-

Stone Upon Stone ’15: Sve više ljudi učestvuje u slaganju kamenja

Eyot
Eyot; Foto: Vukašin Stanojević

Premijerno izdanje festivala Stone Upon Stone polako se bliži kraju. Nakon druge večeri, koja se za razliku ostatka festivala održala u klubu Feedback, program je vraćen u salu Simfonijskog orkestra. Treće veče bilo je rezervisano za nastupe Alena Ilijića kao i benda Eyot.

Alen Ilijić
Alen Ilijić

Sa malim zakašnjenjem, kako bi publika ušla u koncertni prostor, svoj nastup je započeo Alen Ilijić. O nastupu ovog multiinstrumentaliste i multimedijalnog umetnika zaista je teško naći prave reči, a i realno je suvišno opisivati ovakve nastupe jer čitanjem nećete razumeti ni trećinu onoga što se zapravo desilo. Klavir, gitara, glas, matrice sa laptopa su sredstva kojima se Alen služi u svom performansu, ali neka vas ovo ne zavara, nema tu konvencionalnog sviranja bilo kog od ovih instrumenata. Ilijić ima izdat album „I Have No CoordiNATION“, kao više snimaka svojih performansa na YouTube-u. Međutim siguran sam da to neće na najbolji način prikazati njegov rad, tako da je moja preporuka da, ako imate priliku, posetite neki nastup, i pored toga da ostanete do samog kraja. Mnogi to sinoć nisu uradili, niti su baš pomno pratili nastup, a praćenje svakog pokreta Ilijića od početka do kraja je jedini način da u potpunosti razumete šta on radi i kolike emocije ulaže u to.

Eyot
Eyot

Nakon avangardnog performansa i pauze od petnaestak minuta, vreme je bilo da binu preuzme bend Eyot. Sada je sala Simfonijskog već bila znatno popunjenija u odnosu na prve dve večeri festivala. Što i ne čudi kada je nastup ovog benda u pitanju, jer se za skoro svaki njihov nastup u Nišu traži karta više. Nema puno priče o kvalitetu nastupa ovog benda, sve je to već godinama unazad na najprofesionalnijem nivou.

Zanimljivo je da je zvuk bio malo neuobičajen za Eyot, tj. gitara je dominirala u odnosu na klavir. Da li je to do same sale, do tonca, ili Eyot menja zvuk koji je negovao do sada, pitanje je na čiji ćemo odgovor da sačekamo do sledećeg nastupa ili do sledećeg albuma. Horizon, Drifters i Similarity su podjednako zastupljeni, sa svakog albuma nekoliko pesama, ali pažljivo probranih kako bi odgovarale sali u kojoj nastupaju. Nakon sat vremena, i pesama „Firebird“, „Pools Of Purple Light“ kao i „Stone Upon Stone Upon Stone“ po kojoj je festival i dobio ime, nastup su priveli kraju. Dejan Ilijić, pijanista i organizator ovog festivala se zahvalio publici, najavio još jednu pesmu koju će bend izvesti, i iskoristio priliku da nastup posveti „prvoj Eyot bebi, Magdi Vojvodić“.

Treće, najposećenije veče do sad, je ipak dalo nadu da će publika u budućnosti više posećivati ovaj festival. Kako je krenulo, svako veče je sve više ljudi, nadamo se da će večeras tokom nastupa bendova One Trick Pony iz Norveške i Eyebrow iz Velike Britanije sala Simfonijskog biti puna.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Eyot

Eyot