-

Suptilni zvuci Lemola u Beogradu

lemolo
Foto: Arhiva

Početak nove klupske muzičke sezone je obeležen sa debitantskim nastupom sanjivog sastava iz Sijetla, Lemolo.

U pitanju je projekat koji je začet od strane Meagan Grandall, simpatične muzičarke koja je nakon završetka svojih studija odlučila da pretoči svoju ljubav prema muzici u profesionalno putešestvije. Nakon samostalno izdatog debi albuma „The Kaleidoscope“ 2012. godine, bend radi na novom albumu i ove jeseni je po prvi put odlučio da poseti Evropu. Na putu se našla i Srbija, Beograd i KC Grad.

Ispred kluba su se našli brojna policijska vozila, kao i solidan broj policajaca što je stvorilo pomalo neobičnu atmosferu na samom prilasku. Elem, unutar kluba se nalazio pristojan broj posetilaca koji je u opuštenoj atmosferi očekivao nastup. Iako je svirka trebalo da počne oko 22 časa, pripreme za nastup su trajale još nekih 45 minuta da bi se bend potom popeo na binu.

Grandall je pozdravila publiku uz osmeh i vedar duh. Ukratko je predstavila bend i navela da su po prvi put na turneji po Evropi. Potom je navela i da će izvoditi materijal sa svog debi albuma, kao i nekoliko novih pesama, s obzirom da trenutno rade na novom izdanju. Čitav bend se sastoji od Meagan, koja je zadužena za gitaru, klavijaturu i glas i bubnjarke (čije ime nisam mogao da upamtim niti da pronađem tako da se izvinjavam zbog nepoznavanja) koja je doprinosila atmosferi i sa deonicama na MIDI kontroleru.

Tokom svog kratkog seta (nastup je trajao ne duže od jednog časa) Lemolo je prikazao zvuk koji vas u nekim momentima podseća na Bjork, Portishead, ali istovremeno i na neoklasični stil jednog Erika Satia. Pesme sporog tempa, milozvučne u kombinaciji sa prijatnom bojom glasa Meagan Grandall (koja je izuzetno čisto pevala svoje deonice) i mnogo efekata. Publika je vrlo lepo prihvatila bend (interesantno je da je na svirci bilo dosta stranaca) i povremeno igrala uz neke od igrivih numera. Grandall nije krila svoje zadovoljstvo usled velike posete (klub je bio maltene pun) i velike podrške, s obzirom da su brojni posetioci znali tekstove i pevali ih zajedno sa bendom. Između nekoliko pesama se više puta zahvalila i pomenula da je primetila čuveni grafit posvećen nedavno tragično preminulom glumcu Robinu Williamsu. Pored toga, frontmenka se u nekoliko navrata osvrnula i na prajd, za koji je saznala da se održava u Beogradu i pozdravila njegovo dešavanje.

Među izvedenim pesmama se našla prva numera sa „The Kaleidoscopea“, „Knives„, koja je možda i ponajviše ostala u ušima. „Beautiful Night“ je posebno naglasila „satijevske“ elemente sa svojim deonicama na klavijaturi. „Who Loves“ je takođe pronašla mesta, koja se nije nešto posebno istakla, ali je svakako bila prikladna u čitavom setu. Nove pesme su zvučale ok, ne mnogo drugačije od stila koji je postavljen na prvom albumu. Treba pohvaliti i zvuk, koji je bio prilično čist i jasan, što je u velikoj meri pomoglo u uživanju i čitavoj atmosferi.

Nastup je dobio značajnu podršku i ovacije, do te mere da je bend, prijatno iznenađen reakcijama, odlučio da odsvira još jednu pesmu kao bis (potom je publika tražila i još, ali je ostalo na jednoj numeri). Nekako smo uvek naviknuti da je sviranje na bis unapred pripremljen čin, ali je u ovom slučaju delovalo kao da devojke ovo nisu očekivale pa im je trebalo par momenata da se dogovore šta će odsvirati.

Nešto pre nonoći, nastup je došao do svog zaključka. Pevačica je uputila veliki pozdrav publici i sa velikim osmehom se zahvalila svima koji su došli da podrže njihov prvi nastup. Takođe je pomenula da neki od zainteresovanih mogu da dođu do stola sa merchandiseom i sačekaju bend ukoliko žele da se upoznaju.

Prijatan početak sezone uz Lemolo. Ukoliko želite da čujete dobru energiju prijatnih zvukova i glasova, nije dovoljno da ih samo čujete na albumu, već i da ih uhvatite na turneji. Neke od pesama vam mogu zvučati jednolično posle nekog vremena, ali ako vam generalno ovaj muzički pristup, verujem da ćete iščekivati novi album sa entuzijazmom.