-

Stone Upon Stone ’15: Temelj uspešno postavljen

Eyebrow
Eyebrow; foto: Vukašin Stanojević

Poslednja stranica prvog Stone Upon Stone festivala uspešno je napisana odličnim nastupima bendova One Trick Pony i Eyebrow. Niška publika bila je u prilici da uživa u klasičnoj jazz formi tria iz Norveške, kao i u kombinaciji minimalističkog jazza, ambijentalne muzike i trip hopa, koju su nam prikazali gosti iz Engleske.

One Trick Pony
One Trick Pony

Kao što smo već navikli tokom prve tri festivalske večeri, prvi nastup je kasnio nekih dvadesetak minuta kako bi publika ušla u salu Simfonijskog orkestra. Trio iz Trondhajma, koji čine pijanista Ivan Blomqvist, Udi Shlomo za bubnjevima i kontrabasista Bjorn Marius Hegge, publici je predstavio svoj materijal, kao i nekoliko jazz standarda. Ovakav sastav biste mogli da čujete na Nisvillu, negde na početku večeri, kada su zastupljene ovakve klasične jazz forme. Jako zreo zvuk, i jako ozbiljne kompozicije, s obzirom da se radi o relativno mladim ljudima, mada izgled često ume da zavara. Nakon skoro sat vremena svirke, ovi krajnje komunikativni i pozitivni norvežani  priveli su svirku kraju. One Trick Pony su na mini proputovanju kroz Srbiju, tačnije na relaciji Beograd-Niš-Beograd, pa svi koji su zainteresovani za dobar jazz imaju priliku da večeras pogledaju ove momke iz Norveške u jazz klubu Čekaonica.

EyebrowUsledila je mala pauza, kako bi se pripremila bina za sledeći bend, a i kako bi publika malo protegla noge. Bend koji je imao čast da zatvori premijerno izdanje festivala Stone Upon Stone je Eyebrow iz Bristola. Na sam pomen grada iz kog dolaze jasno je da muzika koju rade ne može da bude loša, čak ni osrednja, već isključivo odlična, kao i muzika mnogih njihovih sugrađana. Minimalistički duo čine bubnjar Paul Wigens, svojevremeno član kultnog post punk sastava Blurt, kao i trubač Pete Judge, koga niška publika pamti iz sastava Get The Blessing koji je nastupio na Nisville festivalu 2012. godine. Predstavili su nam sinoć neke od numera sa svog izdanja „Garden City“, na kome su radili uz pomoć TJ Alena, gitariste sastava Bat For Lashes, a na kom im je gostovao Jim Barr, basista bendova Portishead i Get The Blessing.

Eyebrow„Provozali“ su nas Eyebrow u nekih sat vremena pesmama „Mister Chopy“, „Lustre“ i drugim, a koje je Pete Judge predstavljao na jako zanimljiv način, kao najkraću, najdužu, najčudniju, najatmosferičniju i tako dalje. Judge je takođe na zanimljiv način pokušao da publici objasni značenje imena pesama, tako što ih je objašnjavao drugim engleskim rečima, a neka značenja je upoređivao i sa bugarskim rečima s obzirom da su tamo Eyebrow svirali pre Niša.

Lupovanje tema na trubi, pa propustanje kroz razne efekte, i gotovo trip hoperski bubnjevi, učinili su da ovaj duo ni na jedan trenutak ne zvuči monotono, ili prazno. Na kraju su pozvani na bis, i time završili svoj nastup u Nišu, a i zatvorili prvi Stone Upon Stone festival.

Nakon četiri dana zaključak je da je ovaj festival definitivno uspeo, da je doneo osveženje u grad, da je publika, iako ne u zavidnom broju, uživala u odličnim nastupima fantastičnih bendova. Radujemo se sledećem izdanju festivala, u nadi da će više ljudi prepoznati kvalitet koji im se nudi.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Stone upon stone