-

Stone Upon Stone ’15: Prvo veče pokazalo veliki potencijal festivala

Naked
Naked; Foto: Marija Veljković

Sinoć je u Nišu, u sali Simfonijskog orkestra, svoju premijeru imao novi festival Stone Upon Stone, čiji je program koncipiran oko nekomercijalne, umetničke i instrumentalne muzike. Malobrojna publika mogla je da uživa u bendovima Frustrations iz Beča, i Naked iz Beograda.

Frustrations
Frustrations

Kako su organizatori ranije najavili, početak prvog koncerta bio je zakazan za 20 časova, i to je ispoštovano. Čudno je uopšte pominjati poštovanje satnice, ali kada se radi o Nišu, svaki koncert koji kasni manje od sat vremena je vredan poštovanja. Festival je, kratkom najavom, otovorio jedan od organizatora Dalibor Popović Pop, koji je binu potom prepustio gostima iz Austrije.

Trio Frustrations čine Joachim Huber na bas gitari, Jasmin Sultanić za bubnjevima, koji je na Nisville Jazz festivalu nastupao više puta sa triom Adriana Gaspara, kao i Rogello Agustin Pereyra za klavirom. U nešto više od pola sata prikazali su publici pre svega svoj debi album „Frustrations“. Žanrovski ovaj bend bi mogao da se okarakteriše kao fusion jazz, međutim čuje se uticaj i trip hopa kao i ambijentalne muzike. Ono što je možda najkarakterističnije za njihovu muziku je trajanje samih pesama, gde najduža stvar na albumu traje 3 minuta, te ceo album, a i koncert koji smo sinoć slušali, deluje kao skup fraza ili nekih skica pesama. Nikako loša stvar, već jako zanimljiv pristup i koncept kreiranja pesama. Definitivno bend vredan pažnje, sinoć su ostavili dobar utisak na publiku, pa će, nadam se, na sledećem njihovom nastupu u Nišu biti dosta više ljudi.

Naked
Naked

Nakon petnaestak minuta pauze, kako bi se bina namestila, nastup su započeli beograđani Naked. Ovaj jako zanimljiv sastav sinoć je nastupio u Nišu nakon skoro tri godine. Predvođeni basistom Branislavom Radojkovićem (Fish in Oil, ex-RARE) predstavili su nam svoj treći album „Nakedonija“. Kombinacija etno motiva, jazz elemenata, fanka pa čak i rege delova oduševila je publiku, nažalost malobrojnu kao i na njihovom nastupu na Nisville festivalu 2012. godine, u sali Simfonijskog. Izuzetno energičan nastup, što se videlo i po samim članovima benda, koji definitivno uživaju u onome što sviraju. Bili smo u prilici da čujemo i premijerno stvar „Za Starog Prijatelja“, koju je Ivan Teofilović (klarinet, saksofon) najavio pesmu kao jako emotivnu, što nakon slušanja ona definitivno i jeste. Oko sat vremena su nam svoj novi album predstavljali Beograđani, ne bi li na kraju odsvirali svoju verovatno najpoznatiju stvar „Havla“ sa drugog albuma „get Naked“ iz 2011. i njom zatvorili prvo veče festivala Stone Upon Stone. Nakon Kruševca i Niša, Naked idu na sever, odnosno u Novi Sad pa potom u Rumuniju, a očekuje se još datuma u okviru turneje kojom promovišu album „Nakedonija“.

Nakon prve festivalske večeri, velike pohvale zaslužuju naravno bendovi na izuzetnim svirkama, kao i organizatori festivala Dejan Ilijić (Eyot) i Daliboru Popoviću Popu, na profesionalnoj organizaciji, i odličnom odabiru bendova. Velike kritike idu niškoj publici, koja očigledno ne ume da prepozna veliki kvalitet i potencijal koji ovaj festival ima. Drugo veče rezervisano je za bendove Majmoon iz Berlina i niški There., a festival se na kratko seli u klub Feedback.

Naked