-

NaslovnaIzdvajamoStraight Mickey and the Boyz u Domu omladine: Razularene rokenrol zveri

Straight Mickey and the Boyz u Domu omladine: Razularene rokenrol zveri

Straight Mickey And The Boyz
Straight Mickey And The Boyz; foto: Nemanja Đorđević

Veličanstvenost ima najrazličitije oblike, zaista. Svođenje rokenrola na proste činioce čest je hobi domaćih bendova, ali svih mu Maršalovih pojačala, retko ko to ume da radi kao Straight Mickey and the Boyz. Sinoćna koncertna promocija njihovog albuma u Domu omladine bila je kompaktna i dupke puna energije, što je beogradski trojac kanalisao uspešno kroz instrumente.

Kao predgrupa nastupio je odličan šabački sastav Slonz. Takođe trio, Slonz je fenomenalnu energiju glavnog benda najavio maltene ekvivalentnom sopstvenom energijom. Njihov nastup, iako kratak, poslužio je kao savršena uvertira u ono što je u nekom trenutku posle deset časova usledilo u „Amerikani“. Kada su na binu izašli Miodrag, Boško i Danilo, publikom je zagospodarila euforija koja nije jenjavala bukvalno dok bend posle bisa nije sišao sa bine.

Straight Mickey And The BoyzOtvorivši koncert sa pesmom radnog naziva „Samo ti“, Cicović i momci bacili su varnicu koja je u publici zapalila vatru koja ni u jednom trenutku nije pokazivala znake slabljenja. Kada je nakon nje bend krenuo da svira prve taktove hita „Ne osećam se dobro“, bilo je jasno da će Amerikana biti natopljena onim znojem kakav samo rokenrol može da prouzrokuje. U njoj je bilo taman onoliko mesta da možete da se probijate kroz masu bez problema, a opet dovoljno ljudi da atmosfera bude ispraćena regularnim rokenrol divljanjem. Budući da su Straight Mickey and the Boyz sinoć davali sve od sebe, publika je sve i uzimala – u koncertu se uživalo i individualno i na nivou kolektiva. Ako je buka nekada mogla da izazove osećaj slobode kod čoveka, to je bilo sinoć. Tri instrumenta, glas i beskompromisnost u izvedbi zaista mogu da izazovu katarzu kao nijedna druga kombinacija ako se upotrebe dobro.

Straight Mickey And The BoyzGotovo primalna glad za životom dolazila je sa bine i uspešno se transportovala na publiku. Ne smanjujući početnu energiju, suprotno svim zakonima fizike koncerata, beogradski trio grmeo je kroz „Crv“ i „Lakši“. Ubitačna kombinacija tri osnovna instrumenta svakog rokenrol sastava ovde je propraćena takvim nivoom harmonične buke da nije ni čudo što kod publike izaziva osećanje koje izaziva. Uostalom, kada na čitavu priču o energiji ovog sastava dodate i činjenicu da je hemija između Boška, Mikija i Danila jaka toliko da odaju utisak jednog bića, jasno je zbog čega ih publika voli. Sa pravom možemo reći da je u pitanju naprljaviji rokenrol koji Srbija trenutno može da ponudi i da bi Staight Mickey and the Boyz mogli da oduševe čak i pokojnog Lemija Kilmistera. Dok je bend svirao stvari poput „Ne“, „Kada“ ili „Fantastične Misli“ publika je doživljavala trans po ko zna koji put. U toj istoj publici se našlo i nekoliko generacija domaćih muzičara i pa čak i starijih poštovalaca rokenrola što je još jedan dokaz o kvalitetu ovog benda.

Straight Mickey And The BoyzZaista, kako reče kraći opis benda na flajeru za koncert, Straight Mickey and the Boyz zvuči kao dvocevka prvobitno korišćena za lov na vukove i da, ima spektakularne efekte. Jedan od njih je i horsko pevanje „Ako nemaš snažnu volju“ propraćeno crowd-surfom među publikom. Privevši koncert kraju, bend je gromoglasno izveo aktuelni singl „Dalek svet“ i preneo zabavnu atmosferu sa spota gotovo bez ikakvih gubitaka. Kada su ovom pesmom završili regularni deo koncerta, sva ona energija koja se nalazila u prostoriji poslužila je publici da bend pozove na bis, koji je doneo još jednu novu stvar, ovog puta radnog naziva „Devojko“ ali i „Napečurenu“ koja je kao i na albumu poslužila za definitivan kraj. I to vrlo razularen. Razulareni rokenrol bi verovatno bio najbolji opis ovog benda da neko nije smislio ono sa dvocevkom. Moćni rifovi, napet ritam i bas koji će vam od skeleta napraviti pihtije zaista su osnova onog pravog sirovog rokenrol drmanja, a to Straight Mickey and the Boyz rade sa tolikim umećem da će vas izbaciti iz koloseka baš onoliko koliko vam je to potrebno. Oni su Bigzovo tajno oružje koje će vas naterati da zaboravite sve što se do sada rokenrolom nazivalo u domaćoj muzici – energija, mišići i znoj koji čine da krv ključa a uši upijaju svaki ton. Najčistija prljavština koja trenutno postoji u domaćem rokenrolu – rajski spoj paklene buke i ovozemaljske čvrstine.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Straight Mickey And The Boyz