-

Sziget ’15: Florence + The Machine podelili kosmičku ljubav

Florence + The Machine
Florence + The Machine; foto: Stefan Savić

Nulti dan zvanično najboljeg evropskog festivala za prošlu godinu obeležile su ekstremno visoke temperature, primetno veća gužva na Ostrvu slobode i mnogo bogatiji muzički program. Pored odličnih nastupa Gentlemana i Florence + The Machine  na Main Stage-u, posetili smo i koncerte na A38 bini, gde su nastupali Selah Sue i Jungle.

Gentleman and the Evolution
Gentleman

Tilmann Otto, poznatiji kao Gentleman, imao je čast da sa svojim bendom The Evolution otvori program na glavnoj bini. Kao pravi „džentlmeni“, nastup su počeli segmentom „Ladies First“, gde su se, najpre predstavili Tamika i Treesha, dve tamnopute pevačice koje su nakon intra od dve pesme, ostale na bini u ulogama pratećih vokala. Nemački muzičar, pevajući prvo iz off-a, konačno se pojavljuje na sceni, i uz zvuke numere „I Keep Going“, uspeva da istog momenta baci publiku u ritmičan ples. Uz širenje poruka mira, prijateljstva i jednakosti, Gentleman je sa bine ispaljivao svoje najveće hitove „The Journey“, „Road of Life“, „Ina Different Time“ dok je sa specijalnim gostom Daddy Ringsom izveo set pesama uključujući i „Jungle Out There“, „Ganja Pipe“ i „Caan Hold Us Down“ koja je sve prisutne pošteno rasplesala. Jedini ženski član benda, saksofonistkinja Johanna, dala je poseban doprinos svojim sviračkim umećem, naročito pri izvedbi pesme „Lonely Days“. Nastup nije mogao biti okončan bez najpoznatijih „Runaway“ i „Leave Us Alone“ koje je publika pevala „kao jedan“, a zatim se bend povukao sa scene. Skoro čitavo vreme bisa, Gentleman je proveo u prvim redovima, izvodeći između ostalog i pravi rege dragulj „Superior“, sa albuma „Confidence“. Crpeći poslednje atome snage, za sam kraj, u čast Boba Marlija, odsvirana je „Redemption Song“.

Selah Sue
Selah Sue

Na drugoj po veličini festivalskoj pozornici, A38, belgijska kantautorka Selah Sue održala je zaista emotivan i kvalitetan nastup. Praćena četvoročlanim bendom (od kojih se posebno inspirisani basista najviše istakao) i dva prateća vokala u vidu dve „elegantno popunjene“ crnkinje, pružila nam je jednočasovni miks soula, indie-popa i regea, koje je publika izuzetno dobro prihvatila. Nedavno je objavila svoj drugi studijski album „Reason“, te se setlista uglavnom sastojala od pesama sa ovog izdanja. Imali smo prilike da čujemo odličnu „I Won’t Go for More“, „Alone“ sa izraženim funky gruvom i melanholičnu „Time“, koju je Selah Sue izvela sa gitarom u rukama. Ipak, publika je najbolje reagovala na numere sa njenog istoimenog debija od pre četiri godine, koji zvuče izvanredno uživo, poput „This World“ koja je verovatno najbolja pesma u njenoj dosadašnjoj karijeri, kao i „Crazy Vibes“ koja je „dolila ulje na vatru“ dovodeći publiku do ekstaze. Pesmu „Fyah Fyah“ čuli smo u akustičnoj verziji, dok su nakon „Peace of Mind“ usledile gromoglasne ovacije. Selah Sue nas je opčinila  svojim glasom i verujem da niste mogli naći nezadovoljnu osobu nakon što je ova krhka dvadesetšestogodišnja kantautorka moćnog glasa završila svoj nastup.

Florence + The Machine
Florence + The Machine

Boja kose glavne protagonistkinje poklapala se sa svetlucavom pozadinom na sceni kada su Florence + The Machine zauzeli glavni stejdž Szigeta. Karijera ovog sastava od objavljivanja prve ploče konstantno ide uzlaznom putanjom, tako da su sada izrasli u glavnog headlinera većine značajnih evropskih i svetskih festivala. Njihov nedavno objavljeni album How Big, How Blue, How Beautiful zavredeo je brojne pohvale, kako kritike tako i publike i odmah se zakucao na vrhove muzičkih top lista. Na startu pesme „What the Water Gave Me“ kojom je bend počeo sinoćni nastup, Florence Welch bila je iznenađujuće statična, ali nakon toga dala se u žestoki ples i trku po bini, koja je trajala tokom čitavog koncerta. I povrh toga, njen glas je zvučao impresivno i nije bilo situacije da ostane bez daha u toku pevanja. Jednostavno, Florence je vrhunska pevačica sa velikim rasponom glasa koja deluje ubedljivo i prilikom izvođenja tananih balada ili atmosferičnih i raskošnih poput pesme „What Kind of Man“. Imala je veliku podršku petočlanog hora fantastičnih pevačica, a za tri od njih ispostavilo se da čine sočnu duvačku sekciju, čije je učešće u pojedinim pesmama bilo dragoceno, kao u „Shake It Out“, hitu koji je raspalio snažan singalong u krcatom prostoru ispred bine. U bendu se nalazi i harfista Tom Monger, čiji su elegantni tonovi dali izuzetan doprinos seriji numera, uključujući „Cosmic Love“ i „Spectrum“. Obrada „You Got the Love“ grupe The Source i završna „Dog Days Are Over“ izmamile su najsnažnije reakcije publike nateravši ih u frenetično igranje, aplaudiranje i horsko pevanje. Florence Welch je izgledala zanosno tokom čitavog nastupa i bez svake sumnje, ovo je bio vrhunac odličnog nultog dana festivala.

Jungle
Jungle

Od strane trendseterskih muzičkih medija strašno izhajpovani britanski sastav Jungle, uspeo je da privuče nekoliko desetina hiljada fanova u šator A38 bine. Nakon visokooktanskog i energičnog nastupa Florence i benda, ovo je bacilo mrlju na sveukupni utisak protekle večeri. Muzika ovog benda je kombinacija starog soula i funka sa modernim elektro pop uticajima, a dva frontmena Josh i Tom, pevaju falsetom i u toku performansa smenjuju se na klavijaturama i gitarama. Na bini pojačani ekstra muzičarima, odsvirali su repertoar sa njihovog prošlogodišnjeg istoimenog debitantskog ostvarenja, ali sve je to zvučalo mlako, neinspirativno i jednolično. Šou se u velikoj meri oslanja i na svetlosne efekte, ali, jednostavno, to nije moglo da ublaži nedostatke muzičkog dela. Nakon par uvodnih pesama, sve to skupa postaje zamorno i stiče se utisak da sve vreme slušate jednu istu pesmu. Čak ni najveći hit „Busy Earnin'“ nije uspeo da u većoj meri razgali masu, tako da Jungle za sada nosi ne baš laskavu titulu najvećeg promašaja dosadašnjeg toka Sziget festivala.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Sziget