-

NaslovnaReportažeSziget, sedmi dan: Najbolje za kraj!

Sziget, sedmi dan: Najbolje za kraj!

Foo Fighters Sziget festival Budimpešta
Foo Fighters; foto: Hristina Panić

Veliko finale 27. izdanja Szigeta u utorak donelo nam je istinske koncertne spektakle kojima smo se na najbolji mogući način oprostili od ovogodišnjeg festivala. Još jednom je dokazano da bez obzira na lajnap, dobar provod na Szigetu nikako ne može da izostane.

Strahovito ishajpovani američki duo Twenty One Pilots nastupao je kao predgrupa hedlajnerima večeri. Desetine hiljada fanova posetilo je ovaj koncert gde su se bubnjar Džoš Dan i multi-instrumentalista Tajler Džozef zaista trudili da im prirede neviđeni show. Pentrao se Džozef skroz do tornja spram Glavne bine, presvlačili su se u različita odela i maske, bubnjar je imao solo na rukama obožavalaca, pravili su smicalice sa ljudima iz obezbeđenja. Svega je bilo, samo dobrih pesama ne. Kao što nisam baš podesna osoba za pisanje o koncertima Eda Širana, Post Malouna ili Meklemora, ni ovo nije moja limenka Drehera, pa je ovo, za mene, bio ubedljivo najdosadniji koncert tokom ovih sedam dana. Prvo su malo svirali, pa zatim repovali, pa zatim pričali, pa onda opet neka balada, pa onda ponovo priča i tako u krug. U pitanju je neki alternativni pop/rok sa mnogo vou, vou, jea, jea zapevanja. Nijedna pesma, nijedan refren mi nije ostao u pamćenju, ni sa čim nisu uspeli da me kupe. Sigurno da momci imaju šta da pokažu, samo mojoj malenkosti se nisu dojmili. Sigurno ima tu i moje krivice, ali priliku za popravni ostavljamo za neku drugu priliku. Ako je bude.

A onda nešto sasvim drugačije! Bristolski kvintet Idles je najbolji bend današnjice. Tačka! Ne samo da su održali najrasturačkiji koncert u utorak, već je ovo bio najluđi koncert celokupnog Szigeta. Prvi put sam ih gledao u Poljskoj 2017. godine, kada je relativno nepoznat sastav priredio pankersku krljačinu u po bela dana, zatim prošle godine na Exitu, pred sramno malim brojem ljudi, a sada, nošeni krilima fantastičnog drugog izdanja “Joy as an Act of Resistance” pokidali su A38 šator na froncle, a publiku dobrano oznojili punokrvnim, brutalnim garažnim hardkor pankom. U svojim pesmama obračunavaju se sa ličnim demonima, trenutnom politikom i svim anomalijama Ujedinjenog Kraljevstva usput. I to rade bučno i žestoko, uz vrisku, udarce i pljuvanje!  Sirovost, beskompromisnost, nepokolebljivost u svojoj najjačoj formi!

Nakon ove razvaljotke, na red je došao spektakl verovatno najvećih zvezda čitavog ovogodišnjeg festivala. Ponovo je prostor ispred Mejna bio popunjen u enormnom broju, a sastav Foo Fighters priredio je publici dvoipočasovnu zapaljivu rokersku predstavu, svirajući pesme iz svih segmenata višedecenijske karijere. Koncert je otvoren famoznim krikom Dejva Grola, nakon koga je usledio savršen triling sa “All My Life”, “Learn to Fly” i “Pretender”. Kao i na prvom susretu sa ovim bendom, pre dve godine u Berlinu, sve što sam očekivao, to sam i dobio. Vrhunska svirka prekaljenih muzičara, paradu hitova od starta do kraja, show program gde Grol dominira namah animirajući publiku, performans u koji je uloženo mnogo sredstava, pa je takav i rezultat.

Foo Fighters Sziget festival Budimpešta
Foo Fighters

Neretko se dešava na Foo Fighters koncertima da neko iz publike dobije pažnju benda, a ovoga puta su to bili devojka koja je pravila balone od sapunice (“bubble girl”) i fan u kolicima, koji je nakon crowdsurfinga završio na sceni. Pored frontmena, bubnjar Tejlor Houkins je, takođe, imao solo show, uzimajući vokalne dužnosti na Queen obradi “Under Pressure”, a Dejv je zauzeo bubnjarsku poziciju, evocirajući dane provedene u Nirvani. Produženi singalong na “Best of You” predstavljao je jedan od momenata po kojima će brojni posetioci pamtiti ovaj nastup, a za sam kraj otprašili su “Everlong”, okončavajući niz vanvremenskih hitova benda. Ovim je zavesa na najvećoj festivalskoj bini spuštena, a željno iščekujemo najave organizatora ko će je ponovo otvoriti naredne godine.

Black Mountain Sziget festival Budimpešta
Black Mountain

Do kraja festivala, pogledali smo još dva nastupa na A38 bini. Najpre je kanadski bend Black Mountain priuštio publici jednočasovni set atmosferične svirke koja se protezala od psihodeličnog roka, preko stonera do maltene, drone tonova. Nakon njih, na istom mestu, sve popularniji trio iz Hjustona Khruangbin, u jednom posebnom smirujućem ambijentu (naročito ako imamo u vidu, kakvi su bili koncerti Idlesa i Foo Fightersa pre toga) isporučili sjajan koncert satkan od egzotičnih, funky i seksi ritmova. Kada kažem seksi, tu isključivo mislim na basistkinju Loru Li koja flertuje dok svira svoj omiljeni instrument, sve to uz zavodljivi osmeh i senzualne pokrete na sceni. Međuigra nje i gitariste Marka Spira prava je pokretačka snaga benda, a sve to dodatno začini bubnjar Di-Džej Džonson. Hvala, o festival nad festivalima, za još jedno nezaboravno iskustvo.

Vidimo se sledeće godine!

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Foo Fighters Sziget festival Budimpešta