-

NaslovnaReportažeSuperstar i kako to postati - Plejboj i Buč Kesidi na Beer Gardenu

Superstar i kako to postati – Plejboj i Buč Kesidi na Beer Gardenu

Plejboj Buč Kesidi Beer Garden Beograd
Plejboj; foto: Nemanja Đorđević

Igor najavljuje: „Sada ćemo svirati jednu novu pesmu“. U publici šok, oduševljenje, pomešane emocije. Deo publike se iznenađeno domunđava između sebe, drugi deo oduševljeno kliče. Dugo, dugo nismo čuli ništa novo od njih. Nakon par trenutaka, kada se situacija smirila, Igor se nadovezuje: „Što je za nas 2012. godina, haha“. Ma daj. Hladan tuš. U publici se na par mesta čuo smeh. Onaj od muke. Ali Plejboj počinju da praše „Daj nešto“, što publika ipak dočekuje sa oduševljenjem.

Buč Kesidi su in. Buč Kesidi su trend. Njihove nove pesme su glavni hitovi u regionu. Sve je napucano, sve gruva, sve ide mnogo brzo. Neki sa tim imaju problem, ali ovo je njihovih pet minuta koje su itekako zaslužili. Promenili su fazon. Sviraju ono što je prihvatljivije široj publici, što se može videti po broju pregleda na poslednja dva singla. Klubovi gore pod njima, a klinke posle mnogo godina više ne moraju da traže frontmene na koje će da se lože u stranim bendovima. Luka i Zoran su tu da pale masu, štancaju hitove i usput uživaju u tome. I to veoma uspešno rade. Ali ne i sinoć na  Beer Gardenu, relativno velikoj, festivalskoj bini na otvorenom.

Plejboj Buč Kesidi Beer Garden Beograd
Buč Kesidi

Nismo navikli na Buč Kesidi u ovakvim uslovima. Dugo nismo imali prilike da čujemo toliko ovacija za neki mladi bend. Vidno oduševljeni dvojac na bini započeo je svirku sa pesmama sa prvog albuma. Ali… Sve stare pesme su dobile novi aranžman i više ne zvuče kako treba. Odmah ćemo ih odvojiti od četiri nove koje su svirali, koje su skroz na mestu i zvuče zaista odlično. Novopečena titula zvezda koju su nedavno dobili se očigledno još uvek nije slegla kako treba, pa je manja nesnađenost na bini povremeno bola oči. Par neuspelih interakcija sa publikom, par ispadanja i tanke adaptacije. Mlaku svirku ispratila je i mlaka reakcija publike, koja je uglavnom cupkala u mestu i pevušila po neku pesmu. Masa se razgalila tek na poslednjoj „Nema ljubavi u klubu“, dok je koncert otvoren i, potpuno nepotrebno drugi put, zatvoren remiksom te pesme. Ovo su sve bile samo početničke greške i ne sumnjamo da će ih Kesidiji ispeglati tokom leta na brojnim festivalima. Harizmu, volju i znanje imaju, fali samo još malo iskustva.

Nakon što su klinke iz prvih redova, koje do 11 moraju da budu kući, zapalile, a prostor ispred bine zauzela publika šarenih godina, na binu su izašli Plejboj. Oni možda ne sviraju često, ali njihovi nastupi su maksimalno precizni. Jedna, dve svirke godišnje su potpuno dovoljne da se održi kondicija i da se napravi opaka svirka. Možda je i dobro što ne sviraju češće. Taman da ih se uželimo i da se oduševimo kad najave svirku. Taman da se i oni sami užele nastupa. Još da se užele novih pesama i da nas Bog vidi sve.

Plejboj Buč Kesidi Beer Garden Beograd
Plejboj

Razlika između ova dva benda je bila očigledna, upravo u pomenutom iskustvu. Sama pojava Igora, Romana i ekipe kaže da su oni rok zvezde. Superstarovi, jelte. Njihov stav na bini, njihovo ponašanje i najvažnije – njihova svirka. Na bini je bio bend. Zvučali su kako jedan bend po definiciji treba da zvuči. Sve se to odrazilo i na publiku koja  ozareno prihvatala sve te brze rifove, fanki bas linije i Duletove majstorije na saksofonu. U glas su se pevali dobro poznati tekstovi, dok je u jednom trenutku na binu istrčao, razdragan kao malo dete, Ivek iz benda Kazna za uši i sa Plejbojima otpevao „Superstar“.

Put ka zvezdama je dug i trnovit, pun prepreka. Buč Kesidi su tek pošli u osvajanje velikih bina i potrebno je da još nauče da se nose sa slavom koju su praktično preko noći, ali može se reći zasluženo stekli. Starije kolege iz Plejboja se potpuno prirodno nose sa tim. Jedva čekamo da vidimo i Kesidije za nekih 25-30 godina.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Plejboj Buč Kesidi Beer Garden Beograd