-

„Sviraj Majke!“ odzvanjalo i Đakovom

Foto: arhiva

Kako je najavljeno, koncert legendarnih Majki održao se 1. srpnja u Đakovu, u sklopu 51. Đakovačkih vezova.

Festival Đakovački vezovi inače je manifestacija koja promovira izvorni narodni folklor, no nađe se mjesta i za nešto drugačiji zvuk te su ove godine u srcu Slavonije gostovale Majke.

Legendarne Majke svoj su glazbeni program započele oko 23 sata, i to nešto starijim singlom „Mršavi pas“ s albuma „Razdor“ iz 1993. godine. Na početku su se i svirale samo njihove starije pjesme, a kasnije je bend prešao na svirku svojih popularnih i nezaboravnih hitova poput „Mene ne zanima“, „Ja sam budućnost“, „A ti još plačeš“, „Teške boje“, „Budi ponosan“, „Grešnik“, „Vrijeme je da se krene“, „Zato te volim, volim, volim“, koju je Bare snimio s Plaćenicima, i druge.

Cijelim je koncertom, kao i uvijek kada su Majke u pitanju, vladala odlična atmosfera. Ljudi su zajedničkim snagama, zdušno i na sav glas pjevali pjesme, poznavajući tekstove od početka do kraja te plešući u ritmu glazbe. Za čudo, Bare je ovoga puta znao gdje je, s obzirom da jedne godine na koncertu u Osijeku nije imao pojma gdje se nalazi.

Majke u Đakovu; foto: Mirela Belaj

Međutim, Bare je sa svojim bendom i usprkos tomu što ponekad zna biti zbunjen (vjerojatno ga upravo to i čini jedinstvenom pojavom na hrvatskoj glazbenoj sceni) još jedanput ostavio srce na pozornici i zabavio mnoštvo ljudi, među kojima su bila i mlađa djeca, možda budući obožavatelji Majki. Energično pozdravivši s „Dobra večer, Đakovo!“ (pozdrav je, ipak, izrekao tek nakon nekoliko odsviranih pjesama), pokazao je iznimnu snagu i volju da i na ovom, reklo bi se, malo manjem koncertu da sve od sebe kako bi publici priuštio pravu večernju rock poslasticu.

Na samom kraju koncerta, oko jedan sat ujutro, kada su Majke već otišle sa stagea, publika je u jedan glas stala vikati popularnu rečenicu „Sviraj Majke!“, što je potaknulo bend da se vrate i odsviraju još jednu pjesmu za kraj.

Inače, ova se rečenica može čuti od publike općenito na većini koncerata u Slavoniji, čak i kada su u pitanju neki drugi bendovi. Majke su legendaran rock bend koji je ostavio i dan danas ostavlja veliki trag ne samo starijim generacijama, nego i novijim, što je najveći dokaz njihove unikatnosti, kvalitete i dobrog zvuka.