-

Stone Upon Stone ’15: Svemirski u Feedbacku

There.
There.; foto: Marija Veljković

Prvo izdanje, nadamo se u nizu, festivala Stone Upon Stone, koji je osmišljen u cilju promovisanja nekomercijalne umetnosti, održava se u Nišu. Prve večeri u sali Simfonisjkog orkestra nastupili su Frustrations i Naked. Drugo veče festivala održano je sinoć u klubu Feedback, a imali smo prilke da čujemo sastave There. i Majmoon

002 there
There.

Da se radi o ozbiljnoj organizaciji pokazalo se i druge večeri. Uzimajući u obzir činjenicu da se radi o Feedbacku, iznenađujuće je da sa toliko malo zakašnjenja kreće koncert. Nakon reči organizatora Dalibora Popovića sa svojom izvedbom kreće There., koga čine mlade Nišlije, dobro poznate publici. Instrumentalnim post-rockom, uz uplive najrazličitijih žanrova provozali su sinoć publiku kroz (verujem da bi se i sam Hoking složio da ih je čuo) „Kratku istoriju vremena“. S tim da je vreme sasvim relativan pojam, verujem da su svakom prisutnom ispričali različitu i samo toj osobi znanu priču. Pored sve veće uvežbanosti i sigurnosti, koje svedoče o napretku ovog benda, užitku su doprinele i animacije koje su se smenjivale na platnima postavljenim iza bine,

Baš ta stroboskopska svetla imala su hipnotišuće dejstvo i sjajno propratila numere „D.A.R.E.„, „Equilibrioception„, „Fading Sunrise„, „The Proof of Human Freedom„, „One-O -One“ koje će se naći na njihovom albumu prvencu, koji prolazi kroz proces post produkcije. Pored ovih odsvirane su i stvari sa njihovog EP-a „Session 4„. Da su zauzeli repektabilno mesto na niškoj sceni, sasvim je jasno, ostaje još da i ostatku Srbije, a i šire, pokažu šta imaju da ponude.

Majmoon
Majmoon

Posle kratke pauze, petorka iz Minhena započela je predstavljanje. Majmoon nije samo bend, o njima se govori i kao umetničkom projektu. Iza sebe imaju 6 albuma, od kojih su najpoznatiji „Procedure in a Case of Breakdown“ i CD/DVD izdanje „Ten Years of Riot and Thinking of You„. Govoreći o žanrovskim odrednicama ukoliko pokušate da smestite u ma koji kalup ovaj bend, neće vam poći za rukom. Jedinstvenost zvuka, mešavina roka, noisea, trancea, audiohousea, ali i neverovatna energija koju emituju, nije ostavila prisutne ravnodušnima.

Omamljujuće, kad-kad repetitivne melodije provele su nas kroz neverovatan put, u veoma intimnoj atmosferi koja je vladala. Gitarista Asmir Šabić, inače poreklom sa prostora bivše Jugoslavije, na „našem“ jeziku se u više navrata obraćao prisutnima, a iskoristio je priliku i da naglasi da je nov materijal na kome rade posvećen upravo stvaraocima iz malih sredina, sredina koje ih ne razumeju, svim neshvaćenim umetnicima kao znak solidarnosti i podrške da u svom radu nastave.

005 majmoonOba sastava pružila su neverovatne priče kroz dobro koncipirane nastupe, a čitavom utisku doprinosi činjenica da je ozvučenje bilo znatno bolje, nego što je to slučaj u našem gradu. Mogle su se čuti i same finese koje ponekad prođu neopaženo, osećaj je bio kao da ste stavili slušalice, isključili svet i prepustili se šarama univerzuma, a misli pustili da teku sopstvenim tokom (ili možda bolje reći haosom).

Prva polovina festivala je, što se samih nastupa tiče, prošla u najboljem redu, a ostaje nam da se nadamo da će se niške uši zainteresovati za novine u zvuku koje se donose kod nas upravo Stone Upon Stoneom te da će već večeras posećenost biti veća nego tokom prve dve večeri. Večeras od 20 sati u sali Simfonijskog orkestra nastupiće Alen Ilijić i EYOT.