-

Svadbarski sevdah, trubači i beatbox – Marko Louis u Nišu

Marko Louis Dom vojske Niš
foto: Jelena Vojinović

U ovoj sali su se održavali veliki koncerti i ja samo mogu da kažem da mi je čast da vam danas pevam i sviram ovde.

Sinoć je, nakon što su se vrata glavne sale Doma vojske u Nišu, poput gonga, konačno zatvorila, a poslednji nalet publike se rastrčao na slobodna mesta, na binu je u 20:23h iskoračio Marko Louis u pratnji članova benda.

Šuplje ozvučenje i sramežljiva publika nisu omeli Marka, koji je odmah uz prvi refren pesme „Svemir“ pozvao na interakciju, pažljivo opuštajući masu kao anksioznog sagovornika koji ne zna da li ste na „Vi“ ili „ti“. Ovo izvesno strahopoštovanje nije bilo bez razloga, ali se Marko potrudio da do kraja večeri iznova ukazuje da nije ništa više bitan ili manje smrtan nego li svaki član benda ili publike ponaosob. Rečenica vodiću te na more, idemo preko Nišave, iznedrila je prvi smeh odobrenja i led je počeo da popušta.

E sad jedna za mene, tiho se čulo nakon aplauza. Muzički zaokret donose „Šankovi“, a uz ambijentalni, elektronski puls razaznaje se nota intimnne svirke. Nakon svake numere, bez greške, predstavlja nekog od svojih instrumentalista, sa jednakim entuzijazmom svaki put, čak i kada bi to bili iznova isti ljudi.

Marko Louis Dom vojske Niš

Taman uljuljkana publika skače na noge, kako od iznenađenja, tako i od uzbuđenja, nakon što se na poklik Niš is in the house!, kroz zavesu jednog od sporednih ulaza, pomaljaju trubači i paradiraju kroz masu, raspoređujući se na kraju tik ispod bine. Moja braća, naša braća! Barka brass bend iz Knjaževca! Zapanjujuće mali broj ruku s mobilnim telefonima izdiže se iz publike, koja pevuši uz „Raj za avanturiste“, a Marko je sa oduševljenjem poziva da priđe sceni.

Od tog trenutka, retko koje sedište je bilo zauzeto, a poslednjih nekoliko redova ostalo je gotovo prazno kako se masa polako zgušnjavala, tj. prema rečima pevača prišabanila kod bine. Prijemčivost u interakciji kulminira, Marko silazi sa bine kako bi grlio ljude, penje se nazad da bi onda, raširenih ruku, skočio dole, podigao nečije klince da mu se pridruže na bini dok pleše.

Marko Louis Dom vojske Niš

Na izjavu da voli da sarađuje sa ljudima koji su mu na neki način kontrast, čuju se vrisci iz publike i odobrenje na imena Helem Nejse, a pogotovo Božo Vrećo, nakon čega Marko pozdravlja svog brata Božu uz „Pandoru“, „Sanjao sam“ i „Pašana“, koja se posebno odužuje jer ceo bend silazi sa bine, penje se na prazna sedišta. Posle energičnog soliranja Marko trijumfalno podiže tarabuku i publika doživljava energetsku katarzu.

Dinamika se spušta na „Imao sam ružne sne“ i „I saw you smile“ koju posvećuje ocu, kao jednu od prvih pesama koje je komponovao i za koju je napisao tekst, sve uz propratni muk publike kada se na bini gase svetla i odjekuje nasnimljeni vokalni segment pokojnog Ljubiše Stojanovića Louisa.

Iako su do ovog trenutka koncerta već ustaljene pauze pred ponovljeni završni refren, ne izostaju aplauzi ni tada, u sred pesama, kao ni oni sve glasniji kada se zapravo završe. „Euridika“, „Zov“, „Idi“ i „Zbog nje“ bez posebnih prekida se slivaju jedna u drugu, a onda Marko najavljuje kraj, uz glasno negodovanje publike koja ga prekida u pola rečenice jer prepoznaje o kojoj numeri je reč dok najavljuje „Ninana“ kao svoj novi singl koji nagoveštava novi album.

Marko Louis Dom vojske Niš

Bis preuzima ulogu intermeca, jer energija ne jenjava, a slede čak još četiri numere od kojih prvu izvodi potpuno sam, demonstirirajući sve svoje vokalne sposobnosti uz maestralnu „Cveće cafnalo“, a onda vraća bend za obradu „Rockabye“ i „Where is your love“, kada ponovo silazi u publiku. Osim pevačkih, Marko je krajnje nenametljivo, tokom celog koncerta, pokazivao i svoje umeće da bitboksuje i naizmenično pristupa perkusijama i klavijaturi. Vraća se, konačno, da ispuni svima muzičku želju, zaokružujući veče i podsećajući, još jednom, koje muzičke legende je izdanak uz „Đelem đelem“.

Nakon nešto više od dva sata, publika je sve svoje inicijalne tenzije pretočila u sevdah, jer je svo ovo vreme Marko posvetio stvaranju utiska da je poznanik ili prijatelj svakome ko je došao da se po prvi, drugi ili nebrojeni put upozna sa svim segmentima njegovog umetničkog opusa, ali i njegovom spontanom i prijemčivom ličnošću. Markovi žanrovski kontrasti deluju čak i pomalo kontradiktorno, ali uživo funkcionišu potpuno prirodno, jer zvuče tako poznato u kolektivnoj balkanskoj svesti, ali su jednako savremeni, eksperimentalni i nepredvidivi.

Marko Louis Dom vojske Niš