-

Sziget ’12: Poslednje veče – ‘Ubice’ zatvorile festival

The KillersU nedelju, 12. avgusta, zaključno sa šarmantnim američkim sastavom The Killers zatvoren je jubilarni 20. Sziget festival. Okupljena je najveća rulja, popijeni su hektolitri piva, a bendovi su gotovo spržili pozornice jačinom svojih nastupa.

Posljednji dan započeo je s energičnim bendom The Subways, čiji pjevač, Billy Lunn, je savršeno naučio par rečenica mađarskog, te ih između svake pjesme ponavljao. Nakon nekog vremena naučio je i basistkinju Charlotte Cooper kako se zahvaliti, tako da su zajedno nakon svake pjesme vrištali: „Köszönöm!“ (Hvala!). Njihov nastup prvenstveno je bio obeležen skakanjem po pozornici, no publiku je oduševio i Charlottin visoki prateći vokal. Iako su imali problema sa strujom tijekom koncerta, Billy se poneo kao profesionalac, tako da je nastavio svirati.

Nakon njih pozornicu je preuzeo Paolo Nutini, škotski blues/pop rock glazbenik. U izvedbi koncerta pomogao mu je kako prateći bend, tako i publika koja je pevanjem učinila da se Paolo oseća kao kod kuće, posebno na nekim poznatijim numerama poput „New Shoes“. U usporedbi s prvim danima festivala, već uvodni bendovi u nedjelju imali su nekoliko puta veću publiku nego tad.

Mando Diao jedan je od poznatijih bendova koji su svirali na ovogodišnjem Sziget festivalu, a verovatno i jedan od najžešćih na glavnoj pozornici, ako izuzmemo Korn. Ovaj alternativni rock bend „širi“ svoju muziku već duže od 10 godina, tako da nije bilo začuđujuće što su im pjesme gotovo češće pevali fanovi nego oni sami. Koncert su doveli do vrhunca pjesmom „Dance with Somebody“, koju su svirali dvostruko duže nego što studijska verzija traje.

U međuvremenu, na pozornici „OTP“ ili „World music stage“, nastupila su dva veoma zanimljiva i šaljiva benda: Rotfront i Leningrad. Rotfront dolaze iz Berlina, no ne i svi članovi. Naime, među njima ima i njih iz Ukrajine, Mađarske, itd. Kao što kombiniraju razne nacionalnosti u bendu, tako u svoju glazbu komponiraju i različite stilove. Stoga smo jučer mogli čuti nevjerojatan spoj rocka, hip hopa, reggae, ska, i drugog. Za pjesmu „Sigaretta“, na kojoj inače pjeva i dječji zbor, bend je zamolio publiku da im pomogne s refrenom. Najpoznatiju pjesmu, „Gipsy Jewish and Gay“, proglasili su novom mađarskom himnom, a odsvirali su ju već početkom koncerta, time stavljajući publiku u urnebesno raspoloženje za ples. Istovremeno, sve prisutne pripremili su i za sljedeći bend, Leningrad. Oni pak dolaze iz Rusije, a sviraju ska punk još od 1997. godine. Publiku su cijelo vrijeme poticali na ples, ali na ruskom. Ipak, to se nije činilo kao veliki problem, budući da su se kroz publiku cijelo vrijeme provlačile zastave i natpisi na ruskom jeziku. Za vrijeme sviranja ova dva benda, pred pozornicom se podigla takva prašina da se iz zadnjih redova bend gotovo nije ni vidio. Slično se desilo i na koncertu grupe Roy Paci & Aretuska.

„Šlag na torti“ poslednje večeri festivala poslužen je u obliku benda The Killers na glavnoj Pop-rock bini, tačno u 21.30h. Moramo pohvaliti celokupnu organizaciju Sziget festivala, koja je uradila svoj posao besprekorno, od do satnice koja se maksimalno poštovala. Priprema pozornice za „ubice“ trajala je dosta dugo, što nije čudilo s obzirom na količinu opreme koju je sam bend doneo. Tu se, osim osnovnih stvari poput instrumenata, ubrajaju i posebni reflektori, zastave, pozadina sa siluetom planine, dodatni ekrani, i štošta drugo. Već u početku samog nastupa odsvirali su „Somebody Told Me“, što je izazvalo buru reakcija i sveprisutni stampedo, a nekolicinu fanova obezbeđenje je moralo da izvuče iz gužve zbog gubitka svesti. Ljudi su se malo smirili i „odlepili“ jedni od drugih kada je počela padati kiša. Ona nije pokvarila vladajuće raspoloženje. Štaviše, uz pregršt specijelnih efekata pozitivno je pridonijela scenskom nastupu. Osim vlastitih pjesama, odsvirali su i dvije obrade, pesme „Forever Young“ i „Shadowplay“, bendova Alphaville i Joy Division. Ipak, one nisu nikoga usrećile koliko svetski poznati hitovi „Mr. Brightside“ i „All These Things That I’ve Done“. Nešto prije 23 h Brandon Flowers, Dave Keuning, Ronnie Vannucci Jr. i Mark Stoermer napustili su pozornicu. Očekivano, nisu ih tako lako pustili da odu, te su se usled jednoglasnog skandiranja vratili na bis i za kraj odsvirali „From Here On Out“, „Jenny Was a Friend of Mine“ i „When You Were Young“. Sziget je prošle godine osvojio nagradu za najbolji evropski festival u 2011. godini. Ovim izdanjem on je definitivno premašio granice Evrope i započeo svetsku trku.

Set lista:

1) Runaways
2) Somebody Told Me
3) Smile Like You Mean It
4) Spaceman
5) This Is Your Life
6) Miss Atomic Bomb
7) For Reasons Unknown
8) Bling (Confession of a King)
9) Shadowplay (Joy Division cover)
10) Human
11) A Dustland Fairytale
12) Forever Young (Alphaville cover)
13) Read My Mind
14) Mr. Brightside
15) All These Things That I’ve Done

Bis:
16) From Here On Out
17) Jenny Was a Friend of Mine
18) When You Were Young

Foto: Marina Kompar

Save

Save