-

NaslovnaReportažeSziget 2018: Gitarska dominacija

Sziget 2018: Gitarska dominacija

Foto: Sandor Csudai

Petog dana Szigeta publika je prisustvovala rasturačini pod A38 šatorom koju su nam redom priredili Slaves, Wolf Alice i King Gizzard & the Lizard Wizard, dok su na Mejnu svirali Kaleo, Liam Gallagher, a hedlajnerski nastup imala je popularna MTV zvezda Dua Lipa. Idemo redom.

Muzički program na najvećoj festivalskoj bini počeo je nastupom islandskog benda Kaleo. U pitanju je sastav koji svira ljuti rokenrol pod velikim uticajem bluza čemu najviše doprinosi glavni vokal manekenskog izgleda, ali moćnog glasa kao da je odrastao usred delte Misisipija. Na pojedinim pesmama priključivala im se usna harmonika pa smo dobili izvrsnu kombinaciju kantri bluza i modernog, moćnog roka uz koju je prilično veliki broj posetilaca zaista uživao.

Selidba na A38 na prvi vrhunac večeri. Goropadni duo iz Kenta Slaves koga čine bubnjar i vodeći glas Isaac Holman koji stoji sve vreme dok nemilosrdno kažnjava svoj instrument i gitarista koji se po potrebi hvata i basa, sa tetovažom paukove mreže na glavi Laurie Vincent silovitom svirkom stvorili su paklenu atmosferu koju smo svi željno očekivali.
Energična i dinamična svirka non-stop je praćena žestokim šutkama u publici u koju je Holman često i silazio napravivši izuzetnu interakciju sa fanovima. Na opšte oduševljenje nekoliko najsrećnijih Slaves su izveli na binu kako bi odigrali famoznu koreografiju na “Cut and Run”.

Bučni hardkor pank bili su prava “napast” za naše slušne organe, dvojac kao da iz pesme u pesmu biva glasniji i otkačeniji, nema se mira ni sekunde, ali to je ono što nam je bilo potrebno. Nakon svirke verujem da nije bilo jednog prisutnog, a da je bio nezadovoljan onim što su im Slejvsi isporučili.

Liam Gallagher; foto: Sziget

Povratak na glavnu binu gde nastupa Liam Gallagher. Ovako, mnogi osuđuju ovog sitijevca kako mu koncerti zapravo predstavljaju Oasis tribute. Kako nikad nisam slušao uživo legendarnu britpop grupu, nemam problem sa tim niti da on ili Noel sviraju svima dobro poznate pesme, koje su pravi okidač za stvaranje ultimativnog festivalskog šmeka. Liam je i dalje isti drkadžija, ludačkog pogleda kao da fiksira jednu osobu u publici pa pokušava da je prostreli tim istim pogledom. Imao je naravno klasičnih liamovskih momenata kada je rekao kako je bio već jednom ovde sa matičnom grupom, ali da se ničega ne seća, jer je bio razvaljen. Kao što pretpostavljate, horski su ispraćene “Morning Glory”, “Cigarettes & Alcohol”, “Wonderwall” i tu nema greške. Meni se Liamov prošlogodišnji solo album dopao, tako da mi je i to delovalo skroz ok. Sve u svemu, korektan nastup.

Foto: Sandor Csudai

Zatim je usledio drugi vrhunac večeri. Britanska četvorka Wolf Alice, trenutno su jedni od najmoćnijih predstavnika gitarske rok provenijencije sa ostrva. Predvodi ih blondina Ellie Rowsell, a tu su i trojica džentlmena Joff, Theo i Joel. Iza sebe imaju dva studijska albuma, od kojih mi je aktuelni “Visions of a LIfe” bio jedan od najboljih u 2017. godini.

Koncert su otvorili u punoj brzini sa “Your Loves Whore” i rasplamsali ionako uzavrelu atmosferu. Uvodnom pesmom postavili su lestvicu visoko, ali kako je nastup odmicao, bilo je jasno da će i to preleteti. Ređaju se melodični grandž i pank dragulji, uz shoegaze i indi-pop začine kojima se publika u potpunosti prepušta i đuska, skače, peva. Ni ovde šutke ne izostaju.

Pred kraj koncerta, Ellie se našla i među prvim redovima, a naslovna numera prošlogodišnjeg izdanja u trajanju od skoro deset minuta predstavlja najveći highlight ovog događaja. Grogiranu publiku nokautirali su završnom “Giant Peach”, tako da nam ništa drugo nije preostalo neko da glasno skandiramo muzičarima koji su nam priuštili jedan od najkvalitetnijih performansa dosadašnjeg dela Szigeta.

Dua Lipa; foto: Sziget

Dua Lipa je mejnstrim pop zvezda, planetarno popularna i oličenje današnje MTV ponude. Kako se to ne očitava na mom muzičkom radaru, za nju sam saznao prošle godine, a tokom koncerta shvatio sam da znam jedan refren, verovatno njene najpoznatije pesme. Da li je zaista najpoznatija, o tome ne mogu da sudim, jer su tinejdžeri oko mene pevali svaki stih i provodili se kao nikad. Objektivno, produkcija je na svetskom nivou, vidi se da je mnogo miliona tu ulupano. Dua Lipa vrcka uz svaku pesmu sa svojim igračicama, svaka pesma ima vlastitu koreografiju, mada mislim da je najveći deo vokalnih dužnosti obavljao duo pratećih vokala, kako bi devojka rođena u Prištini mogla da se posveti plesnim vratolomijama. Ko voli, ne sumnjam da se proveo dobro. Nakon otprilike 40 minuta krenuo sam na lično najiščekivaniji koncert ovogodišnjeg Szigeta.

Australijska sedmorka verovatno najblesavijeg imena na svetu King Gizzard & the Lizard Wizard pružila je ubedljivo najbolju svirku od starta festivala. Oni su glavni razlog mog dolaska na Sziget, prevazišli su sva moja očekivanja i mogu reći da sigurno spadaju u top 5 bendova današnjice.

Postava ima dva bubnjara, klavijaturistu, basistu i trojicu gitarista. Nominalno sviraju psihodelični rok, ali tokom nastupa sproveli su nas kroz pregršt žanrova, od garažnog roka, preko panka i hardkora do pulsirajućeg teškog gitarskog zvuka. Sve te elemente oni menjaju u toku samih pesama pa često dobijamo medlyje koji deluju potpuno skladno.
Publika pravi najluđe šutke te večeri, skače se konstantno, a Gizzardi, kao automobil bez kočnica, gaze sve što im se nađe na putu što dodatno zapaljuje ionako euforičnu masu.

Ponedeljak je najslabiji dan na festivalu, a ludaci iz Melburna danas imaju klupski nastup u Budimpešti, tako da zavidim svima koji će imati prilike da ih čuju u takvom ambijentu. Da je neka druga situacija, vrlo rado bih im se pridružio.

Ako nisam bio dovoljno jasan, ovo je treći i najkompletniji vrhunac nedelje na Szigetu.

Foto: Sziget