-

Stuttgart Online u Elektropioniru – Deset godina na vezi

Stuttgart Online
Stuttgart Online / foto: Miloš Cvetković

Kada bend na domaćoj sceni pregura 10 godina i pri tom bude aktivan kako diskografski tako i koncertno, svima je jasno da je posredi kvalitet kakav se ne viđa svakog dana. Stuttgart Online, beogradski sada već kultni bend, proslavlja desetogodišnjicu ovih dana, a sinoćnim koncertom u Elektropioniru dokazali su i da imaju gorepomenuti kvalitet ali i da je deset godina na sceni donelo i neke promene u bendu, learn more here. 

Buč Kesidi
Buč Kesidi

Veče su pola sata nakon zvaničnog vremena početka otvorili simpatični momci iz Pančeva, Buč Kesidi. Svojim setom, nešto dužim od pola sata, uspeli su da poberu simpatije prisutne mase, dok su oni koji već prate bend uživali dok su mlađani Pančevci nizali pesme. Izuzetno aranžerski zreo bend binom vlada znalački iako im primetno fali malo dinamike, koja, istini za volju, dolazi s godinama. Najveći hit benda „Jaa (imam plaan)“, ostavljen je za pred kraj svirke. Iako je euforija tokom te pesme dostigla vrhunac što se Kesidija tiče, ne bi bilo fer reći da se čitav rad ovog benda svodi na taj hitić. Svojim zvukom koji podseća na indi UK scenu sa početka veka se možda neće istaći u moru domaćih bendova, ali ih u bolju ligu svrstava činjenica da na bini deluju i zvuče kao bend, a ne kao trojica nasumičnih likova sa instrumentima koji sviraju istu muziku. Hemija je, na kraju krajeva, najbitniji element muzike. Zato treba voditi računa o ovom bendu kada scenu bude iznenadio za koju godinu, kada sakupe iskustvo.

Stuttgart Online
Stuttgart Online

Pola sata nakon završetka Buč Kesidija, rediteljsku palicu nad Elektropionirom kao da je preuzeo Serđo Leone i pred sada već pun klub izlaze Dobar, Loš i Zao. Stuttgart Online, u ovoj postavi koja je predstavljena sinoć, deluje i zvuči potpunije neko ikada do sada. Možemo reći da nas je bend častio za sopstveni rođendan. Prvi put pred beogradskom publikom, Stuttgart Online su Bojan Slačala, Marko Barišić i Demir Ahmetović. Zaista, njih trojica na bini odaju utisak Istvuda, Volaha i Van Klifa.

Otpočevši sa „Na žici“, bend je nesvesno predvideo neposrednu budućnost, s obzirom na to da je već na drugoj pesmi Bojanov bas ostao bez jedne žice, što je munjevito zamenjeno. Tako je „Krađa“ izazvala pucanje žice, dok je prilično zagrejanu masu bukvalno oduvala treća „Bolje da mi veruješ na reč“. Ovde je već postala opipljiva hemija između ove trojke na bini i postavili bismo pitanje zašto se ova unija nije dogodila ranije… No, bend je dalje uleteo u „Oni i mi“, koja je ispraćena fenomenalno, samo da bi nakon nje pred krcat Elektropionir ispostavio „Da je nađe“, pesmu koju u studijskoj verziji nosi gitara Dragana Kneževića. Sa bine je usledio šamar – fuzija Demirovog i Slačalinog basa ne samo da pesmu iznosi kako treba, nego joj daje i novu dimenziju.

Stuttgart OnlinePublika, odveć bačena u trans sve ovo prati izuzetno energično. Ređaju se „Ako se ne žuriš“, „Malo veći“ i druge, sa čudnim izostavljanjem „Oštrog jezika“. Bez većih reprekusija zbog preskakanja te pesme bend dolazi i do „Korak dalje“, koja bez Caneta, pogađajte, funkcioniše ubitačno dobro. Jedan od najvećih hitova benda, „Superheroj“, ne počinje kako je bend namerio jer tehnički problemi, najveći lajtmotiv domaće koncertne scene mešaju svoje prste na Demirovom mikrofonu. Tada se desilo nešto što izdvaja bendove poput Štutgarta od diletanata – dok su tehničari locirali i sanirali problem, Bojan, Demir i Marko džemuju uvodni rif „Superheroja“ što masi ne dozvoljava da joj entuzijazam splasne. Jednom kada su vokali proradili, Štutgarti bez pardona i lažne skromnosti publiku lansiraju u svemir, a Elektropionir poprima dimenzije nekog mnogo većeg kluba. Još jednom, hemija koju dele Sleč i Demson opija poput ekstrakta maka, a ona dobra stara Stuttgart Online napetost i energija pretvaraju je u supernovu garažne buke.

Stuttgart OnlineDa su momci posle „Superheroja“ sišli s bine, ama baš niko im ne bi kukao zbog toga. Bez namere da neko pogrešno razume, ne radi se o gubitku želje za još Štutgarta, naprotiv, samo je posle izvođenja ove pesme bend mogao da radi šta hoće. Na sreću svih prisutnih u Elektropioniru, bend je nastavio sa svirkom. Istovremeno nudeći moć i melodičnost novijih stvari i obogaćujući starije aranžmane, momci su pružili jedan od najboljih koncerata kvartala. Jedna od najbolje dočekanih bila je svakako i „Zašto ćutiš kad mnogo toga znaš?“, iako klavijature nisu bile prisutne. Za sam kraj, ostavljeni su „Najbolji sin“ i „Dva miliona ljudi“. Ako ste počeli da čitate tekst od ove rečenice, pomenuću još jednom da je bend popeo dosadašnji zvuk na novi nivo i da su i ove dve ostavljene za kraj zvučale i energično i entuzijastično kao da će sa njima početi još jedan koncert.

Malo je bendova koji će vam od početka koncerta do kraja bagerom servirati ovoliku količinu energije, rokenrola i, narodski rečeno, zezanja. Izvanrednim rođendanskim koncertom, Stuttgart Online dokazali su da je njihov kultni status i te kako opravdan. Na nama ostaje da čekamo album i ne propuštamo koncerte. Koncerti kakav je bio ovaj imaju tendenciju da pune baterije publici.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Stuttgart Online

Save