-

Sziget ’15: Između buke i melanholije

Sziget 2015
Sziget 2015

Završeno je još jedno izdanje jednog od najvećih evropskih festivala. Posetioci su sedam dana uživali u muzičkim I vanmuzičkim programima, potučeni su brojni rekordi, ali bilo bi lepo kada bi se organizatori odlučili da sledeće godine uvrste što vise rok izvođača u line-up Szigeta. Poslednjeg dana imali smo prilike da prisustvujemo s jedne strane, nežnim nastupima kantautora iz Evrope na A38 bini, i s druge strane, ultra energičnim i veselim koncertima na Main stejdžu.   

Još jedan bend iz Srbije, čiji nastup smo ispratili na ovogodišnjem Sziget festivalu jeste Eyesburn. Prve redove je uglavnom ispunila publika sa ovih prostora, međutim i nemali broj stranaca je došao da čuje šta to trubi sa omanjeg British Knights Europe stejdža. Sudeći po facijalnoj ekspresiji i skakanju uz nama dobro poznate pesme, verujemo da su prepoznali kvalitet i energiju koju ovaj bend pruža.

Passenger foto: Varga Benedek
Passenger foto: Varga Benedek

U šatoru A38 bine tačno u 16:45 dočekao nas je Jose Gonzalez, kantautor iz Geteborga. Nastup je otvorio sam na akustičnoj gitari odsviravši nekoliko pesama da bi mu se nakon toga pridružio i bend, koji su činili još jedan gitarista, bubnjar, klavijaturista i perkusionista. Osim autorskih numera sa prethodna tri studijska albuma, publiku je zadivio i izvođenjem  obrada poznatih pesama, a neke od njih su “Teardrop” benda Massive Attack, “Hand on Your Heart” Kylie Minogue, a za sam kraj ostavio je  “Heartbeats” njegovih sunarodnika iz grupe The Knife. Uz delikatne i nežne melodije, publika je lagano plesala uživajući u svakom akordu i svakoj reči teksta. Prelepo je bilo posmatrati parove, kako zagrljeni i zaljubljeni uživaju u zvucima gitare i specifičnom vokalu Gonzaleza. Nesumnjivo, ovaj Šveđanin argentinskih korena pružio nam je neke od najdivnijih momenata na čitavom festivalu.

Najpoznatiji izvođač sinoćnjeg programa A38 bine bio je engleski folk rock pevač, tekstopisac i gitarista – Passenger. Veliki broj fanova se okupio ispred bine i svi su sa nestrpljenjem čekali da zvezda večeri izađe iz backstage-a i otpočne svoj nastup. Sa pravom se može reći da su to bili iskreni ljubitelji lika i dela ovog muzičara, kojima se sam Passenger odmah na početku zahvalio što su se odlučili za njegov nastup, a ne za završni šou DJ superstara na glavnoj bini. Da su pravi fanovi, svedoči i to da su od reči do reči, svaku pesmu pevali zajedno sa njim, čak i pesme sa najnovijeg albuma „Whispers II“ objavljenog u aprilu ove godine. Obožavaoci u mađarskoj prestonici su po prvi put mogli uživo da čuju dobro poznat hit „Let Her Go“, nakon kojeg je usledio gotovo petominutni  aplauz i uzvici zadovoljstva od kojih muzičar nije mogao da dođe do reči.  Za sam finiš nastupa, koji je uključivao i bis od tri pesme, ostavio je numeru „Holes“ , posle koje je pozdravio publiku uz nadu da će se što pre vratiti u Budimpeštu.

Rudimental
Rudimental

Za razliku od A38 bine, na Main stage-u je bilo mnogo bučnije i razigranije. Kombinacijom drum’n’bass bitova, dubstepa, dancehalla, hiphopa i regea, Rudimental je u potpunosti rasplesao publiku. Energija među prisutnima je bila neverovatna, činilo se kao da je festival tek počeo, a ne da se privodi samom kraju. Nizale su se pesme, kako sa prvog albuma pod nazivom “Home”, tako i sa nadolazećeg “We the Generation”. Hitove, kao što su “Not Giving In”, “Never Let You Go”,  “Free”, “Waiting All Night” publika je pri prvim taktovima dočekala oduševljenim uzvicima, i zajedno sa bendom jednoglasno pevala. Plesna zaraza se brzo širila publikom, pa čak i oni koji su mirnije posmatrali ubrzo su bili ponešeni brzim ritmovima koji su dopirali sa bine.  Na samom kraju izveli su njihovu najpoznatiju pesmu “Feel the Love”, koju je publika pevala i nakon silaska benda sa scene.

Limp Bizkit
Limp Bizkit

Mnogobrojni ljubitelji tvrđeg zvuka okupirali su prostor ispred glavne bine kako bi sa što bolje pozicije posmatrali nastup američkog benda Limp Bizkit. Četvoročlanoj postavi koju čine Durst, Otto, Rivers i “klovn iz noćne more” Borland, na sceni društvo je pravio Franko Carino na sempleru. Frontmen Fred Durst odlučno je vodio tok koncerta, neprestano komunicirajući s publikom, naročito sa ženskim delom, dok je ispaljivao najveće hitove iz dosadašnje karijere benda. Od starta su krenuli silovito svojom najpoznatijom pesmom “Rollin’”, a setlistu su pretežno sačinjavale numere sa njihovih albuma “Chocolate Starfish and the Hot Dog Flavored Water”, “Significant Other” i “Gold Cobra”. Između sigurica “My Generation”, “Nookie”, “Take a Look Around” ili “Break Stuff”, isticao se Carino ubacujući semplove tipa „Master of Puppets“ Metallice, „Epic“ grupe Faith No More ili DMX-ov „Party Up“. Publika je ludovala u prvim redovima, organizujući circle pitove i šutke, žestoko headbangovala, dok se lavovska rika razlegla na prve taktove  „Killing in the Name“ RATM-a. Koliko se da primetiti, posetioci su bili prezadovoljni nastupom nu metal velikana, a izgleda da je Limp Bizkit relevantan i u 2015. godini, makar i na ovakvom komercijalnom festivalu.

Poslednji dan na festivalu zasenila je i nesreća koja se desila nakon koncerata. Jedna osoba poginula nakon što je grana pala na šator, za koji organizatori kažu da je bio smešten izvan dozvoljenih granica kampa. Organizatori navode da se grana verovatno slomila usled nevremena koje je te večeri pogodilo Budimpeštu.