nema, orkestar iza nje zvuči fantastično, od duvačke sekcije, preko harfiste, do pratećih vokala. Pesme kao što su „Dog Days Are Over“, „What Kind of Man“, „Ship to Wreck“ i dalje izazivaju delirijum, kao i u momentu kad su se pojavile.

Florence + Machine Sziget fesival Budmipešta
Florence + Machine

Njen vilinski ples, kada su svetla reflektora uperena isključivo u nju, i dalje izgleda zanosno. Međutim, Florence je prosto rečeno, ubijala atmosferu, brojnim tihim i (pre)dugim izlivima zahvalnosti, onim zahtevom da se uklone mobilni telefoni („kako bi njeno veličanstvo reklo… od**bite sa vašim telefonima“), pa i bisom, po meni nepotrebnim kada su festivalski nastupi u pitanju. Zbog toga odlazi mali minus na njihovu adresu. Na samom kraju opšta ekstaza među okupljenima uz još jedan davni hit „Shake It Out“.

After party usledio je na A38 stejdžu kada je nastupao sastav Maribou State. U pitanju je londonski duo, ali kome su se na sceni pridružila još dvojica muzičara, dok se neretko pojavljivala i Holly Walker kako bi otpevala nekoliko pesama. Lično, ti momenti su bili bolji, nego kada je samo instrumental dominirao. Njihovi elektronski zvuk prošaran je garažnim, indie, pop i house uticajima, muzika je topla, prijemčiva i adekvatna za lagano njihanje tela. Odličan završetak šestog festivalskog dana.

P.S. Kako javljaju mađarski mediji, u nedelju na ponedeljak zabeleženo je najveće hapšenje u vezi sa rasturanjem narkotika u istoriji Szigeta. Osumnjičeni su dvojica Holanđana (21 i 22 godine) kod kojih je pronađeno 450 bočica sa drogom, 130 grama kanabisa i kilogram ekstazi pilula, prosečne vrednosti od 15 hiljada evra. Uhapšeni su nakon što je obezbeđenje festivala alarmiralo nadležne o konstantnoj i beskrajnoj cirkulaciji ljudi kod njihovog šatora.

P.P.S. Nadam se da to nisu Ilja i Noah.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Catfish and the Bottlemen Sziget festival Budimpešta