-

NaslovnaReportažeSpektakularna hip-hop žurka za "Dan pre" u Mikser Hausu

Spektakularna hip-hop žurka za “Dan pre” u Mikser Hausu

Who See
foto: arhiva

Sinoć se u Mikser Houseu u Savamali desio nesvakidašnji hip-hop spektakl. Grupe Iskaz, Stereo Banana i Who See su, baš tim redosledom, izlazile na binu i izvodile svoje najveće hitove. Najavili su misiju priređivanja najveće hip-hop žurke pod nazivom “Dan pre” kako bi trijumfalno stavili tačku na 2015. godinu. Da li su u tome uspeli? To će već mamurna publika sama zaključiti ukoliko se utisci nešto kasnije slegnu.

Na samom početku svirke, sala je bila poluprazna i kada je pančevačka grupa Iskaz izašla, njihovo iznenađenje je bilo i više nego očigledno. Međutim, njihov odnos sa publikom bio je jedan od ključnih faktora da se već pri prvim stihovima pesme “Furija” iz 2014. godine, narod digne na noge. Ova grupa dosta sarađuje sa reperom Marčelom koga su članovi par puta pomenuli između pesama. Dosledni sebi i svom stilu, oni su proizveli jedinstvenu energiju koja je u Mikser House privukla još ljudi i već je prve rime pesme “3 u 1” uzvikivala skoro puna sala.

Nakon sat vremena furioznog nastupa, na binu su stupila dva momka iz Niša i priredila publici nešto drugačije. Ne vodeći računa o dijalektima, cenzuri ili normi, Stereo Banana je pozivala publiku da pevaju zajedno sa njima, ali i povremeno tražila satisfakciju u vidu potvrde da je “dobro to što oni rade”. Bilo je dosta onih koji su došli da vide i čuju isključivo njih, pa čak se u toj grupi našlo i nekoliko pripadnika najstarijih generacija iz Istočne Azije koji su veselo đuskali u pozadini, strpljivo čekajući da se posle nastupa slikaju sa izvođačima.

Nemanja Nedeljković Nemus i Marko Anđelković Naopak virtuozno su ukomponovali matrice koje su sklop nesklopivih žanrova, i stihove isključivo na dijalektu, što kod publike izaziva veliku simpatiju. Njihove priče su vedre, ali obojene drušvenom kritikom učmalosti između stare palanke i modernog grada.

Ipak, nije bilo neprimetno da je veći deo publike došao upravo zbog onih koje su organizatori ostavili za kraj ove lude žurke – grupe Who See. Dvadesetak minuta posle ponoći i nakon kraće pauze, pred publiku je stao Mario Đorđević i, izvinivši se zbog zakašnjenja Dejana Dedovića koji je “zaglavio u wc-u”, pokušao da nadomesti vreme dok se njegov kolega ne pojavi, bacao nasumično rime, zabavljajući narod.

Kada se Dejan napokon pojavio i izvinio, kada se začula matrica i prva pesma rasula po sali, svi su odmah prežalili novac dat na kartu i pali u trans, uživajući uz najpopularnije izdanke kao što su: “Koji sam ja meni kralj“, “Bar-Bari“, “Đe se kupaš“, “Nisam doma” ili “Podstanar” sa albuma “Nemam ti kad” iz 2014. godine koji je srodio masu koja se poput talasa vijorila i bacala na njihove reči.

Grupa je u potpunosti opravdala svoju MTV Evropsku muzičku nagradu za najboljeg izvođača na prostoru MTV Adrije što se videlo po brojnim ovacijama i zahtevima publike za bis.

Sve u svemu, vladala je jedna prijatna atmosfera, a glavni utisak večeri jeste uspeh u tome da se napravi jedna dobra hip-hop žurka koja će navesti narod na razmišljanje o tome gde smo se izgubili u sadašnjem kolapsu nametnutog kiča i šunda i hoćemo li se boriti da u sledećoj godini nešto promenimo kako bismo imali više ovakvo spektakularnih žurki.