Sredstva i veštine u ruhu podrške – Nežni Dalibor u Elektropioniru

Nežni Dalibor Elektropionir Beograd
Nežni Dalibor; foto: Nemanja Đorđević

Kraj godine ume biti depresivan, hladan i naporan jer se trudite da uradite sve što možete da obezbedite slobodno vreme koje ćete kasnije iskoristiti sa sebi najdražima. Trenutak kad će se na godinu n dodati 1 poprilično je besmislen svim mislećim bićima, ali ono što ovom periodu daje smisao, ukoliko ste ljubitelj muzike, je uvek najjači koncertni program. Tako se zadesilo da u Beogradu isto veče ima toliko dešavanja da ste prinuđeni da pažljivo birate gde želite da idete. Osećaj je kao u tamnom vilajetu. Ako odeš ovde kajaćeš se, ako odeš onde kajaćeš se, ako ostaneš kući kajaćeš se. Ipak neki se izbor mora napraviti i u ovom slučaju to je bio koncert benda Nežni Dalibor u klubu Elektropionir.

Slavlje ovaj put nije bilo ni na koji način usmereno na slavljenje kulta kraja godine, već nečemu što je daleko važnije, lepše i smislenije. Bilo je okrenuto ka početku jednog benda koji srpsku alternativnu rok scenu drži neudavljenom u moru jeftine zabave i zadovoljstava i njihovom prvom albumu “Sredstva i veštine“.

Krkljanac je nastao još pre početka svirke, a publika se pribila do samo bine nestrpljivo iščekujući nastup. Samo magli, samo magli, samo magli pripadam odzonilo je s razglasa, a svi prisutni su na to odreagovali momentalnim pevanjem. Na igranje i skakanje se takođe nije mnogo čekalo. Počelo je odmah kad je ceo bend uleteo u pesmu.

Nežni Dalibor Elektropionir Beograd

U toku narednih pesama “Vekovi“, “Plutaju svesti” i “Metronom” koncert je izgledao kao da je na svom kraju. Bend i publika bili su u takvom zaletu, pod ogromnim naletom adrenalina, da je izgledalo kao da žele potpuno iskoristiti svaku tren pre nego što odu kući. A tek smo bili na samom početku.

Koncepcija svirke se potpuno menja i s prvog albuma bend, podjednako uspešno, skače na poslednji “U slojevima“. Čuje se razlika u tome koliko je bend na novom izdanju više pažnje posvetio hitičnosti pesama i koliko se vodi formom koju je kroz godine razradio, ali je lepo što se i u novim stvarima može osetiti ta oštrica i sirovina koja je krasila debi izdanje. “Prvomajska” bila je veliki favorit beogradske publike u ovom mini bloku. Ipak, ova pesma, mora se priznati i nije baš nešto najsjajnije u karijeri Daliboraca, čak je poprilično banalna i jeftina. Možda se baš zato iznevereni ljudi, obezvređenog sna tako masovno u njoj pronalaze i na nju reaguju s oduševljenjem.

Slede omaži trećem i drugom albumu benda u kom se kao najefektnija istakla pesma “Atom“, poslednja na zvaničnoj set listi benda. Do tada veoma živa i razigrana publika, sada je, omamljena tonovima ove pesme, u mestu klimala glavom i sklapala kapke prepuštena ritmu i kosmičkoj atmosferi ove pesme.

Bend odlazi u “bekstejdž”, za koji većina zna da uopšte ne postoji u Elektropioniru pa je postojala ogromna sigurnost kod fanova da ovo ne može biti kraj i da će se muzičari ponovo popeti na binu. Vraćaju nas na prvi album pesmom “Samo da znam” na koju su prvi redovi odlepili. Duge kose podižu se visoko u vazduh, svi đuskaju i skaču pridržavajući se jedni drugima za ramena. Prava prijateljska atmosfera. “Ti si sam” zatvara bis, a publika željna još nekih pesama sa prvog albuma bend poziva natrag.

Nežni Dalibor Elektropionir Beograd

Kreće pesma koju smo mogli čuti u više navrata kako je neko iz publike doziva “Kratka šetanja“. Svirku zatvaraju pesmom “Sve biće u redu“. Bend je izgledao potpuno zaneseno u toku izvođenja ove pesme. Bubnjar koji je bio ritmički i dinamički savršeno precizan tokom cele svirke prepustio se svakom planiranom i neplaniranom prelazu, basista je veselo cupkao u ritmu pesme, frontmen je pravio svoje dobro poznate grimase i proizvodio tonove koje samo on zna odakle dolaze, jedino je ritam gitarista zauzeo iskusan stav, mirno svirajući gitaru i nonšalantno uživajući u cigari.

Ovakva slavlja su nešto što češće treba organizovati. Velika grupa sličnomišljenika okupljena jer voli jedan bend i poštuje ono što taj bend predstavlja. Takođe, bend koji poštuje svoju publiku i deli svaki svoj atom sa dragim ljudima. Album “Sredstva i veštine” dobio je ovim nastupom svoje novo ruho, odeven u veo podrške publike koja je sad daleko brojnija i vernija onoj koju je Nežni Dalibor imao na samom početku, kad je sve ovo verovatno izgledalo kao nedostižan san.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

Nežni Dalibor Elektropionir Beograd

POSTAVI ODGOVOR

Unesite svoj komenar!
Unesite svoje ime ovde