-

Sziget ’12: Četvrto veče – Sum 41 potresli Otok

Sum 41Završena je i četvrta, predzadnja večer Sziget festivala u Budimpešti, a najupečatljiviji bili su Sum 41.

Od bendova koji su ovih dana otvarali dane na velikoj pozornici, veliko iznenađenje bili su Noah and the Whale. Dolaze iz Velike Britanije, a sviraju indie folk rock. Kod većine mlađih bendova, a tako i kod njih, moglo se vidjeti očito oduševljenje što nastupaju na Sziget festivalu. Pjevač je komentirao da prvi put sviraju u Mađarskoj te da im se jako sviđa biti tu. Pred sam kraj pojedinačno su se predstavili te odsvirali i pjesmu L.I.F.E.G.O.E.S.O.N. koja se publici najviše svidjela.

Nakon nastupa Noah and the Whale, u 16.30 u šatoru A38 nastupili su norveški Kakkmaddafakka. Za vrijeme postavljanja seta, čelist je zabavljao publiku sviranjem, a potom je pitao: „Želite li još ovoga?“, na što su na pozornicu izletjeli i ostali s ogromnom bijelom zastavom na kojoj je pisalo ime benda. Dok je svirao intro, a zastava se vijorila nad publikom, svaki član naklonio se i napravio kratki ples pred fanovima. To je već publiku stavilo u sjajno raspoloženje, a njihova vesela glazba kasnije je to i potvrdila. Prolazeći kroz gužvu koja se pomicala prema glavnoj pozornici mogli su se čuti razgovori na raznim jezicima. No, jedna riječ uvijek se isticala: Kakkmaddafakka. Publiku su naprosto oduševili svojim nastupom, no unatoč skandiranju, nisu mogli duže svirati.

Mađarski bend Carbonfools, nastupio je u 18 sati, nakon Kakkmaddafakka, no šator se gotovo potpuno ispraznio prije njihova nastupa. Po početku svirke, ipak se okupilo fanova ispred pozornice, no većinom su to bili Mađari, tako da je bend i predstavljen na mađarskom jeziku, iako je u tom šatoru dosad bila navika predstavljati bendove na engleskom jeziku.

Sviđalo se to nekome ili ne, indie rock je postao obavezno gorivo svih svetskih, a pritom šarolikih festivala. Two door cinema club jedni su od mnogobrojnih nosioca ovog žanra. Grehota je što mnogi indie sastavi liče jedni na druge. Teško je iskočiti iz te guste mreže i postaviti standard za sebe i svoj bend. TDCC je to postigao. Imali su dovoljno vokalnog i instrumentalnog umeća da naprave dva albuma i solidne hitove, kao na primer „Cigarettes in the theatre“, „Undercover Martyn“ i „Sleep alone“, koje smo mogli čuti sinoć. „Sada ćemo odsvirati jednu stariju!“, rekao je Alex, najavljujući numeru „Something good can work“. Zvuče samouvereno, ali ne daju da ih ponese trenutak već se zahvale, poklone i nastave dalje. Nije mala stvar – sviraju na glavnoj bini, pred ogromnim brojem ljudi, u zavidnom terminu. To je neoštećen dokaz njihovog očiglednog uspeha.

Titula zvijezda večeri ovaj put pripala je Sum 41, već svima poznatom američkom punk rock bendu. Već u početku usrećili su dio publike jer su nekolicinu pozvali da show gledaju s pozornice. Stoga su zaštitari odabrane izvukli iz publike i odveli negdje na stage gdje su mogli gledati nastup benda. Ostatak publike naveli su na šutku i stage diving, a za vrijeme pjesme In Too Deep, na riječi: „running in circles“ tražili su od publike da naprave ‘circle pit’ što su fanovi poslušno napravili, i ne samo jednom. Također, svirali su pjesmu No Brains i obradu We Will Rock You, tako da se cijelo polje orilo glasovima, jer su pjevali i oni koji su samo čekali idući akt. Nakon toga, pjevač Deryck predstavio je članove benda, od kojih je zadnji na red došao gitarist Tom Thackey. Potom ga je Deryck zamolio da „svira nešto na što će svi skakati, nešto dobro“. Tom je počeo svirati Fat Lip, a ostatak benda uskoro se također uključio. Na kraju koncerta, Deryck je jednostavno rekao „Bye!“ i svi su napustili pozornicu. Nažalost, bisa nije bilo.

Bend koji je nastupio u subotu bili su The Pogues, na nešto udaljenijoj pozornici OTP banke. Bend je bio izvrstan – svakom pjesmom poticali su publiku na ples. Pjevač Shane na pozornicu je izašao pijan, činilo se, no to ga većinom nije spriječavalo da odradi svoje dijelove. Jednom prilikom upitao je nekoga kako se na mađarskom kaže ‘hvala’ te tako zahvalio svima koji su ih došli gledati. Na nekoliko pjesama otišao je u backstage, dok je mikrofon preuzeo Spider Stacey. On se pak publici ispričao što ne zna niti jednu riječ mađarskog jezika, na što su neki fanovi uzviknuli da tamo ni nema Mađara. Potom je bend nastavio svirati, a Stacey je pjesmu posvetio Louise, kojoj je također poručio da ju voli, a publici je poslao puse. Publiku su posebno zapalili pjesmom Dirty Old Town, a osim nje svirali su i Fiesta, A Pair of Brown Eyes i Irish Rover.

Dok su Poguesi demonstrirali irski folk, na A38 bini razdragane Norvežanke iz benda Katzenjammer svirale su svoju interepretaciju folka, ukrštenog sa popom i country zvukom. U odnosu na Shane-a, ove cure su bile daleko lepši prizor. Na pesmi „I will dance“ harmonikasica Anne svirala je istovremeno tri instrumenta: harmoniku, usnu harmoniku i ksilofon. Bend je tokom celog koncerta smenjivao instrumente. Neverovatno! Svaka od članica je pevala, svirala gitaru, harmoniku, mandolinu, kontrabas balalajku, bubnjeve, klavijature. Bilo je itekako fascinantno gledati ih kako nakon svake pesme šetaju po sceni i razmenjuju „artiljeriju“. Inače, Katzenjammer su poznate po tome što često koriste instrumente koje do tada nisu svirale i koji datiraju iz davnina. Oni koji su ih slušali mogli su čuti pesme sa njihova dva studijska albuma „Le pop“ i „A kiss before you go“. Svirali su „A bar in Amsterdam“, „Le pop“, „Cocktails And Ruby Slippers“, kao i obradu grupe Genesis, „Land of confusion“.

Fotografije: Marina Kompar