Stars and Stripes u Novom Sadu – Sirovi oi! zvuk za pamćenje

Stars and Stripes; foto: Lea Bodor

Sinoć je bostonski oi!/hardkor – pank bend Stars and Stripes održao svirku u punom novosadskom klubu CK13. Podrška su im bili momci iz novosadskog benda Vršnjačko nasilje.

Stars and Stripes su nastali 1989. godine u Bostonu, u američkoj saveznoj državi Masačusets, od članova hardkor benda Slapshot i za sada iza sebe imaju tri albuma. Iako je Slapshot nekoliko puta do sada svirao kod nas, sinoć su Jack „Choke“ Kelly i ekipa prvi put imali priliku da sviraju pred našom publikom kao Stars and Stripes.

Vrata kluba su za posetioce otvorena u 20h a predgrupa je počela nešto posle pola devet kao što je i planirano. Vršnjačko nasilje je oi! bend nastao prošle godine, a momci koji ga čine su već dugi niz godina poznati na domaćoj sceni kao članovi novosadskih bendova Red Unon, The Bayonets, i JKMAMKK. Predgrupa je vrlo brzo zagrejala atmosferu. Jedna za drugom ređale su se himnične pesme sa njihovog prvog demo snimka iz 2018. godine.

Vršnjačko nasilje CK13 Novi Sad
Vršnjačko nasilje

Lokalna publika već dobro upoznata sa njihovim malim ali veoma karakterističnim i privlačnim opusom pevala je uglas pesme „Prazne priče“, „Prolaze godine“, „Ostala je buka“ a onda su usledile obrade pesama „Razors in the night“ od benda Blitz i „Real enemy“ od benda The Business. Za kraj su ostavili pesmu „Uporni i besni“ a publika ih je ispratila glasnim aplauzom.

Oko 21.30h na binu su izašli Stars and Stripes i odmah „zapržili“ atmosferu energičnom svirkom, a oduševljena publika je  horski  pevala refrene pesama „Shaved for battle“, „Nowhere“, „Planet of the States“, „Power and glory“, „Here’s one for the lads“, „American oi!“, „Don`t tread on me“… Ekipa iz prvih redova je na momente delila mikrofon sa pevačem što je doprinelo prisnoj atmosferi i još boljem raspoloženju.

Stars and Stripes CK13 Novi Sad

Preovladavale su pesme sa prvog albuma „Shaved for Battle“, a do potpunog usijanja je došlo pred sam kraj kada su izveli „Skinheads on the rampage“ a zatim se vratili na bis i izveli je još jednom na opšte oduševljenje prisutnih. Novosadska publika ih je ispratila uz ovacije i aplauz, a bend se zahvalio i pozvao prisutne na svirku benda Slapshot koja će početi večeras u 20h na istom mestu dok će domaća podrška ovoga puta biti bend Still Bleeding.

Stars and Stripes su isporučili  novosađanima svoje sirove i energične patriotske pesme uvijene u finu kombinaciju tradicionalnog britanskog oi! panka i američkog hardkora iz osamdesetih godina prošlog veka i sasvim opovrgli teoriju da dobar oi! dolazi isključivo iz Velike Britanije. Ovaj koncert je, takođe, još jedan dokaz koji ide u prilog tezi da je Novi Sad pankerska prestonica Srbije.

Stars and Stripes CK13 Novi Sad