Sziget 2018: Njeno pop veličanstvo – Lana Del Rey

Lana Del Rey; foto: Sandor Csudai

Petak na Sziget festivalu obeležili su brajtonski indi-rokeri The Kooks, plesna atrakcija Parov Stelar, britanski kantautor JP Cooper, dok je zvezda večeri bila Lana Del Rey.

Zbog lutanja po Budimpešti, uspeo sam da propustim nastup benda Shame čiji sam debi album mnogo puta slušao tokom zime, tako da sam treću epizodu ovogodišnjeg izdanja Szigeta započeo na Mejnu gde je svirao sastav The Kooks. Britanci nisu prva liga indi-roka, ali njihov feelgood zvuk, vesele melodije i letnji hitovi itekako kreiraju pozitivni ambijent. Već sam ih gledao pre par godina na INmusicu, a sinoć su mi bili čak i bolji nego tada. Ovogodišnji album “Let’s Go Sunshine” sadrži par ultra plesnih numera u njihovom stilu pa su posetioci skakali uz “No Pressure” i “All the Time”. Najveće ovacije dobile su akustična “Seaside” i provereni festivalski bangeri “Naive”, “She Moves In Her Own Way” i “Bad Habit”.

Na Europa stejdžu nastupao je Omer Netzer trio iz Izraela i oni, za sada, nose titulu najvećeg otkrića festivala. Sviraju mešavinu bluz roka i alt-folka sa žestokim gitarskim rifovima i sudeći prema reakcijama izraelskih posetilaca, reč je o vrlo popularnom tamošnjem bendu. Pored gitariste, kantautora i glavnog vokala prema čijem imenu grupa nosi ime, simpatije je pokupio basista sa dedamrazovskom bradom i mršavijim izgledom od Vlastelice koji je svojim pokretima i ponašanjem na bini uspešno animirao masu. Vrlo dobra i kvalitetna svirka.

Kada bi se pravila lista izvođača najprikladnijih za ovakav karnevalski vid festivala, mislim da bi se austrijski Parov Stelar našao među top 5. Njihov elektro swing fazon, sa miksom džeza i elektronskih beatova podstiče masu na đuskanje i odmah vam kreira istinski festivalski štimung. DJ i producent Marcus Füreder komanduje paradom, a prati ga čitava orkestarska svita, među kojima je duvačka sekcija koja daje posebnu plesnu notu njihovoj muzici. Na istom ovo mestu gledao sam ih pre dve godine, i tada, kao i sada, bilo je razigrano i veselo. Mislim, svima je jasno šta se može očekivati na ovom nastupu, ne treba sad tu mnogo elaborirati, osnovna misija je isključivo ples i pozitivne vibracije, što je Parov Stelar ponovo ostvario.

JP Cooper; foto: Fűrész Zsolt

Na A38 bini ispratio sam vrlo emotivan nastup JP Coopera, kantautora iz Mančestera. Iskreno, nisam imao mnogo saznanja o ovom muzičaru pre Szigeta, ali nakon sinoćne svirke obratiću pažnju na ono što ovaj momak bude u budućnosti radio. Dakle, Džon Pol kombinuje soul i indi-rok, na sceni ga prati četvoročlani bend, on svira gitaru, a pesme su uglavnom sporijeg tempa. Najveći uzdasi zadovoljstva usledili su nakon najpoznatije numere “September Song”, a potom je pošteno rasplakao devojke u prvom redu kada je izveo “Jealous Guy”, obradu Džona Lenona. Može se reći odličan uvod pred koncert zvezde večeri na najvećoj festivalskoj bini.

A tamo nas je dočekala Lana Del Rey, uz gromoglasne krike odobravanja desetine hiljada okupljenih ispred Mejna. Pop diva mlađe generacije donela je dašak Holivuda tople budimpeštanske večeri, plenila je lepotom i seksepilom i zajedno sa minimalističkim baladama uspela da publiku drži u ekstazi od početka do kraja koncerta.

Lana Del Rey; foto: Sandor Csudai

Odevena u belu letnju haljinicu klizila je pozornicom sa jednog kraja na drugi, dok su najverniji fanovi upijali svaki stih i svaki njen pokret. Čim se pojavila i zapevala uvodnu “13 Beaches” sa aktuelnog albuma “Lust For Life”, zavladala je opšta pomama i vrištanje od koje je ostrvo podrhtavalo.

Performans Lane Del Rey produkcijski je na izuzetno zavidnom nivou, svaki potez isplaniran je do najsitnijih detalja, da li kada sa pratećim vokalima peva na podu ili ležeći na klaviru, da li dok se njiše na velikoj baštenskoj ljuljašci, ali sve to skupa deluje veoma zavodljivo i atraktvino. Industrija čiji proizvod rado kupujemo i volimo što smo deo svega toga.

Nakon početnog impresivnog dela koncerta, Lana silazi u publiku i tada nastaje neviđena histerija. Obožavatelji u prvim redovima dobijaju autograme, zagrljaje, pozdrave, pa čak i selfije koje lično pevačica pravi, oni joj daju poljupce, unapred spremljena pisma i ljubavne poruke. Zaista simpatično. Ni ovaj intermeco, nema sumnje, nije slučajan, ali, eto, ako nije dovoljno jasno, ponovo pročitajte prethodni pasus.

Foto: Sandor Csudai

Naravno, nastup je imao i loših momenata. U prvom redu, njen glas je bio dosta nesiguran. Nije to bila vrhunska vokalna izvedba, gubila je vazduh u pojedinim trenucima, pa reči nije izgovarala do kraja, te joj je euforična publika itekako bila od pomoći. Lana mi se najviše dopadala u vreme albuma “Ultraviolence”, kada joj je producent bio Dan Auerbach, ali sinoć je odsvirana samo jedna pesma sa ove ploče i to “Pretty When You Cry”. Šteta.

Na zahtev prisutnih otpevala je akapela “The Blackest Day”, doduše u skraćenoj verziji, a horski pandemonijum nastao je za vreme “Summertime Sadness”, letnjeg hita koji je vrištala valjda svaka osoba na Ostrvu slobode.

Za kraj je ostavljena “Off to the Races”, pesma sa albuma “Born to Die” koji je i vinuo među zvezde, te nas je stihovima I love you forever/Not maybe/You are my one true love Lana ispratila dalje u noć.

Foto: László Mudra