-

Srednjoškolski surf 04

U subotu 31. maja je bio odžan četvrti po redu Srednjoškolski ulični festival u organizciji Unije srednjoškolaca Srbije. Ove godine, duž ulice je bilo postavljeno pet umetničkih punktova s temama iz slikarstva, vajarstva, fotografije, primenjene i street umetnosti i dr. Na velikoj bini kod bele česme, na Platou, u periodu od 20 do 24 sati bio je održan koncert bendova Mašta Bašta, Bjesovi, Sintezija i Deca Loših Muzičara.

Kao što sam već rekao muzički program je krenuo tačno na vreme u 20h i čast da otvori festival imao je beogradski dvanaestočlani reggae bend Mašta Bašta. Poznati po veselim reggae ritmovima i kvalitetnom duvačkom sekcijom, njihov nastup je od samog početka razmrdao publiku. Muzički vrlo kompleksan bend iako postoji samo 3 godine. Posle sat vremena dobre svirke, pevač Jovan najavljuje Bjesove kao ,,oluju koja će nas oduvati.”

Nešto posle 21h na binu izlaze članovi Bjesova predvođeni kontraverznim pevačem Marinkom. Počeli su moćno i usresređeno pesmom „Čekam dan.“ Svrali su Vraćam se dole, U osvit zadnjeg dana, Raduj se, Sve će se doznati, Kiša… Odsvirali su pesmu „Besan Pas“ sa njihovog albuma koji je u pripremi. Prosto je sramota da ovako kvalitetan srpski bend traži izdavača već godinu dana za svoj novi album (sličnu sudbinu imali su Partibrejkersi). Publika im je jasno dala do znanja da im nedostaju njihovi nastupi (poslednji put su u BG svirali 2005. god.) Pevali su sve pesme, organizovale su se šutke u kome sam zamalo ostao bez aparata izazivajući jednu od njih. Marinko se u jednom trenutku polio pivom, rasipao ga ispred sebe i kleknuo da pije sa poda. Prskao je publiku, a i obezbeđenje pivom dok je pevao poslednju pesmu „Ime.“ Dok su silazili sa bine, publika je nastavila da peva njihove pesme koji zbog ograničenog vremena nisu stigli da odpevaju „Avioni pevaju“ i „Gavran.“ Energičan i vrlo snaža nastup, hvala im!

Nakon Bjesova nastupila je Sintezija. Iskreno, nisam ih baš slušao, tako da stvarno ne znam šta da napišem o bendu, a i o njihovom nastupu. Sviraju rokenrol, autorske stvari. Gitarski bend. Kroz njihove pesme se provlači pop melodija, tako da imaju new wave prizvuk. Interesantan, ali i ne previše upečatljiv bend.

Kulminacija večeri je bila izlaskom DLM-a na binu. Počeli su nastup pesmom „Ljubav.“ Svirali su uglavnom poznatije stvari, mada je izostala pesma „Vlade Divac“ koju očigledno bend ne svira već duže vreme. Lepo se videlo da su miljenici publike. Pesme su varirale, od sporijih, do energičnijih. Njihova najpoznatija pesma „Dobar dan“ je i ovog puta bila u centru pažnje. Pored svojih, na bis su se vratili sa par obrada benda AC/DC .

Sve u svemu mini festival koga je posetilo minimum 5 000 ljudi. Lepo je bio postavljena bina, tako da su i slučajni prolaznici Knezom mogli da čuju, a i vide ceo događaj. Prosto neverovatno deluje da grupa srednjoškolaca može da organizuje ovako nešto. Dali su pravi primer kako se radi ovaj posao, svaka čast. Nadamo se da će i sledeće godine biti bar upola dobro kao što je ove.