-

NaslovnaReportažeSredstva i veštine u ruhu podrške - Nežni Dalibor u Elektropioniru

Sredstva i veštine u ruhu podrške – Nežni Dalibor u Elektropioniru

Nežni Dalibor Elektropionir Beograd
Nežni Dalibor; foto: Nemanja Đorđević

Kraj godine ume biti depresivan, hladan i naporan jer se trudite da uradite sve što možete da obezbedite slobodno vreme koje ćete kasnije iskoristiti sa sebi najdražima. Trenutak kad će se na godinu n dodati 1 poprilično je besmislen svim mislećim bićima, ali ono što ovom periodu daje smisao, ukoliko ste ljubitelj muzike, je uvek najjači koncertni program. Tako se zadesilo da u Beogradu isto veče ima toliko dešavanja da ste prinuđeni da pažljivo birate gde želite da idete. Osećaj je kao u tamnom vilajetu. Ako odeš ovde kajaćeš se, ako odeš onde kajaćeš se, ako ostaneš kući kajaćeš se. Ipak neki se izbor mora napraviti i u ovom slučaju to je bio koncert benda Nežni Dalibor u klubu Elektropionir.

Slavlje ovaj put nije bilo ni na koji način usmereno na slavljenje kulta kraja godine, već nečemu što je daleko važnije, lepše i smislenije. Bilo je okrenuto ka početku jednog benda koji srpsku alternativnu rok scenu drži neudavljenom u moru jeftine zabave i zadovoljstava i njihovom prvom albumu „Sredstva i veštine„.

Krkljanac je nastao još pre početka svirke, a publika se pribila do samo bine nestrpljivo iščekujući nastup. Samo magli, samo magli, samo magli pripadam odzonilo je s razglasa, a svi prisutni su na to odreagovali momentalnim pevanjem. Na igranje i skakanje se takođe nije mnogo čekalo. Počelo je odmah kad je ceo bend uleteo u pesmu.

Nežni Dalibor Elektropionir Beograd

U toku narednih pesama „Vekovi„, „Plutaju svesti“ i „Metronom“ koncert je izgledao kao da je na svom kraju. Bend i publika bili su u takvom zaletu, pod ogromnim naletom adrenalina, da je izgledalo kao da žele potpuno iskoristiti svaku tren pre nego što odu kući. A tek smo bili na samom početku.

Koncepcija svirke se potpuno menja i s prvog albuma bend, podjednako uspešno, skače na poslednji „U slojevima„. Čuje se razlika u tome koliko je bend na novom izdanju više pažnje posvetio hitičnosti pesama i koliko se vodi formom koju je kroz godine razradio, ali je lepo što se i u novim stvarima može osetiti ta oštrica i sirovina koja je krasila debi izdanje. „Prvomajska“ bila je veliki favorit beogradske publike u ovom mini bloku. Ipak, ova pesma, mora se priznati i nije baš nešto najsjajnije u karijeri Daliboraca, čak je poprilično banalna i jeftina. Možda se baš zato iznevereni ljudi, obezvređenog sna tako masovno u njoj pronalaze i na nju reaguju s oduševljenjem.

Slede omaži trećem i drugom albumu benda u kom se kao najefektnija istakla pesma „Atom„, poslednja na zvaničnoj set listi benda. Do tada veoma živa i razigrana publika, sada je, omamljena tonovima ove pesme, u mestu klimala glavom i sklapala kapke prepuštena ritmu i kosmičkoj atmosferi ove pesme.

Bend odlazi u „bekstejdž“, za koji većina zna da uopšte ne postoji u Elektropioniru pa je postojala ogromna sigurnost kod fanova da ovo ne može biti kraj i da će se muzičari ponovo popeti na binu. Vraćaju nas na prvi album pesmom „Samo da znam“ na koju su prvi redovi odlepili. Duge kose podižu se visoko u vazduh, svi đuskaju i skaču pridržavajući se jedni drugima za ramena. Prava prijateljska atmosfera. „Ti si sam“ zatvara bis, a publika željna još nekih pesama sa prvog albuma bend poziva natrag.

Nežni Dalibor Elektropionir Beograd

Kreće pesma koju smo mogli čuti u više navrata kako je neko iz publike doziva „Kratka šetanja„. Svirku zatvaraju pesmom „Sve biće u redu„. Bend je izgledao potpuno zaneseno u toku izvođenja ove pesme. Bubnjar koji je bio ritmički i dinamički savršeno precizan tokom cele svirke prepustio se svakom planiranom i neplaniranom prelazu, basista je veselo cupkao u ritmu pesme, frontmen je pravio svoje dobro poznate grimase i proizvodio tonove koje samo on zna odakle dolaze, jedino je ritam gitarista zauzeo iskusan stav, mirno svirajući gitaru i nonšalantno uživajući u cigari.

Ovakva slavlja su nešto što češće treba organizovati. Velika grupa sličnomišljenika okupljena jer voli jedan bend i poštuje ono što taj bend predstavlja. Takođe, bend koji poštuje svoju publiku i deli svaki svoj atom sa dragim ljudima. Album „Sredstva i veštine“ dobio je ovim nastupom svoje novo ruho, odeven u veo podrške publike koja je sad daleko brojnija i vernija onoj koju je Nežni Dalibor imao na samom početku, kad je sve ovo verovatno izgledalo kao nedostižan san.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nežni Dalibor Elektropionir Beograd