-

Straight Mickey and the Boyz i Sitzpinker napravili gužvu u Elektropioniru

Straight Mickey and the Boyz Subberni Centar Beograd
Straight Mickey and the Boyz / Ivana Marjanović (Balkanrock arhiv)

Prvog dana 2020. dva beogradska trija letela su preko kombinacije andergraund žanrova pred punim Elektropionirom. Mlad, ali bend koji može da obeća vedru budućnost domaćoj alternativnoj sceni, Sitzpinker pružio je podršku u vidu predgrupe nešto starijem sastavu koji već više od decenije žari regionom – Straight Mickey and the Boyz –  koji je sinoć ujedno i promovisao svoj novi album „Čovek koji ima obaveze”.

Sitzpinker Feedback Niš
Sitzpinker (Balkanrock arhiv)

Nesvakidašnji sastav koji nema električnu gitaru potrudio se da pripremi teren svojim starijim kolegama i prema reakcijama publike, to je uspešno i odradio. Dunja, vokal Sitzpinkera, pored bele dugačke haljine u kojoj je, pod konačno kvalitetnijim osvetljenjem ovog kluba, hipnotisala publiku svojim talasanjem u njoj, u novim pesmama i u novoj godini pokazuje bolji rezultat u odnosu na vokalne sposobonosti sa starog EP-ja. Napredak ovog benda oseća se i u samim novim pesmama koje su tvrđe i energičnije, u kojima  ta energija najviše dolazi do izražaja kroz basistu Pavla koji luduje na bini i uz pomoć koga nema potrebe za električnom gitarom. Ritam sekciju sinhorno je dopunjavao bubnjar Danilo čije je sviranje pomoglo da nastanu manje šutke u prvim redovima, a kojih na primer nije bilo za vreme sviranja glavne zvezde večeri. Sve ovo nam govori da Sitzpinker ima potencijala za ostvarenje navedenih tvrdnji o budućnosti alternativne scene i nadajmo se da se na ovome neće zaustaviti i ostaviti nedovršen posao. Rad, rad, rad.

Sledeća dobro poznata trojka, koja poseduje i bas i bubanj i električnu gitaru, izlazi na binu oko 23:15, zahvaljuje se publici, čestita Novu godinu i ubrzo potom furiozno i uleće u godinu. Masa nestrpljivo otpozdravlja i u uz povremeno podignute ruke daje poršku starim hitovima, ali i igranjem, a ne skakanjem, odgovara na ritam i melodičniju ličnost novih pesama čiji tekstovi još nisu naučeni u celosti od strane javnosti.

Međutim, pesme kao što je „Snažna volja”, sadrže staru pank formu: kratak i jasan tekst, i galopirajući zvuk koji ne može dati mira ni najravnodušnijoj osobi koja prisustvuje nastupu uživo. Takve pesme nisu pravile problem okupljenima da zajedno sa bendom deklamuju stihove koji kao da su proizašli iz nekakve saradnje sa Disciplinom kičme i u kojima ne može da se ne oseti (namerni ili slučajni) uticaj čuvenih Kojinih stihova koji udaraju direktno u glavu i teraju na trežnjenje ljudi koji imaju obaveze ili (ne) nose sat.

Bend je mislio na publiku i nije svirao samo pesme sa „Čoveka”, te se tako energija naizmenično vrtela na bini i u publici, i u slučaju statične publike ovaj trio im nije dozvoljavao da na tome i ostanu. Bubnjar, takođe Danilo, ali ovaj put stariji kolega Danila iz Sitzpinkera, pod novim crvenim svetlom Elektropionira u zadnjem delu bine izgledao je kao đavolčić koji obećava lud provod u paklu i pokušava da „vrbuje”  Mikija i Boleta u svoju ekipu, koji su inače veći deo vremena proveli pod belim osvetljenjem skačući, pevajući i svirajući svoje gitare u isto vreme, što je dalo efekat izgleda kao da su anđeli koji se bore i ne uspevaju da odole Danilovoj ponudi. Ovakvi doživljaji samog nastupa su upravo ono što čini poseban začin na njihovim svirkama.

Naravno, ni ovog puta nije izostalo džemovanje koje šalta kroz različite brzine i prizvuke žanrova od panka, preko fanka i bluz roka… U jednom trenutku tokom fanki, gruv i melodične solaže koja podseća na američki zvuk alternativne scene s početka 21. veka, gitarista je sišao među ljude u publici i napravio vrelu atmosferu.

Pesma koja je upriličila kraj set-liste je popularna numera koja se nalazi u špici serije „Jutro će promeniti sve”, ali sinoćna publika je izgledala kao da joj je neprijatno što to mora da sluša. Sama pesma je imala zvuk koji ne pripada ovom sastavu. Srećom, Miki, Bole i Danilo kao da su to osetili, pa nisu dozvolili da se u takvoj atmosferi završi prvo veče u 2020. Vratili su se na binu i odsvirali su bis sa dve pesme na čijim je solažama publika bila najrazigranija, a momci iz benda već vidno mokri i  iscrpljeni.

Straight Mickey and the Boyz je još jednom dokazao da ga čine iskusni muzičari koji kuvaju pravi muzički sataraš, i da je bend koji je svoje ime očigledno izgradio na lajv nastupima i ne planira da se zaustavi čak i posle četvorogodišnje studijske pauze.