-

Stain u klubu Fest: Duh Sijetla u Beogradu

Galerija fotografije slike The Doomsday Stain Danga Klub Fest bendovi Beograd ZemunGrunge ─ u doslovnom prevodu prljavština, energični rifovi i mešanje elemenata metala i panka u zvuku. Sve je počelo na severozapadu Pacifika, u gradu Sijetl. Pokret koji je gromovito uticao na istoriju rok muzike i tada mlade bendove koji su nastupali u prostorima kao što je klub The Crocodile ili Kane Hall, gde se grupa Alice in Chains prvi put predstavila publici. Grad Sijetl devedesetih polako počinje da gubi „hipi“ imidž. Zadržavajući duh i vrednosti hipi pokreta ─ kontrakulture i nekonformizma, iznedrio je bendove Green River, The Soundgarden, The Melvins i one koji su za prenošenje doživljaja onoga što se sinoć odigralo nad zemunskim nebom najvažniji ─ Pearl Jam i Alice in Chains. Beogradska četvorka Stain stupila je na scenu 2014. godine. Sviranjem obrada svojih idola u prostoru nekadašnjeg i voljenog nam BIGZ-a i po beogradskim underground klubovima, pronašli su zajednički zvuk i jezik, da bi već godinu dana posle osnivanja počeli sa stvaranjem svojih pesama i sve češćim svirkama. Bend čine Nikola Đurović (vokal), Ivan Ljubičić (gitara), Aleksa Pejović (bas gitara) i Staša Rudić (bubnjevi).

Sastav sinoć u nedelju uveče u klubu Fest predstavio svoj album prvenac, prvo dete benda ─ izdanje „Flesh and Form„. Već oko 20h prostor kluba Fest počeo je polako da se puni. Među publikom bilo je ljudi različitih generacija, od klinaca koji redovno posećuju svirke mladih bendova i crpe inspiraciju praveći svoje bendove preko onih koji su devedesetih godina prošlog veka svedočili stvaranju grunge pokreta do bendova koji su sa članovima Staina delili binu od njihovih početaka.

Galerija fotografije slike The Doomsday Stain Danga Klub Fest bendovi Beograd Zemun

Sa malim zakašnjenjem, instrumentalni deo benda stupa na scenu i izvodi kratak i furiozni jam, podsećajući na uvodnu špicu filma koji nas na kraju svega ne ostavlja ravnodušnima. Potom kreću da se nižu stvari sa albuma otvarajući pesmom „Fade„. Neizreciva emocija prodirala je kroz tela publike i uvukla ih u imaginarni svet i maštu muzičara koji su toliko usvirani i složni da reči nisu ni potrebne da bi se sporazumeli. Potom je usledila stvar „Faceless“ ─ disharmonični gitarski rifovi, stapanje vokala i bas linija učinili su da se tlo pod nogama zatrese i publika je počela da divlja pod uticajem psihodelije kojom pesma odiše.

Propraćena ovacijama publike i pesma koja je možda naišla na najbolju reakciju bila je „Spiral„. Preplitanje pamtljivog i snažnog Nikolinog vokala i gitarske melodije dočarali su sirovu energiju koja je uspela da zarazi sve prisutne. Nakon toga, stižemo do numere „Flesh and Form„, po kojoj je album i dobio ime. Melodična bas linija provlači se kroz celu stvar i čini da slušalac doživi totalan haos u glavi, ostavljajući iza sebe sve što ga muči i izlazeći iz svoje zone komfora. „In touch with the Sky“ i „OK“ su sledeće destinacije na mračnom i žestokom putu kojem se kraj ne vidi, a pesama „The Heel“ i „He Who Disappears“ zatvaraju deo nastupa posvećen albumu.

Galerija fotografije slike The Doomsday Stain Danga Klub Fest bendovi Beograd Zemun

Sve ovo je praktično bilo zagrevanje pred vatru koju je rasplamsalo sviranje nove pesme koja će se naći na novom albumu na čijem nastanku ova četvorka već uveliko radi. Pesma tipičnog stila i vajba naginje ne samo grunge zvuku, već je kombinacija spleta žanrova i još jedan dokaz naslušanosti benda. Kroz solaže i rifove pomalja se čak i uticaj gitarske legende Stevea Vaia, posebno rifa numere „Bad Horsie“, koju je Vai prvobitno komponovao za film „Crossroads“.

Ne treba zaboraviti i životinju za bubnjevima, Stašu Rudića. Koketirajući ritmom i ne štedeći bubnjarske palice, zaokružio je ceo performans i pridao mu posebnu čar i žustrost. Za kraj su odali počast svojim herojima bez kojih Stain ne bi bio ono što jeste. Obrade pesama grupe Alice in Chains ─ „No Excuses“ i „Angry Chair“ i Pearl Jama ─ „Why Go„.

Galerija fotografije slike The Doomsday Stain Danga Klub Fest bendovi Beograd Zemun

Vrlo je zahtevan zadatak sumirati jučerašnji nastup i stopiti ga u par lepih reči. Dovoljno je odlušati album i telo će vam zavibrirati od ponosa dok vam krv struji kroz telo brzinom svetlosti ─ od dečačkih sanjarenja u krugu svoja četiri zida do albuma prvenca. Na našoj scena oduvek postojao manjak bendova ovog žanra i budući da su politička previranja devedesetih na našim prostorima sprečila da se duh Sijetla potpuno oseti i na našim prostorima, dugujemo posebnu zahvalnost bendu Stain koji scenu održavaju živom i daju nadu da će u budućnosti biti sve više mladih bendova i ostvarenih dečačkih snova.