-

Stuttgart Online u Novom Sadu: „Ej, stiglo je proleće!“

Foto: Stefan Savić
Foto: Stefan Savić

Najbolji sinovi beogradskog garažnog rokenrola sinoć su u novosadskom klubu CK13 priredili ništa manje od očekivanog – ubitačnu, direktnu bas/bubanj kombinaciju. Standardnoj postavi Stuttgart Online-a (Slačala, Barišić) pridružili su se saradnici na nekim od pesama Demir Ahmetović i Dragan Knežević, bivši gitarista Obojenog programa, koji je i Slačalin saborac u bendu Artan Lili.

Stuttgart Online (1)Nekih sat vremena čekalo se da publika solidno popuni prostor kluba, ali ne i da ga pretrpa tako da je ostalo dovoljno raspoloživog prostora za skakanje, prekopotrebno za Štutgartove svirke. Čini se da bend u Novom Sadu ima neku ustaljenu bazu fanova koja se izgradila zahvaljujući čestim svirkama, budući da je stvar vrlo prosta: dođeš, sviraš, budeš dobar, ljudi dođu opet da te slušaju.

Originalni Štutgart dvojac počeo je sa “Akosenežuriš”, “Crna ovca” i “Šta ću biti kad porastem”. Ono što je bilo zanimljivo je da je Bojan prvih par pesama delovao suzdržano u odnosu na svoje standardno ponašanje na bini, čudno je bilo videti ga kako pogledom ispipava atmosferu umesto da razuzdano mlatara glavom, ali naravno to nije dugo potrajalo, pa se dešavalo da uhvatim sebe kako samo otvorenih usta posmatram neku vrstu egzorcizma na bini. Zaista, beskrajno je zabavno gledati tog čoveka kako svira.

Stuttgart Online (2)Krađa” i “Zašto ćutiš kad mnogo toga znaš” probudili su onog starog Slačalu, a bogami i publiku. Genaralno reakcije publike su i bile najbolje na stvari sa najnovijeg albuma “Štutgart na vezi” za koji važi isti sukcesivni način izdavanja pesama kao i za “mlađu sestru” Štutgarta – Artan Lili. Ono što je sjajno u vezi ova dva benda je da, iako veoma slični, uspevaju da sačuvaju svoj identitet i čini se da intenzivan rad oko Artan Lilija u poslednje vreme uopšte nije rezultovao zapostavljanjem Štutgarta. Naprotiv, sinoć smo imali priliku da premijerno čujemo dve pesme – “Yu rock” i “Nikad se ne pomeramo metar”.

Ej, proleće je upravo došlo i zato pesma o proleću!, rekao je Bojan pred “25 stepeni”, a potom je na red došao i prvi gost Dragan Knežević koji je doprineo kulminaciji večeri odsviravši između ostalog i “Da je nađe”. To je, ljudi, takva jedna pesma da su je svirali pola sata u krug, mislim da bi pola sata energija bila na istom nivou i niko ne bi ni pomislio da nema snage da skače koliko ima moć da te uvuče u sebe.

Stuttgart Online (5)Svaki od dva gosta svirao je samo po tri pesme, tako je brzo došao red i na Demira sa basom. Dva basa i Barišić koji cepa na bubnjevima i pritom se dere iz sve snage konačno su otkravili publiku, koja je na momente delovala nekako mlako. Usledile su “Bolje da mi veruješ na reč” i “Najbolji sin” tokom koje im se kao pevačka podrška pridružio i Dragan Knežević. Nakon toga povukli su se sa bine, ali ne zadugo. Usledio je bis sa dugoočekivanim “Superheroj” i “2 miliona ljudi” za kraj najlepšeg početka proleća.

Save