-

NaslovnaIzdvajamo"Stižu roboti!" - Stoned Jesus nastupio pred punim Božidarcem

„Stižu roboti!“ – Stoned Jesus nastupio pred punim Božidarcem

Stoned Jesus Božidarac Beograd
Stoned Jesus / foto: Nemanja Đorđević

Beogradski Božidarac je sinoć, 17. maja, imao još jednu priliku da ugosti sada već dobro poznat ukrajinski bend Stoned Jesus. Domaću podršku ovaj put pružio im je bend Last Thrill.

Već pred sam početak koncertne večeri, stepenice i zidiće oko kluba, ispunili su fanovi koji su sa velikim nestrapljenjem iščekivali da počne provod. Valja da se popije i jedno pivo ispred! Iako se može reći da Beograd definitivno ima žanrovski bliže bendove glavnoj atrakciji večeri (čitaj stoner/sludge) za ovu ulogu, Last Thrill nisu izneverili. Slatka kombinacija rock i blues zvuka se nikad nije pokazala kao loš recept. Energija nije izostala, tvrdi rifovi, režući bas, ritam koji vozi. Publika je bila fino razdrmana pred  drage nam Ukrajince. Kao i po dogovoru, nešto ubrzo nakon 22h oni su izašli na binu.

Stoned Jesus Božidarac BeogradEuforija publike je bila i više nego dovoljna da pevaču/gitaristi odmah izmami osmeh na licu. Eksplozivna numera „Rituals of the Sun“ je, sudeći po reakciji Božidarca, bila odličan izbor za uvod u ovo vruće ali veoma dinamično veče. Ono što ovaj trio izdvaja iz stoner rock žanra jesu tekstovi koji se već posle svega par slušanja pesama lako pamte. Ukombinujte to sa činjenicom da fanovi u našoj zemlji vole da pokažu gostoprimstvo na svaki mogući način, i dobijate Božidarac koji odjekuje stihovima:

„Rise up and fight for your Kingdom!
Stand up and fight for your King!“

Usledio je povratak u 2012. godinu sa Electric Mistress sa albuma „Seven Thunders Roar“. Pored one pesme koje su svi čekali, može se reći da je ova stvar favorit mnogih. Ako ništa drugo, po tome što je dobar deo publike otpevao maltene celu pesmu zajedno sa Igorom.

„Electric Mistress casting her spell on me
Electric Mistress helping to let me be
Electric Mistress she knows well what to do
Electric Mistress coming to get me, coming to get me and you!“

Stoned Jesus Božidarac BeogradBožidarac ima tu neku specifičnu atmosferu, jer uprkos solidnom kapacitetu, jako lako možete da se približite bini (koja nije previše visoka), i izbliza pratite nastup. „Hands Resist Him“ je takozvani sneak peek u novi album koji se očekuje na jesen ove godine. Definitivno osveženje u odnosu na dosadašnji fantastičan, ali poprilično uniforman rad benda. Elementi progresivnog roka, nešto mračnija atmosfera, rekao bih čak i nešto nalik Mastodonu. Iako nepoznata, numera je ispraćena velikim oduševljenjem. Zatim je usledio povratak u u 2013. godinu i album „First Communion“, pesma „Black Woods“. Spora i teška, vokal koji prati melodiju gitare, ili obrnuto? Atmosfera je bila sparna, lepljiva, ali nekako to sve ide i uklapa se uz vajb ove pesme.

Još jedan uvid u to šta nam se na jesen sprema, bila je „Water Me“. Još sporija stvar, ritam potpuno iscepkan, publika pokušava da prati ritam ali je malo zbunjena. U svakom slučaju zanimljiv obrt u radu ove trojke. I onda kraj.

Pa naravno da nije kraj, falila je ona pesma koju svi znaju. Jedno razlaganje akorda je bilo dovoljno da publika prepozna stvar i veoma glasno pokaže ushićenje. Ne bi to bio Stoned Jesus da Igor nije iz istog tog akorda prešao u „Careless Whisper“ od George Michael-a. Naravno, ubrzo je usledio prelaz u taj dugo očekivani „I’m the Mountain“. Mnogi će reći da je pesma možda izvikana i izlizana, ali čuti je uživo definitivno dodaje još jednu dimenziju fantastičnoj kompoziciji. U većini slučajeva bi to bilo to, kraj. Ali Igor je verovatno posle izjave da mu je i više nego drago da vidi još veći broj ljudi drugi put na istom mestu, znao da ima dužnost da uzvrati.

Drugi bis, i „Here Come the Robots“. Pesma koja vozi od prvog takta do samog kraja. Taman ono što je bilo potrebno da u potpunosti zadovolji sada već poluistopljen Božidarac.

Bio je to fantastičan koncert, od zvuka, preko set liste, pa do konekcije sa publikom. Svakako jedan od boljih bendova ovog žanra koji ne treba propustiti ni sledeći put kada nas posete.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Stoned Jesus Božidarac Beograd