-

Svetski dan muzike u Nišu: Francuske šansone i rokenrol (foto reportaža)

09 Francophonic
Francophonic

U Nišu je, kao i svake godine, obeležen Svetski dan muzike na nekoliko lokacija u gradu, dok je glavna bina bila u dvorištu Univerziteta (Banovini).

Proslava Dana muzike, potekla iz Francuske, postala je već tradicionalna u Nišu. Već nekoliko godina unazad, tokom popodneva i večeri, centrom grada smenjuju se glasovi, zvuci violina, gitara, udaraljki… Pored nekoliko bina u centru grada gde su nastupali niški horovi i učenici i studenti muzičkih škola, centralna proslava je, za razliku od prethodnih godina, preseljena sa amfiteatra na Keju u dvorište Univerziteta (Banovinu).

Obeležavanje Svetskog dana muzike na glavnoj bini proteklo je u duhu francuskih šansona i rokenrola. Prvi su nastupili Gang Band. Mladi muzičari izveli su nekoliko rok i pop hitova u klupskom maniru.

01 gang band
Gang band

Binu preuzimaju mladi muzičari Music Land benda i hardrok hitovima retko koga ostavljaju ravnodušnim.

03 music land band
Music Land band

Duh Pariza i setu pariskih ulica doneli su predivni ženski glasovi učesnica ovogodišnjeg takmičenja „Frankofona pesma“ a sastav Francophonic, inače stalni pratilac ovog takmičenja, pružio im je muzičku podršku.

07 Francophonic
Francophonic

U vode rokenrola vratili su nas Opposite Way. Mlade Nišlije imaju svoju vernu publiku koja ih prati bilo da sviraju u nekom klubu ili na otvorenom.

10 opposite way
Opposite Way

Veče posvećeno muzici zaokruženo je nastupom niškog benda Puls.

11 puls
Puls

Pored muzičara, praznik muzike proslavili su i ispratili građani svih starosnih doba.

08 publika

Save

Save