-

NaslovnaIzdvajamoSunless Sky, Pokerface i Frantic Amber oduvali Black Stage

Sunless Sky, Pokerface i Frantic Amber oduvali Black Stage

Frantic Amber, foto: Vukašin Stanojević

Sinoć su se na niškoj „Crnoj bini“ smenila tri sjajna benda i publici priredila pravi metal spektakl. Bendovi Sunless Sky, Pokerface i Frantic Amber završili su svoju zajedničku turneju nastupom u Nišu.
Koncert je počeo na vreme, a otvorio ga je američki sastav Sunless Sky. Bend iz Ohaja, koji je prošao kroz dosta promena u sastavu, odlično se snašao na niškoj crnoj bini. Bend je na turneji promovisao svoj novi album Doppleganger, koji je izašao početkom meseca, pa je nastup počeo numerama „Starfall“ i naslovnom numerom sa ovog ostvarenja.

Sunless Sky

Bend koji svoju muziku karakteriše kao mešavinu thrasha i power vokala, sa progresivnim deonicama, je izazvao pozitivne reakcije u publici. Iako nešto manje brojna, publika je bila prilično vesela i glasna čitavo veče. Za kraj nastupa Sunless Sky je izveo i dve starije numere, sjajne i divlje, „Firebreather“ i „Death Machine“. Amerikanci su odlični muzičari, njihova pozitivna energija i dobar zvuk širili su se klubom, a po završetku nastupa, vidno dobro raspoloženi, izmešali su se sa publikom da bi ispratili nastupe ostalih bendova i družili se sa Nišlijama. Basista Kevin Czarnecki prokomentarisao je nakon nastupa, ne skidajući osmeh s lica: „Na turneji smo skoro mesec dana, prošli smo dosta zemalja, ali nas niko nije dočekao kao vi, sjajni ste! Bila nam je čast i zadovoljstvo da sviramo ovde, proveli smo se sjajno.“

Pokerface

Nakon američkog benda Sunless Sky na binu izlazi ruski death/thrash sastav Pokerface, već dobro poznat niškoj publici. Pokerface je takođe spremio promo materijal sa novog albuma Game On koji je izašao u martu. Nastup su otvorili numerom „Kingdom of Hate“ sa albuma Divide and Rule. Energično i moćno, sa sjajnim vokalima Alexandre, aka Lady Owl, Pokerface je dodatno zagrejao atmosferu u klubu i pokrenuo publiku. Bend je odsvirao naslovnu numeru sa novog albuma, kao i „Straight Flush“ i „Play or Die“. Pored novog materijala i autorskih numera sa prethodnih albuma, bend je odsvirao i dva fenomenalna covera, „You Will Know My Name“ grupe Arch Enemy i neponovljivi „Ace of Spades“ grupe Motorhead. Publika je čitav nastup skakala, a najveća šutka se oformila na sredini kluba upravo dok je bend, za kraj, izvodio vrlo interesantan cover klasika „Ace of Spades“. Glasno, snažno i u svom stilu, Pokerface završava nastup i povlači se sa bine.

Frantic Amber

Par trenutaka kasnije na binu izlaze hedlajneri, Frantic Amber , multinacionalni melodic death bend nastao u Švedskoj. Zamalo kompletno ženski sastav kreće uz eksploziju, ostavljajući otvorena usta i začuđenje u publici. Nastup su otvorili numerom „Burning Insight“ sa istoimenog albuma. Skoro čitava set lista Frantic Ambera činila je numere sa ovog ostvarenja iz 2015.godine.

Publika polako prilazi sve bliže bini i tokom čitavog nastupa ne prestaje da skače i skandira. Bend ima perfektnu interakciju sa publikom, a zvuk koji prave na bini je neverovatna mešavina švedske škole death metala i melodičnosti. Iako vrlo snažno i močno, nikako bez melodičnosti, ona je upravo dodala na kvalitetu i posebnosti ovog benda. Žestoki rifovi pomešani sa melanholičnim i snažnim melodijama, i neverovatnim vokalom Elizabeth Andrews nikoga u publici nisu ostavili ravnodušnim. Milla Olsson, koja se pridružila bendu krajem februara kao nova gitaristkinja, pozdravljala je publiku i animirala je tokom čitavog nastupa. Za kraj bend je odsvirao „Wrath of Judgement“, a kao bonus pesmu niška publika je dobila cover numere Hammer Smashed Face“, benda Cannibal Corpse. Nakon završetka nastupa članovi benda ostali su u klubu Black Stage do ranih jutarnjih časova gde su se slikali i družili sa publikom.

Iako je publika bila u nešto manjem broju od očekivanog, energije, dobre muzike i sjajnog druženja nije manjkalo. Sudeći po reakcijama publike, ovaj višečasovni metal šou nije trebalo propustiti.