-

Styptic, srećan rođendan!

Styptic

Sinoć je niški bend “Styptic“, pred domaćom publikom u sali Pravnog fakulteta, koncertom obeležio pet godina postojanja.
Na zidu iza benda nalazila se velika slika koja je sa zavesama od crnih plastičnih kesa delovala kao scenografija mračnih gotik koncerata. Iz pravca publike zablještalo je jako svetlo koje je osvetlilo bend. Iz zvučnika glasno počinje motiv “O Fortuna“ iz Karl Orfove kantate “Carmina Burana“, a po njenom završetku bend počinje sa svojom “Undermine/Underline“ kompozicijom. “Styptic“ je predvodio pevač Ćale, obučen u sivi sako sa naočarima za sunce preko očiju, crnom kožnom rukavicom na levoj ruci i glasom Lejnija Stejlija (pevač benda “Alice in Chains“). Taj grandžerski uticaj pomešan sa metalom, progresiv rokom, gotik atmosferom i strašću sa kojom sviraju, bend jednostavno naziva tango metalom. Nizale su se pesme “Next Day“, “Neophodna“, “She Gets To Me“ i “Fairytaleless“ uz koje je publika reagovala šutkama. Ćale se obratio publici: „Jel može jedna akustična?“. Gitarista Velibor uzima akustaru u ruke a na klavijaturama kreće “High Hopes“ sa “Pink Floyd“-ovog poslednjeg albuma. Sa tom numerom počeo je blok laganijih polu-akustičnih pesama poput „Hit“, „Barokna“, “Clockwise“ i verovato najemotivnijom od svih “Where The Season Ends“. Na veliko oduševljenje publike usledila je “Riders on the storm“ tokom koje je napravljena atmosfera dostojna i samih “Doors“-a. U daljem nastavku koncerta išle su agresivnije i žešće numere “Picture of a sound“, “Pedestrian Love Song“, “Artz…“, “The Peasantry“, “Magdalenion“, “Blocked“, “Symmetry“ i “Remember the Cypress“. Ovo su uglavnom bile starije stvari benda (promo albumi “Mode“ i “Junk-yard“) koje je prisutna publika prepoznala i nagrađivala neprestanim šutkama i glasnim aplauzima. Posle kratke pauze, “Styptic“ se vraća na bis i za kraj svira Penterinu “Walk“.

Fantastično veče i svirka bili su završeni posle 2 sata muziciranja. Publika je odlazila oduševljenja i oznojena od skakanja. Bend je ovim nastupom zaokružio jedan period postojanja. Pokazali su da su dorasli izazovu, da su sazreli kao muzičari i da imaju puno potencijala i energije da guraju dalje. Nadajmo se da će se uskoro u prodaji naći i njihov prvi album “Noesis“.