-

NaslovnaReportažeSynth pop bal pod maskama - Nipplepeople u Domu omladine Beograd

Synth pop bal pod maskama – Nipplepeople u Domu omladine Beograd

Nipplepeople Dom omladine Beograd
foto: Miloš Cvetković

Sinoć je u dvorani „Amerikana“ u Domu omladine u Beogradu poznata hrvatska elektro pop grupa Nipplepeople održala svoj samostalni nastup. Kapacitet sale je bio potpuno iskorišćen publikom, ako je suditi prema činjenici da su sve ulaznice bile rasprodate još par dana pre koncerta.

Prva pesma „Nikada“ oglasila se sa tridesetak minuta zakašnjenja. Na scenu je izašao misteriozni dvojac u šljokičastim kostimima crne i bele boje sa nezaobilaznim maskama na glavi, zajedno sa plesačem, koji je pokretima u stilu modernog baleta dopunjavao čitav koncept nastupa. Dimna mašina radila je bez prestanka sve vreme, svetlosni efekti igrali su se sa percepcijom publike bacajući akcenat čas na izvođače, čas na plesača, čas na publiku. Sav taj misteriozni glamur doprinosio je karakteru žanrovske kombinacije disko, synth popa i tehno hausa, koje su se prelamale i ukrštale tokom čitavog koncerta.

Nipplepeople Dom omladine BeogradPublika je sa nestrpljenjem dočekala poznate numere koje su poslednjih godina postale nezaobilazne na mnogim plejlistama. Pesma „Sutra„, koja ih je proslavila na srpskoj sceni, čula se na početku u remiks varijanti, kao i na kraju regularnog dela nastupa u svojoj originalnoj formi. Obrada nekadašnjeg velikog hita Zdenke Kovačiček „Frka“ takođe se mogla čuti u remiks i originalnom izdanju. Uz pesmu „Balkan express“ usledilo je objašnjenje da je nastala u samom centru Beograda, u hotelu „Moskva“ inspirisana filmom „Orijent ekspres“, dok je „Broj“ prvenac sastava Nippplepeople „uglazbljen“ čak pre deset godina. Predstavljen je i novi singl satiričnog karaktera „Disko epileptik„, koji je otpevan u duetu. Svaka od pomenutih pesama, računajući i one manje poznate, dočekane su ovacijama i oduševljenjem publike, što svedoči velikoj popularnosti grupe Nipplepeople na ovim prostorima.

Nipplepeople Dom omladine BeogradSa druge strane, jedna od njihovi pesama naterala je autora ovog teksta na razmišljanje o samoj temi tajanstvenosti i poente skrivenog identiteta, koji ovaj sastav potencira od samog početka. U pesmi „Ne volim te“ kroz stihove „Zašto te maske? Zašto ih nikad ne skidaš?“ provlači se problem otuđenosti ljudi i hladnih međusobnih odnosa. Svi mi u savremenom svetu nosimo maske i ono iskonsko što jesmo, sakrivamo duboko i sebično, ne dozvoljavajući da drugi „vide“ naše lice. Nipplepeople to doslovno i na plastičan način predstavlja na bini i tokom čitavog svog postojanja na muzičkoj sceni. Zašto je to intrigantno kada se iznese javno i u tako ogoljenoj formi, dok je u svakodnevici legitimna i ustaljena praksa, problemsko je pitanje na koje teško možemo naći logičan odgovor, a ovaj duo nas na to podseća svojom koncepcijom muzičko-scenskog izvođenja.

Nipplepeople Dom omladine BeogradNa kraju možemo reći da su zaista otkrovenje i nešto sasvim drugačije donose u naš muzički svet. Pevačica svoje vokalne sposobnosti prilično dobro kombinuje sa neprestanim plesom tokom nastupa, što nije nimalo lako i svakako je za oduševljenje. Muški član sastava na gramofonima kombinuje zanimljive disko-sint-haus matrice i ujedno dopunjuje vokalom pojedine numere, naglašavajući istovremeno i važnost scenskog nastupa i izgleda čitavog performansa. Jedina mana koju bismo mogli da navedemo jeste nedostatak repertora koji kao posledicu nosi ponavljanje pesama i čak dve pauze tokom jednoipočasovnog koncerta koje su upotpunjene plesačkim tačkama i promenom nastupnih kostima. Ipak, sve to nije sprečilo publiku da se odazove u najvećem broju i verovatno će i nastaviti da podržava ovaj bend, što će samo obogatiti karijeru dua Nipplepeople i verovatno uticati na bogaćenje repertoara novim hitovima.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nipplepeople Dom omladine Beograd