-

Stuttgart Online, Ćelava Gospođa i Nebo nad Berlinom u novosadskom Pelicanu

Nebo nad Berlinom (1)
Nebo nad Berlinom / foto: Stefan Savić

U  novootvorenom novosadskom klubu Pelican u petak su nastupila tri benda.

Početak koji je zakazan za devet očekivano je kasnio skoro dva sata, što je bilo sasvim dovoljno da se popuni mali prostor kluba, delimično preuređen za potrebe svirke. Stuttgart Online, Ćelava Gospođa, Microsonic i Nebo nad Berlinom imali su polovičan učinak usled tehničkih problema zbog kojih je došlo do pauze od nekih sat vremena. No, krenimo redom.

Ćelava Gospođa, pankeri iz Beočina koji su bili prvi na redu, predstavili su svoj album prvenac, čije je snimanje u toku – Cellaweiser. „Žurka“, „Heroina“, „Jebiga“ autorske pesme nakon kojih je usledila obrada Majki – „Teške boje“. Novonastali trend skandiranja “Vučiću pederu” na svakom javnom skupu nije izostao ni ovaj put budući da su inicijatori istog bili članovi benda.

Stuttgart Online
Stuttgart Online

Nakon Ćelave Gospođe na red su došle zvezde večeri, beogradski dvojac, Stuttgart Online. Jedan od značajnijih bendova srpske underground scene započeo je hitom „Superheroj“ na iznenađenje svih prisutnih budući da ja nastup Ćelave Gospođe trebao da isprati Microsonic čiji je nastup pod misterioznim okolnostima izostao.

Bubanj/bas duo za kratko vreme je podigao atmosferu koja se i do tad svodila, manje-više, na iščekivanje hedlajnera. „Najbolji sin“ i „Bolje da mi veruješ na reč“, dve nove pesme na kojima su sarađivali sa Demirom Ahmetovićem i koje su izdali u formi singl/video naišle su na sjajan prijem publike. Rokenrol garažna vožnja nastavila se još jednom pesmom na kojoj su imali saradnika, u pitanju je Dragan Knežević Bojanov kolega iz benda Artan Lili i pesma „Da je nađe“. „Prava stvar“ i „Krađa“ stvari sa poslednjeg albuma benda Prava stvar izdanog pre dve godine prethodilu su numeri na kojoj su sarađivali sa Oliverom Svilanom– „Zašto ćutiš kad mnogo toga znaš“. Tokom celog nastupa ritam sekcije u kombinaciji sa razmenom vokalnih deonica atmosfera je bila nekako na istom nivou, kako nemaju ni jednu sporiju pesmu nije bilo vremena za predah, te je nešto manje od sat vremena konstantnog skakutanja prošlo nestvarno brzo.

Nebo nad Berlinom
Nebo nad Berlinom

Ono što bi posle silnog skakanja leglo savršeno su novosađani Nebo nad Berlinom, recimo indie (jer indie je danas sve i svašta) bend sa post-rock momentima i prizvukom Joy Division-a, ali dođavola sa žanrovskim klasifikacijama, dovoljno je reći da tako zarazne pesme odavno niste čuli! Nažalost usled pokušaja da se reše tehnički problemi (ili ih je stigla instant karma zbog gorepomenutog skandiranja) i pauze on nekih sat vremena klub je ostao polu prazan.

Momci su odsvirali „Granice“, „Kič Lavandu“ i „Astro-Rutinu“, ali se dalje zbog lošeg ozvučenja jednostavno nije moglo, ipak, u nekom paralelnom univerzumu ovo je verovatno bila sjajna svirka. Novosađani ostaje vam samo da zapamtite to ime, naslušaćete ih se u narednom periodu.

Save