-

Steve Vai u Beogradu: Rapsodija melodije i brzine

Steve Vai MTS Dvorana Srbija Beograd fotografije galerija slike
foto: Nemanja Đorđević

U dupke punoj MTS dvorani sinoć je koncert održao jedan od najvećih gitarista ovog vremena, Steve Vai. Dugo se čekalo na koncert ovog legendarnog muzičara, ali vrijedilo je. Koncert je već u prvim danima prodaje karata rasprodan, što je najavilo ono što će sve koji su uspjeli da dođu do njih očekivati 27. aprila.

Prije izlaska samog Stevea Vaija i benda, na klaviru predstavila nam se Maja koja je svojim virtuoznim sekvencama zagrijala publiku na ono što nas čeka. Nije dugo trebalo da se na stejdžu pojave članovi Vaijovog pratećeg sastava, koji su započeli uvodne tonove pjesme „Avalancha“ , koja je prisutne uvela u dvosatni program. Spektakularni izlazak Vaija pred beogradsku publiku, dok mu je njegov Ibanez visio obješen oko vrata, napravio je erupciju oduševljenja krcate MTS dvorane.

Uz kratke promjene gitara nastavilo se kroz pjesme „Giant Balls of Gold“ i „Little Pretty“ , a nakon toga Vai uzima mikrofon i zahvaljuje se lojalnoj beogradskoj publici koja ga je još jednom toplo primila u svoj grad. Dotakao se korone koja je, kako kaže, promijenila živote svih, i dodao da treba zaboraviti na to i slaviti svirke uživo kojih smo svi bili željni.

Steve Vai MTS Dvorana Srbija Beograd fotografije galerija slike

Sve je to bio uvod za legendarnu „Tender Surrender“ , kojom je pokazao da i bez stalnih udaraca bubnjeva i jake distorzije zna napisati remek-djelo. „Bad Horsie“ se, takođe, našla na listi i bila odsvirana u čast legendarnog filma „Crossroads“ .

Duga priprema za iduću pjesmu, trčkaranje tonaca po bini, kao da su publici odavali šta se sprema za iduću numeru. Naravno, Vai izlazi i otkriva plašt ispod kojeg se ukazuje njegova posebna gitara „Hydra“ kojom je odsvirao pjesmu „Teeth of the Hydra“ . Ova troglava gitara, kojom je Steve ponovo usmjerio pažnju javnosti prema sebi i svojim izumima, nezaobilazni je dio koncerata ovog gitariste već dugi niz godina. Bila je ovo sigurno prava poslastica za svakog ko svira gitaru ili se bavi muzikom, dodatno ulepšana celokupnim pristupom koji Vai ima prema izvođenju, koristeći drugu gitaru na svakoj od pesama radi idealne boje zvuka.

Steve Vai MTS Dvorana Srbija Beograd fotografije galerija slike

Pokreti telom ovog virtuoza koji su pratili svaki odsviran ton i neprekidno igranje sa whammy barom pravili su u publici lavinu oduševljenja. Mijenjaći tehnike sviranja, svakim tonom je privlačio pažnju publike koja bi ostajala očarana virtoznim dijelovima pjesama. Ultra brze promjene efekata na svom pedalboardu sigurno su vještina za koju je, pored sviranja i učenja tehnika, trebalo puno vremena što publika možda i ne osjeti najbolje.

Tokom trajanja koncerta, svaki od članova benda imao je svojih „5 minuta“ da pokaže svoje vještine na instrumentu. Ipak, najveći uticaj na publiku ostavio je bubnjar koji nema bez razloga nadimak „The Beast“ . Vrištanjem između ritmova, udarcima iz sve snage, sviranjem „nemogućih“ dionica i korištenjem svih raspoloživih dijelova bubnja, napravio je odličnu atmosferu pred ponovni izlazak zvijezde večeri sa svojim glavnim oružjem – gitarom.

Steve Vai MTS Dvorana Srbija Beograd fotografije galerija slike

Najavljujući pjesmu „For the Love of God“ , rekao je da će biti izvedena u drugom maniru, te pozvao svog tonca koji će dodati svoje umijeće operskog pjevanja. Kako je sve uklopljeno, dovoljno govori to da je publika ustala na noge pozdraviti ovaj aranžman pjesme.

Bend se pozdravlja s publikom i silazi sa bine, ali se već nakon par trenutaka vraća na bis i izvodi „Fire Garden Suite“ . Tokom izvođenja pjesme, Steve se na opšte oduševljenje prisutnih zaputio u publiku, skinuo svoju gitaru, okačio je na vrat jednom od fanova, i tako nastavio da svira.

Shvatajući da je to kraj koncerta, publika je gromoglasnim aplauzom i skandiranjem „Vai“  po poslednji put sinoć pozdravila Stevea Vaija koji je ostao posljednji na bini uzvraćajući ljubav koju mu je pružila beogradska publika.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Steve Vai MTS Dvorana Srbija Beograd fotografije galerija slike