-

Supersticky oznojeni Porto Morto u KC Gradu

Porto Morto galerija slike fotografije KC Grad Roko Crnić Beograd Portopop Vrijeme za čilanje Čekam ih Kuća Portofon Beograd
foto: Nikola Vidojević

Zagrebački bend Porto Morto, u samom finišu turneje u okviru koje promoviše aktuleno izdanje „Portopop„, nastupio je u Beogradu u klubu KC Grad. U petak su održali svoj prvi samostalni koncert u srpskoj prestonici, a u pogledu posećenosti i definitivno najuspešniji.

Prijatno pretposlednje aprilsko veče bilo je sjajan uvod za pravi „letnji“ parti. I pre otvaranja vrata, ispred KC Grada lagano se pravio red, a nešto posle 22 sata svi su bili spremni za početak koncerta. Dok je DJ nemanja, koji je bio zadužen za atmosferu pred i nakon nastupa, vrteo funky hitove, Roko Crnić je završavao poslednje pripreme na bini.

Uz intro „Fatamorgana„, uzvike i aplauze, sedmočlana postavka izašla je na binu. Publika kao da je samo čekala znak da žurka krene. Nije se štedela ni u pogledu plesanja, ni u pogledu interakcije sa bendom. Gotovo svaka pesma ispraćena je horskim pevanjem, aplauzima i animalnim kricima iz prvih redova. I ubrzo, aprilsko veče se pretvorilo u pravu letnju noć.

Porto Morto galerija slike fotografije KC Grad Roko Crnić Beograd Portopop Vrijeme za čilanje Čekam ih Kuća Portofon Beograd

Već nakon par pesama, atmosfera je bila potpuno uzavrela. Masa se nije zaustavljala ni na tren, a temperatura je porasla toliko da su se kapljice znoja slivale sa gumenih perika članova benda. Do gole kože mokri, svako od članova trudio se da nađe način da se rashladi, za neke je to bio čaj, za neke voda ili viski, a onda su zatražili i da se otvori prozor kako bi došli do vazduha. Ekipa do prozora do kraja večeri ostala je na zadatku i obezbedila koliko-toliko dovolno svežine da bi se nastavilo dalje.

Iako potpuno sticky od znoja, momci iz benda davali su svoj maksimum, ali i vidno uživali u reakcijama koje njihova muzika izaziva kod ljudi. U toku nastupa konstantno su plesali i skakali po bini, a znak zadovoljstva bili su i osmesi na njihovim licima, kao i pogledi kojima kao da su prikazivali pozitivno iznenađenje.

Komunikacija je bila neprestana, a publika je jasno razumela Porto Morto, kako verbalno, tako i neverbalno. Pre nego što su krenuli sa pesmom „Ne, ne, ne, ne„, frontmen je izneo zahtev da kad on kaže „Da“ oni odgovore sa „Ne“ i obrnuto, te na kraju ove razmene, kad je Roko rekao „Porto“, bez trenutka razmišljanja oni su uzvratili sa „Morto“, na opšte oduševljenje benda.

Porto Morto galerija slike fotografije KC Grad Roko Crnić Beograd Portopop Vrijeme za čilanje Čekam ih Kuća Portofon Beograd

Koncert isprepletan pesmama sa aktuelnog izdanja, ali i hitovima nešto starijeg datuma, omogućio je dobar provod, ali najbolji žur imao je Marijan Uroić, koji svira udaraljke. Naime, u jednom trenutku napustio je binu i dok je ostatak benda izvodio „Vrati se na parti„, on se zabavljao sa fanovima. Popeo se na šank iza stuba i pružio poseban plesni performans onima koji su se našli nešto dalje od bine.

Nakon toga, došlo je „Vrijeme za čilanje„, koje nisu mogli da izvedu bez Marijana. Ovu priliku Roko je iskoristio da još jednom veoma vešto usmeri energiju prisutnih i pozvao je sve da dok se Marjan ne vrati na scenu, tapšu i izgovaraju „Ice“, što je bila sjajna uvertira za gore spomenutu pesmu.

Poslednjom pesmom sa „Portopopa“, „Tokiom“ zavšrili su zvaničan deo nastupa. Kako to obično biva, publika je htela još, a nećkanje i odmahivanje glavom izazvalo je potpunu histeriju i zaglušujuću buku koju su stvarali krici i aplauzi. Nakon kraćeg „ubeđivanja“ usledilo je još nekoliko pesama. Među njima i „Čekam ih„, u toku koje su na znak benda svi čučnuli i taman kad se prolomio refren svi su, zajedno sa muzičarima, krenuli da skaču i pevaju iz sveg glasa, stvarajaći gotovo ekstatičnu atmosferu.

Porto Morto galerija slike fotografije KC Grad Roko Crnić Beograd Portopop Vrijeme za čilanje Čekam ih Kuća Portofon BeogradZa sam kraj poklonili su se publici i zahvalili, po ko zna koji put svima koji su došli. Iako svi okupani u sopstvenom znoju, činilo se kao da su mogli da još satima slušaju Porto Morto i žurkaju se sa njima do ranih jutarnjih sati, te su dobili obećanje benda da se uskoro vide ponovo.

Do ponovnog susreta, lako se može vratiti sećanjima iz KC Grada, slikama zavrnutih nogavica na odelima potpuno mokrim od znoja, sjajnom sviranju, iskrenoj energiji koju je bend pružio, „Kaučsurfingom“ zaokruženom koncertu, od vreline gotovo letnjoj atmosferi, promuklim grlima od pevanja i verovatno upali mišića od neprestanog plesanja.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Porto Morto galerija slike fotografije KC Grad Roko Crnić Beograd Portopop Vrijeme za čilanje Čekam ih Kuća Portofon Beograd