-

Sziget 2018: Lamare Kendriče, Sziget ti kliče!!!

Photo: Sandor Csudai

Zastave svih zemalja, ujedinite se!!! Betmeni, moćni rendžeri, supermeni, princeze, anđeli, đavoli, kauboji, Indijanci, medvedi (kako ne umirete od toplote pod tim krznenim kostimima), lovci, devojke u bikinijima, muškarci u Boratovom zelenom kostimu (ustvari, vi biste mogli i da iskulirate) spremni su za 26. izdanje Szigeta, najboljeg festivala u ovom delu Evrope, a i šire, ako mene pitate.

Ostrvo Slobode u Budimpešti biće i ovoga puta stecište najrazličitijih ljudi, boja, kostima (kao što ste imali prilike da pročitate u uvodnom pasusu) čija je jedina želja maksimalna zabava uz muziku, prvenstveno, a onda i uz propratne sadržaje koje samo Sziget nudi. Muzički program prvog dana rezervisan je samo za nekoliko bina, a najzanimljivije bilo je na Glavnoj festivalskoj bini. Kako je bilo, možete pročitati u narednim redovima.

Stormzy, legitimni naslednik mog omiljenog Dizzee Rascala, napravio je svetsku žurku u „po bela dana“. Dobroćudni grajmerski džin otprašio je izuzetan set i na jedan vrhunski način bacio masu u party mode koji bi trebalo da ih drži u narednih sedam dana. Kidao je versove Stormzy sve u šesnaest, prikazivao nam šta sve ume sa mikrofonom u ruci, a napravio je odličnu interakciju sa publikom koja je glasno odobravala svaku njegovu reč, svaki njegov potez. Opštenarodno veselje nastalo je kad se začula planetarno popularna „Shape of You“ Eda Sheerana za koju je reper iz južnog Londona odradio remiks. Nakon toga, publika je napravila dva ekstremno velika mosh pita koja su eksplodirala uz „Know Me From“ i „Shut Up“. Sjajan početak programa ovogodišnjeg Szigeta, nema šta.

Photo :Sandor Csudai

Potom je lopta spuštena kada se na bini pojavila švedska umetnica Lykke Li. Potpomognuta četvoročlanim pratećim bendom u pozadini, pružila je okupljenima svirku prožetu indi pop i elektronskim zvucima. Na festivalu u Poljskoj pre par godina sam je prvi put gledao, kada su pesme „I Follow Rivers“ i „No Rest for the Wicked“ pravile dar-mar na raznim listama. Upravo drugopomenutom numerom otpočela je sinoćni koncert, a za razliku od Open’era 2014. Lykke li, pored kraće kose i nešto tananijeg struka, izgleda samouverenije, slobodnije i pokazala je da u potpunosti vlada scenom. Odevena u svetlucavo kožno odelo, mamila je uzdahe prisutnih, a svaka čast i kreatorima vrlo interesantne scenografske postavke. Uradili su dobar posao.

Švedska blondina na Szigetu promoviše svoj najsvežiji album „so sad so sexy“ objavljen početkom juna ove godine (pristojno izdanje i ništa više od toga) čije su pesme naišle na dobar prijem, te su ih milenijalci pevušili sa zadovoljstvom. Već pomenutim hitom „I Follow Rivers“ i horskim pevanjem publike, zaključen je jedan sasvim ok nastup. Ništa epohalno, ali nije kao da sam protraćio vreme.

Photo: Sandor Csudai

Ovo mi je četvrta uzastopna godina kako pohodim Sziget i mogu konstatovati da je Kendrick Lamar okupio najveći broj posetilaca od 2015. naovamo. Verovatno najveća i najuticajnija muzička zvezda današnjice sinoćnim nastupom počeo je festivalsku turneju po Evropi koja će se nastaviti u Skandinaviji. Na pozornici je sasvim sam što se može posmatrati kao svojevrsni statement, a članovi benda su skrajnuti po krilima i gotovo da su jedva primetni. Lično, nisam neki ljubitelj (n)ovog hip-hop žanra, ali čovek koji okupi skoro sto hiljada duša zaslužuje poštovanje, u najmanju ruku.

Na tridesetogodišnjicu od objavljivanja „Straight Outta Compton“ ploče, još jedan rezident ovog kalifornijskog gradića ispisuje nove stranice u istoriji muzike. Za pet godina, 31-godišnji Lamar objavio je tri albuma, svi od reda okarakterisani kao „remek-dela“, ako je verovati svetskim medijima, uz još pregršt kolaboracija sa brojnim kolegama, a sve ovo klinci gotive „do imbecilnosti“. Plesnu, festivalsku atmosferu donele su „D.N.A.“, „m.A.A.d City“, „HUMBLE“, a i ja sam vrištao jedini refren koji znam „Bitch, Don’t Kill My Vibe“. Palio je i žario sinoć omaleni reper, bio je vrlo energičan i žustar, a i veoma uspešno je zabavljao publiku između pesama. Zaludeo je dobitnik ovogodišnje Pulicerove nagrade za muziku čitav svet, a publika na Szigetu je bila impresionirana onim što im je Kendrick Lamar pružio.