-

NaslovnaReportažeSziget 2018: Plesni drugi dan

Sziget 2018: Plesni drugi dan

Gorillaz; foto: Sziget

Ples bez granica na Mejnu, otvaranje omiljenog A38 šatora, kao i World bine, žurke na Afro-Latin stejdžu, i ponovo, sparno vreme obeležili su četvrtak na Szigetu.

Prvi koncert koji sam pogledao desio se na najvećoj festivalskoj bini. U pitanju je belgijski Oscar And The Wolf, solo projekat iza koga stoji Max Colombie. Prateći bend sačinjavala su još trojica muzičara, a njihov muzički izražaj može se okarakterisati kao kombinacija dreampopa, elektronike i indi-popa. Hm, nisu me nešto kupili. Sve je izgledalo nekako bez energije i harizme, sporo i njanjavo, iako se lider trudio da svojim uvijanjem u ritmu animira publiku. Uspevao je u tome kod tinejdžerki, ali većina je ovaj nastup propratila sedeći u hladovini.

Unknown Mortal Orchestra; foto: Benedek Varga

Dijametralno suprotni nastup pružio nam je bend Unknown Mortal Orchestra, čiji je lider Ruban Nielson sa Novog Zelanda. Od starta su krenuli silovito, već u prvoj pesmi dobili smo ludački gitarski solo frontmena, koji potom istrčava sa bine i penje se sve do pulta sa tehničkom ekipom, gde nazdravlja sa toncima i ostalima iz te družine. Instantno stvorena plesna atmosferu održala se do kraja svirke. Početkom aprila objavili su četvrto studijsko izdanje “Sex & Food”, pa je polovina setliste bila sa ove liste, ali i favorita sa prethodnih albuma poput “Can’t Keep Checking My Phone”, jednog od ličnih indi hitova od pre par godina. Ova dance ludnica u prostoru A38 bine samo je bila uvertira za ono što je usledilo…

… a to je povratak na Mejn stejdž i Bonobo spektakl. Prominentni producent i muzičar iz Brajtona priredio je još jednu plesnu poslasticu za festivalce. Pored pritiskanja dugmića, Simon Green, kako mu je pravo ime, svirao je još i bas gitaru, kao i perkusije, a imao je i bend iza sebe koga su činili klavijaturista, gitarista i bubnjar. Čitav orkestar upotpunila je tročlana duvačka sekcija i mislim da svaki put kada su oni bili na bini, svirka bi postajala živahnija, kvalitetnija i dinamičnija. Kako je veče padalo, tako su i svetlosni efekti dolazili do izražaja, kao i vizuelna rešenja na velikom video bimu iza njih. Đuskanje bez prestanka. Predah je načinjen kada je tamnoputa vokalistkinja izašla na pozornicu i izdominirala glasom, da bi potom još jednom energičnom numerom Bonobo završio nastup u velikom stilu.

Cigarettes After Sex; foto: Benedek Varga

Zatim su publiku u natkrivenom prostoru A38 bine dočekali mrak i dimna zavesa, jer su Cigarettes After Sex kretali sa svojim koncertom. Četvorka na sceni predvođena Gregom Gonzalezom jednostavno mi nije bila po volji. Njihov ambijentalni pop i lagane stvari nikako nisu logičan nastavak nakon “kardio-žurke” sa mejna, pa možda i otuda moje nezadovoljstvo ovim nastupom. Pridružujem se grupi onih koji misle da su CAS dobri preko plejera, ali uživo baš i ne.

Gorillaz; foto: Sziget

Senzacionalni koncert održao je najpoznatiji virtuelni bend na svetu i zvezde večeri, britanski Gorillaz. Damon Albarn, muzički kralj Mida, čega god da se uhvati pretvori u impresivan poduhvat, pa je tako i sinoćni performans bio vrhunski doživljaj. Dakle, na sceni je bio prisutan dvocifreni broj muzičara, uključujući čak šest pratećih vokala, od kojih je prednjačila punačka crnkinja koje je imala i svojih pet minuta kada je pred kraj, kao glavni vokal, rasturila sve pred sobom. Uglavnom je promovisano najsvežije studijsko izdanje “The Now Now” pa su većinu repertoara činile pesme upravo sa ovog albuma prikazujući pritom oficijelne video spotove iza njih. Između pesama na video zidu smenjivale su se šatro motivacione poruke, a jedna je posebno nasmejala masu kada je pisalo Eat, Sleep, Tweet, Repeat. Najviše se đuskalo uz hitove iz ranijeg perioda grupe: “Stylo”, kada smo videli i Brusa Vilisa, “Feel Good Inc.” čije je rep deonice kidao De La Soul, dok je za potpuni trijumf bila zadužena vanremenska “Clint Eastwood”. Mislim da neću pogrešiti ako kažem da će ovaj nastup još dugo ostati u sećanju svim posetiocima kao jedan od najboljih na Szigetu.

Foto: Sziget