-

Sziget ’12: Prvo veče – Placebo efekat uz Hurts

PlaceboS poznatim licima koja su već nastupala u Mađarskoj, poput Placeba u Hurtsa, u srijedu, 8. kolovoza, službeno je otvoren jubilarni 20. Sziget festival. Ovaj ogromni festival, koji se održava na jednom od otoka na Dunavu nedaleko od samog centra grada, već godinama sakuplja hiljade ljudi iz cijeloga svijeta.

Iako je jučer, u utorak, bio nulti dan kada su nastupala neka od svjetski poznatih imena na metal sceni, poput Lacune Coil i Dimmu Borgir, tek su se od danas očekivali pravi spektakli. Koncerti su, kao i inače, započeli već u rano poslijepodne, s grupama poput Gocoo, I Cani, Kerekes Band, itd. na glavnim pozornicama, te manje poznatim bendovima svugdje uokolo na otoku, na malim pozornicama. Oni koji nisu gledali koncerte, zabavljali su se s DJ-ima u različitim pubovima festivala.

Gocoo, jedanaestočlani bend iz Japana, započeo je dan na velikoj pozornici te dodatno zagrijao već užareni otok svojim iznimno zanimljivim talentom na bubnjevima. Naime, radi se o savršeno usklađenoj vještini bubnjanja zvanoj Taiko, koja, kao i bend potječe iz Japana. Glavna bubnjarka i učiteljica Taika, Kaoly Asano, završila je performans velikom zahvalom svima okupljenima, te povela svoju grupu u još jedno nevjerojatnu pjesmu, koju su oni ponosno odsvirali. Već tada, oko 3 sata poslijepodne, prostor ispred glavne pozornice bio je pretrpan fanovima Hurtsa i Placebo-a, ali su svejedno podržali Gocoo ogromnim pljeskom.

Otprilike u isto vrijeme kada su gosti iz Japana napustili pozornicu, u šatoru budimpeštanske Arene krenuo je koncert italijanskog mladog benda, I Cani. Dolaze iz Rima, a sviraju mešavinu indie i synth pop zvuka. Što se same glazbe i nastupa tiče, odlično su sve odradili, no ono što je nedostajalo je komunikacija s publikom. Od početka se bend držao pomalo suzdržano, no već kasnije probili su i taj led, te naposljetku održali iznimno dobar, ali kratak koncert.

Dok su u Arena šatoru odzvanjali zvukovi klavijatura, iz A38 šatora mogli su se čuti zvuci tradicionalnih instrumenata poput bendža, frula i flauta. Iako više od polovice posjetitelja Szigeta dolazi iz stranih zemalja, a ne iz same Mađarske, imali smo priliku čuti i neke domaće izvođače. Već prvog dana publiku, iako još uvijek malobrojnu, iznenadio je regionalno poznati bend Kerekes Band. Već često nastupaju u Budimpešti i okolici, a ove godine osvojili su i Fonogram nagradu, poznatiju kao „mađarski Grammy“, za najbolji worldmusic album godine. Pjesme Kerekes Benda najčešće su instrumentalne, ali pjevač Zsombor par točaka odradio je i svojim iznimno snažnim vokalom.

Sljedeća na red došla je britanska pjevačica Anna Calvi, koju su publici predstavili kao modernu Patti Smith. To je, pak, bilo gotovo nepotrebno jer se činilo da svi do jednog u publici već znaju tko je ona, te su ju na prve zvukove njene gitare pozdravili aplauzom i vrištanjem. Prvu točku odsvirala je sama na pozornici, a potom joj se pridružio i ostatak benda. Njihovom besprijekornom nastupu možemo samo možda zamjeriti činjenicu da je Anna, naravno, cijelo vrijeme bila u prvom planu, što zbog predivnog glasa i talenta, što zbog karizme na pozornici.

Došlo je vrijeme i za glavne zvijezde večeri, a gotovo svi prisutni nagrnuli su pred glavnu pozornicu. Sa svih strana čulo se skandiranje dok su se vijorile raznorazne zastave i natpisi. Sa zanemarivim kašnjenjem od svega nekoliko minuta, uskoro na pozornicu izlazi još jedan britanski bend/duo – Hurts. Od 2009. godine, kada su osnovani, izdali su tek jedan album, no on je bio dovoljan da se popnu na vrh top lista te pridobiju mnoštvo fanova. To se moglo vidjeti i na Szigetu, gdje se u ponekim trenucima činilo da su oni headlineri. Na njihovoj jednosatnoj setlisti nalazile su se pjesme poput Happiness, Sunday, Better Than Love, Wonderful Life. Također, odsvirali su baladu Evelyn, na veliko oduševljenje ženskog dijela fanova, no možda najzanimljivija pjesma bila je Illuminated, tijekom koje je pjevač Theo pozvao publiku da upale svjetla na mobitelima i upaljače, dok mu se u izvedbi vokala pridružio i bubnjar. Osim autorskih pjesama, odsvirali su i Confide in Me, obradu pjesme Kylie Minogue, što je potaklo na pjevanje i one koji su se na koncertu Hurtsa našli sasvim slučajno.

Točno u 21.30, kako je i bilo zakazano, Placebo ubire ogroman pljesak dobrodošlice na pozornicu. Kao posljedni i najveći britanski bend večeri, može se slobodno reći da su bili šećer na kraju. Činilo se da su pokupili sve prisutne na Sziget festivalu i svojom glazbom ih doveli pred pozornicu. Čak ni kamere nisu uspjele obuhvatiti cijeli opseg publike. Sam bend ne treba puno predstavljati, budući da djeluju još od ranih 90-tih godina, tijekom kojih su postigli svjetsku slavu, dok se i dan danas drže na vrhovima top ljestvica. Sam početak koncerta obilježile su pjesme Kitty Litter i Battle for the Sun, a kasnije su uslijedile i Every You Every Me, Black Eyed, te For What It’s Worth, koja je označila prvi vrhunac koncerta. Nije dugo trebalo da se atmosfera pribilži istoj točki, i to ne samo jednom. Pjesme poput Teenage Angst i The Bitter End, također su iznimno oduševile publike. Placebo se vratio i na bis, te također odsvirao i jednu obradu, ovaj puta pjesmu Kate Bush, pod nazivom Running Up That Hill. Koncert su završili pjesmom Infra-Red, koja se čula vjerojatno i do centra grada, budući da su svi do jednog u publici pjevali i vrištali.

Time je zatvorena i prva večer Sziget festivala, za koju možemo reći da je i više nego premašila očekivanja. Nema stajanja. Večeras nas pozdravljaju popularni američki metalci Korn, koji će nastupiti kao headlineri na velikoj pozornici.


Foto: Marina Kompar