fbpx

-

Naslovna Reportaže Swans napravili buku u Zagrebu

Swans napravili buku u Zagrebu

swans
Foto: Arhiva

Hrvatska Swansima nije nepoznato koncertno odredište. Nakon već nekoliko posjeta Lijepoj Našoj, ovog puta su odradili koncert u maloj dvorani Pogona Jedinstva.

Mala dvorana je, kao što joj ime sugerira, mala, te ne sadrži nikakav oblik ventilacije. Pošto se okupio zavidan broj ljudi, očekivao sam da će to biti problem. No, zauzvrat je pušenje u istoj bilo zabranjeno te su zaštitari redovito obilazili prostor i govorili ljudima da izađu van pušiti, za šta ide velika pohvala organizatorima. Koncert je počeo točno na vrijeme, što je još jedna pohvala organizatorima. Iz tehničke perspektive koncert je bio savršen.

A onda su Swansi došli na pozornicu. Glazba Swansa mi je osobno divna, prekrasna – uvrnuta eksperimentiranja i složene glazbene ideje. Uživo to zvuči katastrofalno. Ponajviše zbog inzistiranja Michaela Gire na previsokoj glasnoći. Takav stilistički odabir i inače nema smisla jer od savršenih glazbenih dionica stvara neslušljivu buku, a pogotovo nema smisla u maloj dvorani poput Pogona Jedinstva. Glazba Swansa, iako ju je uvijek bilo teško točno definirati, nikada nije bila čisti noise kojem je isključiva namjera uništiti uši slušateljima. Zbog toga bih svakako preporučio posjetiteljima budućih Swans koncerata da si prethodno kupe čepiće za uši, kako bi djelomično zaštiti svoj sluh.

Drugim problem je bio Girino potenciranje novih, nesnimljenih i nepoznatih pjesama koje je odužio i preko 20 minuta (od poznatih pjesama je najprominetnije bilo izvođenje pjesme ‘Coward’). Kombinacijom toga i preglasnog zvuka, koncert je ispao poprilično naporan i težak za slušati. Sama glazba, barem ono što nije doprlo do mojih ušiju kao kaotična buka, je zvučalo krasno. Stoga se postavlja pitanje – zašto se Gira odlučio na takav potez? Mogao je vrlo lako održati puno tiši i puno ugodniji koncert. Bojim se da je odgovor ‘style over substance’. Publika je, ovakvom prezentacijom Swansa, bila podijeljena. Dio ljudi je u transu pratio koncert, dok je drugi dio začepio uši.

Nakon 2 sata koncerta, shvatio sam da se može puno bolje uživati u glazbi Swansa u u svojoj sobi. Bez čepića za uši.