-

NaslovnaReportažeSziget '12: Drugo veče - Histerija na Kornu! Večeras - Stone Roses

Sziget ’12: Drugo veče – Histerija na Kornu! Večeras – Stone Roses

KornNakon jučerašnjeg spektakla, teško je bilo zamisliti da će i druga večer ispuniti očekivanja na tako visokoj razini.

Iako se na samom početku dana dogodila promjena programa, nije bio problem oprostiti bendu The Roots kašnjenje na sam festival. Naime, bend nije stigao na vrijeme kako bi se pripremili za svoj nastup zakazan za 15h na velikoj pozornici. Stoga su bili premješteni u 16.30h, na pozornicu A38, koja je nešto manja, no ipak jedna od najbitnijih na festivalu. Nažalost, mnogi fanovi bili su prisiljeni zbog toga ostati izvan šatora zbog ograničenog prostora. The Roots dolaze iz SAD-a, a stil njihove glazbe možemo opisati kao hip hop s prizvukom neo-soula i jazza. Tako u svojoj muzici koriste ne samo gitare, bubnjeve i bas, nego i klavijature i tubu.

U međuvremenu, na velikoj pozornici, zvanoj PopRock, nastupala je simpatična Caro Emerald, jazz pevačica predivnog glasa, koja deluje tek od 2009. godine, a već je osvojila mnoštvo nagrada, uključujući i ovogodišnju Echo nagradu. Za vreme svog nastupa na Szigetu, naglasila je da je najčešće pitaju „kada će napokon izdati novi album“, ali tu informaciju još uvek ne može zasigurno dati. Ipak, ono što može, radi sa puno entuzijazma. I to je sasvim dovoljno. Kod njene najviše privlače i, osim samog Carina glasa, instrumentalni jazz interludiji. Tako su posebno usrećili publiku pesmom „A Night Like This“, koja je pobrala i najveći pljesak.

Pevač Maximo Parka, Paul Smith, iskušao je svoje poznavanje mađarskog jezika tako što je više puta pesme predstavljao na mađarskom, a potom se i zahvaljivao publici. Lep gest od njega, s obzirom da su više od pola festivala činili stranci. Tokom celog seta Smith je uvek nasmejano i energično skakao po pozornici. Iako je set bio vrlo kratak, bend je ipak izveo čak i 21. pesmu. Predstavio je i novi album, i to istoimenom numerom, „The National Health“. Osim te pesme, svirali su i poznate „Books from Boxes“, „Our Velocity“ i „Apply Some Pressure“, s kojom su završili svoj nastup.

Vjerojatno najveći mađarski bend na festivalu bio je Tankcsapda, heavy metal bend iz Debrecena. Djeluju već više od 20 godina, pa stoga imaju najveću publiku u Mađarskoj. Zanimljivo je bilo da su u prvim redovima bili ne samo stariji fanovi kakvi se inače sreću na ovakvim, nego i mladi ljudi koji su svakoj pjesmi znali svaku riječ. Na početku koncerta odsvirali su već svima znanu pjesmu Szextárgy, kojoj niti jedna do možda samog kraja koncerta nije bila ravna. Također, svirali su i California Über Alles, na kojoj su neki od fanova pjevali Sziget Über Alles, Hatalom Nélküli Rend,. Uz glazbu, za publiku su pripremili i razna vizualna pomagala, poput pirotehnike, ogromnih ventilatora, te su naposljetku, nakon bisa, s pozornice ispaljeni bijeli papirići.

Uskoro je došlo vrijeme i za glavni akt za četvrtak – Korn. Kako su momci iz Tankcsapde svirali gotovo pola sata duže nego Hurts juče, fanovi su polako postali nervozni, jer nije bilo vremena za pripremu pozornice, a da bend ne mora kasniti. No, na iznenađenje većine prisutnih, Korn gotovo da nije imao ništa opreme na pozornici, za razliku od ostalih bendova, a pogotovo Placebo-a dan pre, koji je imao mnoštvo monitora i reflektora, zajedno s dodatnim ekranima iznad benda. Za nastup Korna dovoljni su bili samo instrumenti.

Tačno u 21.30h, kako je i zakazano, na ogroman i velelepni stejdž izašao je Korn. Već se u prvim taktovima osetilo da publici puno više odgovara ipak malo žešći zvuk, jer su svi u istom trenutku uz vrištanje nagrnuli u prve redove. Nastala je opšta histerija. Koncert su započeli starijim pesmama poput „Divine“ i „Predictable“, da bi kasnije prešli na pesme s novog albuma. Tu su predstavili „Kill Mercy Within“, „My Wall“, i druge, a nakon toga usledio je vrhunac večeri, prelazak na „best of“ deo set liste, sa pesmama „Here to stay“, „Freak on a Leash“, „Falling away from me“ i obradu pesme Pink Floyda, „Another Brick in the Wall“. Za bis su vešto odabrane „Shoots and Ladders“, „Got the Life“ i „Blind“. Stravično dobar i profesionalno iznešen koncert od početka do samog kraja.

Korn set lista:

(Stare pesme i rariteti)
1) Divine
2) Predictable
3) No Place to Hide
4) Good God

(Novi album)
5) Narcissistic Cannibal
6) Kill Mercy Within
7) Chaos Lives in Everything
8) My Wall
9) Get Up!
10) Way Too Far

(Najveći hitovi)
11) Here to Stay
12) Freak on a Leash
13) Falling Away From Me
14) Another Brick in the Wall

Bis:
15) Shoots and Ladders / One
16) Got the Life
(Solo na bubnjevima)
17) Blind

Fotografije: Marina Kompar