-

Street Punk veče uz Bishops Green u Fabrici

Bishops Green / foto: Bojan Dubovina​
Bishops Green / foto: Bojan Dubovina​

Još jedan u nizu promotivnih svirki za To Be Punk festival u Novom Sadu doveo nam je i trenutno najveći noviji oi! bend- Bishops Green u Fabriku. Podrška te večeri bili su Maid of Ace kao i lokalci- Bomber.

Veče otvara novosadski bend Bomber. Pošto smo u tom trenutku imali intervju sa devojkama iz Maid of Ace koji ćete uskoro moći da pročitate na našem portalu, nismo uhvatili ceo nastup ovih energičnih momaka. Sala se polako punila dok su novosađani svirali što stare stvari, što sa svog EP-a Bomb Your Nation With Rock’n’Roll.

Maid Of Ace
Maid Of Ace

Za nastup Maid of Ace malobrojne devojke iz publike su se probile napred kako bi pružile maksimalnu podršku ovim četirma sestrama. Engleskinje su svirale pesme sa svog aktuelnog albuma koji je izašao prošle godine, među kojima su i pesme „Spittin’ blood“, „Dickhead“, „Nothin’ on me“. Pevačica i gitaristkinja Alison se izvinjavala publici jer je promukla, „te zvuči kao muškarac“, iako su svi koji su poslušali makar jednu pesmu ovih pankerki očekivali taj napukli glas. Publika je kao i na nastupu Bombera odlučila da ostane što dalje od bine, što je neuobičajeno kada strano ime nastupa. Nakon što su se zahvalile momcima iz Bishops Greena na divnoj saradnji, devojke su se povukle u bekstejdž, a mi smo odbrojavali minute do nastupa vankuverskih pankera.

Bishops Green
Bishops Green

Setlista Bishops Greena mahom je bila koncentrisana na njihov poslednji album A Chance to Change i publika je malo slabije reagovala na te pesme, poput „We got nothing“. Pevaču Gregu, koji nosi majicu njihovih saputnica na turneji, Maid of Ace, malo-malo pukne glas ali to ne kvari kompletan utisak. Zvuk današnjih bendovi ovog žanra je  ispeglan produkcijom do te mere da je krajnji rezultat lišen neke autentične prljave note, koja je vrlo karakteristična za oi! muziku. Ovo je pank, ne treba sve da zvuči savršeno. Tako da je pucanje Gregovog glasa vratilo onog starog šmeka. Veče je proteklo poprilično mirno, pala je jedna jedina šutka, opet, vrlo neuobičajeno i za Fabriku i za njenu publiku. Ali svakako je energija bila na odličnom nivou, posebno pri stvarima sa njihovog s/t EPa. Greg je pozivao ljude da se slobodno približe bini- „Priđite, ne ujedamo“, ali ljudi su odlučili da ostanu na svojim mestima. Ali utoliko više mesta za nas petnaestak da možemo da skačemo bez problema ili straha da ćemo slučajno udariti nekoga ko nam je preblizu. Na pesmama „Alone“, „Blinded“, „Stay away“ i „Another door“ verni fanovi iz prvih redova su se bukvalno otimali za mikrofon, te neizostavnih singalongova nije manjkalo. Greg se hvalio kako je jako udario glavom na prethodnoj svirki i ponosno je pokazivao čvorugu na ćelavoj istetoviranoj glavi, i rekao da su prvi put u Srbiji, ali predoseća da to neće biti i poslednji put. Za kraj su sačuvali najslađe- „Tumbling down“ i pošto je već bila ponoć, povukli se sa bine.

Navikli smo već da ekipa iz Novog Sada organizuje sjajne punk svirke, koncerte i festivale te nije iznenađenje što je i gostovanje Bishops Greena jedan od njih. Tek sad ne možemo da dočekamo To Be Punk festival u junu.

bishops_green3