-

Stogodišnjica „stare dame“ proslavljena na platou Spensa

R_nereda i publika
Ritam Nereda; Foto: Tamara Milenković

Nakon sto godina postojanja „stara dama“ kako inače nazivaju fudbalski klub Vojvodina, zaslužila je da njeni poštovaoci i ljubitelji kao i „Moderna omladina 1937“ organizuju besplatan koncert za sve njene fanove. Bendovi koji su kao veliki ljubitelji kluba odlučili da nastupe na platou Spensa sinoć i upotpune ovu manifestaciju su: Toša Maletin i tamburaški orkestar Tiha Noć, Drum N Zez, Fiskalni Račun, S.O.K. 91, U Prvim Redovima, Proleće, Zbogom Brus Li, Ritam Nereda i Frontline.

Prolece_02
Proleće

Manifestaciju su otvorili Toša Maletin i tamburaški orkestar Tiha Noć. Publika u vreme njihovog nastupa nije bila mnogobrojna, ali su oni ipak odsvirali repertoar koji se sastojao od starih poznatih tamburaških pesama.

Nastup Drum N Zeza već je privukao više publike. Opuštajući rege/pop zvuk privukao je roditelje sa decom, ali i starije ljude tako da su sve generacije u tom momentu uživale u prijatnom zvuku kojim se grupa predstavljala. Do tada pristigla publika uživala je u čuvenim pesmama Dunav i Palačinka koju su izveli kao i pesmu posvećenu upravo FK Vojvodini pod nazivom Voša le. Kako je polako počeo da pada mrak, tako su oni polako završavali svoj nastup i masa se odjednom udvostručila.

U pauzama između nastupa sa razglasa puštane su navijačke pesme FK Vojvodine koju su navijači pevali u glas. Fiskalni Račun, koji su u poslednjem trenutku zamenili bend Istočno stajanje iz Banjaluke, tipičan navijački bend iz Bečeja malo je probudio publiku i uskoro je zapaljena prva baklja u ovoj večeri.

UPR
U Prvim Redovima

Hard-core bend S.O.K. 91 osigurao nam je sinoć veoma zanimljiv nastup. U pola sata, koliko su imali da se predstave i zagreju publiku, oni su uspeli da odsviraju 16 pesama. Mogli bi reći da njihove pesme više podsećaju na grind-core sa šaljivim tekstom, dominantnim brzim ritmom, kratko trajanje pesama, bilo ih je i po 30 sekundi, i scream vokal su upućivali upravo na to. Odjavili su svoj nastup pesmom Srbija uz odobravajući žamor publike.

Bend U Prvim Redovima uspeo je da razdrma publiku dovoljno da se u toku njihovog nastupa mogla videti po koja šutka. Iako niko nije bio upoznat sa njihovim repertoarom svi su se dobro zabavili, pevač je između pesama ubacivao duhovite opaske poput „ako već bacate flaše, bacite pune ne ove prazne šta ću s njima“.

Novosadska grupa Proleće postigla je odličan odnos sa publikom. Svirali su hitove Žene odlaze u svemir , Od čega sit od toga i debeo i So. Kada su napokon odsvirali pesmu Novosadska, kao himnu Novog Sada, publika je u glas zajedno sa bendom pevala.

Pre nego što je naredni bend nastupio publiku je uspela da odobrovolji puštena epizoda Državnog Posla koja je, puštena na video bimovima, bila posvećena upravo stogodišnjici Vojvodine. Potom su Zbogom Brus Li pokazali da je publici bilo mnogo potrebno da se zagreje i počne da skače na poznate pesme. Atmosfera za vreme njihovog nastupa bila je fenomenalna, uspeli su da zapale publiku pesmama Nikad nemoj plakati zbog ljubavi, Krmena, Ladi ladi lom i Život je lep.

ZBL_02
Zbogom Brus Li

Članovi Ritma Nereda, benda koji svi već dobro poznaju, nizali su hitove jedan za drugim Ne, Deset godina, Hiljade, Boje se i nastup su priveli kraju pesmom Put beznađa. Nakon izvođenja poslednje pesme sa mikrofona se, posle kratke tišine mogla čuti pesma Novi Sad to je naš grad koju je zapevao Boban Petronijević. Publika je bila zatečena, ali se ubrzo pridružila u pevanju. Ono što je ostavilo najveći utisak bilo je paljenje baklji na severnoj tribini stadiona i vatromet.

Frontline je nastup otvorio pesmom Razlogom, zatim ide To sam ja, da se ne zaboravi Ovo je život moj i Proroci. Na završetku pesme na bini im se pridružio pevač iz Boy Band Rejects i započinju sa izvođenjem navijačkih pesama poput Moj Novi Sad koja je izazvala opšti haos u publici od silnih šutki, propratile su je Napred Vojvodina, Vojvodino ja te volim i za kraj je ostavljena pesma koja je snimljena povodom ove manifestacije pod nazivom Čitav vek, međutim po pevanju navijača ne bi se reklo da je nova.

R_Nereda_01
Ritam Nereda

Manifestacije u znaku stogodišnjice kluba započele su u četvrtak otkrivanjem spomen ploče u dvorištu kuće u Temerinskoj ulici br. 12 na mestu gde je FK Vojvodina nastala u tajnosti. Nekada je to bila štrikerska radnja Save Šijakova i brojni gimnazijalci, studenti i mladi trgovci dolazili su pod izgovorom da pomažu u preradi vune. Fudbaleri tada nisu imali svoj teren, a prve dresove je sašila majka fudbalera Milorada Milićevića i bili su svetlo plave boje.

FK Vojvodine zahvalila se ljudima koji su se odazvali na humanitarnu akciju „sto davalaca krvi u čast sto godina Vojvodine“ kao i navijačima koji su u četvrtak izveli neverovatan poduhvat i osvetlili grad, tačnije kej, most i Tvrđavu bakljama. Iako je bilo prilično hladno odaziv publike bio je neverovatan. Sve je proteklo bez incidenata. Atmosfera je bila odlična, a koncert je bio uspešan, a željeni cilj postignut – ljudi su se družili, pevali i uživali u muzici.

Stadion gori

Publika

Save