-

Still Corners i melanholična vožnja Beogradom

Still Corners Ana Ćurčin Beograd Dom omladine
Still Corners; foto: Nemanja Đorđević

Sinoć je krcati Dom omladine Beograda zvukom preplavio britansko-američki dream pop duo Still Corners.

Beogradska publika svoje uzbuđenje za muzikom ovog dvojca nije krila, što je pokazala činjenica da se, bukvalno, tražila karta više za ovaj koncert. Ispred kultnog Doma omladine sat vremena pred otvaranje vrata počeli su da se okupljaju entuzijastični ljubitelji ovog benda.

Pre početka nastupa salu Amerikana ispunjavao je žamor raspoložene publike. Po zakazanoj satnici na binu izašla je beogradska kantautorka Ana Ćurčin. Za razliku od njenih skorašnjih nastupa sa bendom The Changes, na binu je izašla sama sa akustičnom gitarom. Pre nego što je zasvirala na, uobičajeno za nju, vrlo šarmantan način, predstavila se i zasmejala već dobrano popunjenu salu. Otpočela je nastup svojom najskorije objavljenom pesmom „Take My Hand„. Ovakvi nastupi su veoma teški većini izvođača, s obzirom na to da su na bini „sami protiv svih“. Uprkos veličini prostora i broju ljudi Ana je uspela da napravi intimnu atmosferu, sedeći na barskoj stolici sa nekoliko plavih reflektora uprtih u nju. Tokom ostatka nastupa svirala je pesme koje će se naći na njenom predstojećem albumu, dok je za kraj ostavila svima poznatu numeru „Alone„. Zahvalalila se svima na slušanju i povukla se sa bine.

Still Corners Ana Ćurčin Beograd Dom omladine
Ana Ćurčin

Tokom pauze između Aninog nastupa i glavne atrakcije večeri bilo je poprilično teško probijati se kroz masu. U gusto napakovanoj Amerikani iščekivanje bilo je vrlo očigledno.
Kako se publika ne bi unervozila, ubrzo na sceni pojavili su se Still Corners.

Tessa i Greg imali su pojačanje na bini u vidu bubnjara, što je svkako dobra stvar. Kako imati energičan live nastup bez živog bubnja? Bez reči prekrili su celu prostoriju zvukom pesme „Black Lagoon„. Publiku su pulsirajući bas i neverovatno tačan bubanj bacili u njihanje, dok su se psihodelične grafike prelivale na video bimu iza benda, što je činilo celo iskustvo vrlo imerzivnim. Prvi utisak koji ostavljaju je vrlo snažan. Ne samo zato što vrlo lepo isklesanu celinu čine lepršave klavijature, glas umrljan efektima i gitarski zvuk, od koga bi svakom ljubitelju shoegazea pala vilica, već i zato što bend ima jako privlačan stajling i estetiku.

Still Corners Ana Ćurčin Beograd Dom omladine
Still Corners

Nakon par pesama niske frekvencije počele da gutaju celu prostoriju. Pulsirajući bas je u prvim redovima postao vrlo naporan, što je delovalo kao da ste na trep žurci, a ne na dream pop koncertu. Ovo ne bi bio problem na nekom drugom nastupu, ali ceo užitak slušanja ovog benda počiva na savršeno dizajniranom zvuku koji je sinoć mogao da se doživi samo u zadnjem delu prostorije. U nekoliko kratkih obraćanja publici moglo se primetiti da bend uživa na bini. Tessa je u jednom trenutku rekla kako su pred nastup jeli kolenicu, što je izazvalo opšte oduševljenje.

Still Corners Ana Ćurčin Beograd Dom omladine

Tokom celog koncerta izvođači su bili na visini zadatka. Svaki ton je bio na svom mestu, gitarske solaže zvučale su kao sa snimka. Jim Wallis na bubnjevima, sa šeširićem na glavi, bio je na visini zadatka tokom čitave večeri. Bend je iz pesme u pesmu prelazio bez pauze i pretvorio ovaj koncert u dugačku i laganu vožnju. Uprkos minimalnom kretanju na sceni delovali su vrlo samouvereno. Za kraj nastupa ostavili su verovatno najveći hit „The Trip„. Ovo je definitivno bio vrhunac nastupa. Obuzdali su niske frekvencije i zvuk pojedinačnih instrumenata tokom ove pesme isplivao je na površinu. Nakon ovoga zahvalili su se i povukli s bine.

Still Corners Ana Ćurčin Beograd Dom omladine

Posle kraće pauze vratili su se na bis i najavili nasjsporiju pesmu večeri. Pesmom „Wish“ raznežili su masu koja je želela još. Posle ovoga, nastavili su u standarnom maniru. Za sam kraj ostavili su numeru „Sad Movies„. Po završetku celog nastupa slikali su se na bini, a zatim došli da se druže sa publikom i potpisuju ploče i majice.

S obzirom na to da je koncert u Beogradu prvi u nizu na evropskoj turneji, bend je vrlo lepo probio led. Iako bi se od ovakvih bendova pre očekivao intimniji klupski nastup, Still Corners su sinoć gospodarili Domom omladine. Ovakavi nastupi predstavljaju pravu poslasticu ljubiteljima melanholičnog dream popa i shoegazea.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Still Corners Ana Ćurčin Beograd Dom omladine