-

Sziget ’15: Dominacija Britanaca na glavnoj bini

Foals
Foals; foto: Stefan Savić

Prevalili smo pola puta, a zvanično drugi dan Szigeta doneo je mnoštvo kvalitetnih koncerata, dok su u fokusu naše ekipe bili nastupi koji su se održavali na dve najveće pozornice.

The Maccabees
The Maccabees

Tačno u 16 časova sa scene Main Stagea zagrmeli su članovi engleskog benda The Maccabees. Šestočlani sastav sa odlično se predstavio publici svirajući uglavnom numere sa albuma „Wall of Arms“ i sveže objavljenog „Marks to Prove It“. Njihove pesme najčešće počinju sporim i delikatnim tonovima, da bi se do kraja razvile u žestoke rok krljačine. Verni fanovi pevali u glas omiljene „Can You Give It“, „Spit It Out“, „Something Like Happiness“, kao i hitove sa početka njihove karijere „Latchmere“ i „Precious Time“. Indie-rock u verziji londonske grupe oslanja se na moćne gitarske eksplozije oplemenjene svetlucavim synth deonicama, a hrskavi glas Orlanda Weeksa ponekad zvuči čežnjivo i melanholično, ponekad duboko i snažno. Posetioci su bili prezadovoljni viđenim, jednostavno ovo je bio koncert bez mane.

The Ting Tings
The Ting Tings

Duo The Ting Tings koji čine Katie White i Jules de Martino napravili su pravu dnevnu rejv žurku na Szigetu. Dvoje pevača i multiinstrumentalista smenjivali su se kako za gitarama, klavijaturama, bubnjevima i raznim drugim udaraljkama, tako i za DJ pultom. Energičan i dinamičan nastup pratila je odlično raspoložena publika, kojoj je na ruku išao i manji pad temperature donevši preko potrebno osveženje. Zarazne elektro pop numere „Hands“, „That’s Not My Name“, „Wrong Club“ napravile su od prostora ispred bine ogromni plesni podijum, a „Shut Up and Let Me Go“ bila je propraćena skrečevima još jednog di-džeja na bini. Dvojac je menjao i po nekoliko instrumenata u toku jedne pesme, dajući im tako novu, pokretačku dimenziju, a ovaj trik su ponovili u nekoliko navrata. Veoma simpatično i zabavano koncertno iskustvo.

Foals
Foals

Invazija Britanaca na najvećoj bini Szigeta nastavljena je kad se na pozornici pojavila petorka iz sastava Foals. Alternativni bend iz Oksforda agresivnim i intezivnim nastupom oduševio je sve prisutne, a publiku su počastili i sa tri nove pesme sa nadolazećeg četvrtog studijskog albuma „What Went Down“. U toku izvođenja novog singla „Mountain At My Gates“ desio se manji incident kada su zbog tehničkih problema bili prinuđeni da nakratko prekinu koncert, pa kad je ubrzo nastavljen, publika je još glasnije zapevala refren  Oh, gimme some time/Show me the foothold from which I can climb. Glavu gore organizatori Szigeta, dešava se i najboljima. Muzika Foalsa uglavnom je plesno orijentisana, sa vrlo žustrim bubnjevima i funky bas deonicama, preko kojih se pevač i gitarista Yannis Philippakis i drugi gitarista Jimmy Smith međusobno upliću brzim rifovima i melodijama. Klavijaturista Edwin Congreave ima nešto suptilniju ulogu, međutim umnogome doprinosi specifičnoj, intergalaktičkoj atmosferi koju bend stvara. Pored favorita publike „My Number“ i „Inhaler“ izvedena je „Two Steps, Twice“ sa prve ploče „Antidotes“, kada se Philippakis našao u prvim redovima. Bez sumnje, jedan od najboljih koncerata ovogodišnjeg izdanja festivala.

Ellie Goulding
Ellie Goulding

Apsolutnu dominaciju britanskih izvođača kompletirala je mlada pop zvezda Ellie Goulding. Na ovom koncertu zabeležena je najveća poseta od početka festivala, a publika tinejdžerske i neznatno starije generacije tiskala se međusobno u gužvi želeći da sa što bolje pozicije isprati nastup svog idola. Od starta je Ellie pogodila centar mete sa „Outside“, a obožavaoci su uzvicima zadovoljstva pratili svaki njen pokret. Skakutala je ova 28-godišnja pevačica kao loptica skočica, nekoliko refrena otpevala na kolenima, a čuli smo i dirljivu obradu „Your Song“ Elton Johna. Atmosfera na koncertu nije padala ni tokom balada, kada nam je demonstrirala svoj moćni i uzbudljivi vokal. Komunikacija sa publikom sadržala je podilaženje Szigetu, kao „najboljem mestu gde je ikad imala prilike da bude“, govoreći  kako je svirala na mnogim festivalima, ali ovaj ne može da se meri ni sa jednim, kao i fotografisanje sa njima za facebook, od strane bubnjara iz pratećeg benda. Prava pop zvezda 21. veka.  Završni deo koncerta doneo je popularne hitove „Anything Could Happen“, kolaboraciju sa Calvinom Harrisom „I Need Your Love“,  te horski otpevanu „You My Everything“ i „Burn“ gde je Ellie uzela gitaru i u maniru prave rok zvezde raspalila par rifova, na opšte oduševljenje posetilaca. Usledilo je veliko finale kada je,uz impresivan light-show odsvirana „Love Me Like You Do“ koji je označio potpuni trijumf mlade Engleskinje.

Mo

U A38 šatoru danska kantautorka održala je zapažen nastup. Mlada i nestašna predstavnica novog talasa ženskih indie-pop izvođača bila je oduševljena prijemom publike na Szigetu, pa se nekoliko puta prošetala prostorom između bine i zaštitne ograde, pozdravljajući se sa svojim fanovima. MØ uživa u onome što radi, obožava scenu, a upravo taj neposredan odnos sa obožavaocima još više doprinosi njenom šarmu. Vrckala je ova pevačica sve vreme nastupa u ritmu koji je davao tročlani bend sastavljen od bubnjara, klavijaturiste i gitariste. Prošle godine objavila je debi album „No Mythologies to Follow“, a uz numere „Maiden“, „Walk This Way“ i „Glass“ sa te ploče publika se odlično provodila. Za sam kraj, ostavljen je internacionalni hit singl „Lean On“ koji je rezultat saradnje sa elektro grupom Major Lazer.

Interpol
Interpol

Na nekim festivalima u ulozi headlinera na glavnoj bini, na Szigetu tek bend koji nastupa na  manjoj A38 bini, Interpol je pružio više nego korektnu svirku. Trio u crnom koji predvodi frontmen Paul Banks žestoko je otprašio svoj set, uglavnom sačinjen od pesama sa albuma „Antics“, najboljeg izdanja u njihovoj dosadašnjoj karijeri. Odmah na početku, na uvodne taktove „Say Hello to the Angels“ sa prve ploče „Turn On the Bright Lights“ natkrivenim prostorom prolomio se uzvik zadovoljstva od strane iskrenih fanova grupe. Smrtno ozbiljni Banks specifičnim, dubokim vokalom davao je svakoj numeri poseban ukus, Daniel Kessler kulerski ga je pratio na gitari, dok je Sam Fogarino silno kažnjavao svoj set bubnjeva. Sa sobom su poveli ekstra muzičare u vidu basiste i klavijaturiste, koji su svako na svoj način dali određen doprinos karakterističnom Interpol stilu. Publika je glasnim ovacijam pratila kako stare „Evil“, „Narc“, „Rest My Chemistry“, tako i na pesme sa aktuelnog „El Pintor“ albuma, poput „Anywhere“ i „Everything Is Wrong“. Posle odsvirane „PDA“, bend se povukao sa bine, da bi se nakon par minuta vratio kako bi na izveli „Untitled“. Sjajna svirka za kraj još jednog festivalskog dana.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Sziget