-

Spoj muzikalnosti, zajedništva i umetničke genijalnosti – KOIKOI u Domu omladine Beograda

KOIKOI Eine Dom Omladine Đavo te odneo Misisipi Beograd Koncert Fotografije Galerija
foto: Ivan Dinić

Beogradska indi-rok grupa KOIKOI sinoć je u Domu omladine Beograda održala svoj prvi veliki koncert van okvira klupskog prostora. Bend je svoju priču započeo 2017. godine u kafani Mornar, da bi, pet godina kasnije, nastupili u čuvenom beogradskom centru kulture prekoputa. Koncert je najavljen kao pravi audio-vizuelni spektakl, isproduciran u skladu sa svim svetskim standardima, i samim tim su i očekivanja publike bila velika.

Veče je akustičnom svirkom otvorio hrvatski kantautor Eine (Ivan Ščapec), publici poznat i kao frontmen grupe Seine. Svojim poetičnim tekstovima sa pažljivo biranim rečima, pratećim melodijama i specifičnim vokalom stvarao je ušuškanu i toplu atmosferu.
Na set-listi su se uglavnom našle autorske stvari, među kojima i pesma „Misao“.

KOIKOI Eine Dom Omladine Đavo te odneo Misisipi Beograd Koncert Fotografije Galerija

Pred sam kraj nastupa, sala počinje da se puni i na binu se penju članovi benda KOIKOI. Počeli su pesmom „Ogledalo je zrcalo“, zagrejavši vokale i publiku.

Sala Amerikana je bila popunjena, a publika je pratila svaki ton i pevala zajedno sa njima. Sledeća pesma bila je „Plan“. Ritam sekcija, gitara i sintovi stvarali su pravu indi atmosferu, a vokali harmoniju koja je bojila srce svih prisutnih.

Energija na sceni bila je toliko snažna i zarazna da je lako prelazila na publiku kojoj su kočnice otkazale i nije stajala ni u jednom trenutku, pa čak i kada su svirali dve nove pesme. Grabež je po sceni skakutao kao malo dete, razdraganost pokreta je govorila da su dečački snovi i maštanja napokon prerasli u stvarnost.

Posle „Plana“ usledio je „Dodol“ i Ivana je tokom svoje krajnje solo deonice sišla u publiku i pevala zajedno sa prisutnima. Grabež i Ivana su više puta silazili u publiku i komunicirali sa njima tonovima, rečima, dodirima i pogledima, tako stvarajući prisan i intiman kontakt, lišen svih barijera. „Pozivi u stranu“ i „One koje bole boje se i vole“ takođe su dobile zasluženu pažnju i oduševljenu reakciju.

Iako nije bila klupska svirka, prepoznatljivom bas-deonicom u pesmi „Krinolina“ i Grabežovim vokalom u pesmi „Hangar“ stvorili su pravu klupsku atmosferu, a ljubav se nakratko preselila u salu Amerikana.

KOIKOI Eine Dom Omladine Đavo te odneo Misisipi Beograd Koncert Fotografije Galerija

Hrast u srpskim narodnim verovanjima važi za simbol snage, dugovečnosti i moći, a baš takav je bio i troglas i gitarska deonica na kraju pesme „Hrast“.

Posle predstavljanja jedne nove pesme sledi „Misisipi“. Spot za ovu pesmu skoro je ušao i u uži izbor za nagradu u kategoriji Rock Video „Muzzik Video Awards 2k21“ u organizaciji Muzzik TV.

Plovidbi Misisipijem bendu se pridružio i saborac sa alternativne scene i Hali-Gali kompilacije Damjan Nedelkov, gitarista bendova Gazorpazorp i Proto Tip. Dve gitare učinile su da psihodelija, ritmičnost i melodičnost još više dođu do izražaja. Odsviravši poslednju, distorziranu bas-deonicu pesme, bend se pozdravio sa publikom i sišao sa scene. Međutim, ovo nije bio kraj. Jer, kako da svirka prođe a da ne odsviraju pesme koje su obeležile njihov početak i predstavile ih publici. Na prvom bisu svirali su „Bog te ubio“, numeru sa Hali-Gali kompilacije i prvi singl „Sutra“.

KOIKOI Eine Dom Omladine Đavo te odneo Misisipi Beograd Koncert Fotografije Galerija

Koncert je isproducirao Izvanredni Bob, majstor vizuelne umetnosti, a sudeći po sinoćnjem nastupu, i zvuka. Vizuelnim efektima i koketiranjem svetlima reflektora svakom tonu pridodao je i sliku.

Drugi bis su činile dve pesme, nova stvar i poslednja sa debi albuma Pozivi u stranu „Kada ostari dan“.

Pokreti na sceni, međusobno komuniciranje pogledima i govorom tela pokazuju da se ova četvorka nije našla i poklopila samo muzički, već i po energiji, intuiciji i senzibilitetu. KOIKOI je jedinstvena zajednica u kojoj svako od članova ima svoje posebno mesto i prostor da se pokaže i umetnički izrazi u najboljem mogućem svetlu. Sinoć su na sceni ostavili poslednji atom snage, deo srca i ljubavi i dali publici i više nego što se očekivalo, ostavljajući ih u neizvesnosti i nestrpljenju za novim svirkama i pesmama.

GALERIJA FOTOGRAFIJA

KOIKOI Eine Dom Omladine Đavo te odneo Misisipi Beograd Koncert Fotografije Galerija