-

NaslovnaReportaže"Strah je trajao suviše dugo": Kanda Kodža i Nebojša ponovo u Novom Sadu

“Strah je trajao suviše dugo”: Kanda Kodža i Nebojša ponovo u Novom Sadu

KKN; foto: Biljana Cvetanovski

Na grad se spustila noć a članovi kultnog benda Kanda, Kodža i Nebojša osmesima su pozdravili njima drage Novosađane sa terase Doma b-612 i otpočeli još jedno nezaboravno muzičko veče. Svirali su hitove koji su postali zaštitni znak njihovog stvaralštva dugog 30 godina.

Koncert su otvorili pesmom “Vera, nada, ljubav i stav”, koja je već sa prvim taktovima u publici izazvala oduševljenje, te ulila optimizam u novim (ne)normalnostima koje je donela pandemija. Potom su usledile pesme “Šafl” “S.A.T”, kao svojevrsna poruka sa bine da će sve biti u redu. Prekidi ponovo”, “Deveti život” i “Tajne letenja'” posebno su “rasplamsale vatru”. Oliver se u par navrata zahvaljivao publici i domaćinima na toplom prijemu, divio se isto takvoj noći i isticao koliko voli Novi Sad i novosadsku publiku.

Veliki deo pesama je zbog ograničenog vremena trajanja koncerta (svega do 23 časa) sviran praktično u pankerskom maniru, bez nekih dužih pauzi. KKN i dalje zvuče sveže i jezgrovito, dok gitarske deonice slušaoca svaki put svojim “lavirintima” uvlače u sopstvenu priču, priču gde su čudovišno i ljudsko nerazdvojno povezani u tački iz koje teče topla krv. Oliverov autentični vokal i dalje je versatilan, samosvestan i dopadljiv.

U nastavku večeri na set listi su se našle i pesme “Danas nebo silazi u grad”, “Kafane i rokenrol”, “Sve je stalo (U rock ‘n’ roll)”, “Siroti Ani i Bo” i “Mediteran”. Bašta Doma je bila sasvim pristojno popunjena, a atmosfera gotovo magijska, ispraćena vilinskim horovima, kao i svaki put kada su nastupi KKN-a u pitanju. Publika je od samog starta bila potpuno prepuštena vanvremenskim i vanprostornim pravcima. Naredna pesma “Štastopojo” se i ovog puta izvrsno stopila sa obradom JacksonoveBillie Jean”, a nakon nje usledio je niz sastavljen od “Misli dobro”, “Divni dani” i “Najsvetliji dan”.

U pauzi između pesama Oliver je razmenjivao piće sa publikom, dok se u prvim redovima plesalo bez prestanka. Nazdravio je sa svima, pozdravio vedro nebo, mladost i entuzijazam. Blizu kraja se došlo uz pesme Prekidi stvarnosti” ,“Ton po ton”, “Tako volim da živim”, “Polako” i “Izlazim”. Usledili su zvižduci, aplauzi, i nijedna trunka umora. Ekipa KKN-a obradovala je publiku u toku bisa sa još dve pesme “Ahead There” i “Jamajka”.

Bend KKN ostavlja neizbrisiv trag u rok kulturi naših prostora. On neuzaustavljivo traje već zavidan broj godina; uporan, odvažan i superioran. Njegovi članovi, ponaosob virtuozni, ostali su dosledni svom dinamičnom pristupu muzici, a iznova nas fasciniraju britkošću i intenzivnom emocijom. Za njih prepreke ne postoje.